8 oktober 2020 - 4 min. lezen
0 reacties 0

De zeer krachtige orkaan Delta hield de afgelopen dagen flink huis in met name Mexico. Toeristische plekken zoals Cancún en Cozumel werden vol getroffen. De orkaan trekt nu door naar de VS. Aan de andere kant van de wereld zet ook Japan zich schrap voor de passage van tyfoon Chan-hom. Hoe gaat dit aflopen?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Orkaan Delta treft de VS

Orkaan Delta is inmiddels Mexico gepasseerd en zet zijn weg voort naar het zuiden van de Verenigde Staten. De orkaan is wel zwakker dan toen hij aan land ging in Mexico. Dat komt omdat er geen warmte en vocht meer onttrokken kon worden aan het zeewater. Daardoor is Delta nu een orkaan van de tweede categorie.

Nu ligt Delta boven de Golf van Mexico. Daar is het water zeer warm, waardoor de orkaan weer in kracht kan toenemen en weer een ‘Major Hurricane’ zal worden met windsnelheden die rond het oog kunnen oplopen tot 185 km/u!

Delta trekt verder en buigt langzaam naar het noordoosten af. Daardoor komt hij waarschijnlijk aan land in Louisiana. Het is opvallend dat de ‘landfall’ waarschijnlijk plaatsvindt op enkele tientallen kilometers van de plek waar orkaan Laura aan land ging. Nu krijgt hetzelfde gebied dus weer te maken met de zwaarste windstoten en dat levert problemen op.

De verwachte route van orkaan Delta. Hij gaat aan land in Louisiana en veroorzaakt daar veel problemen. (NOAA)

Naast de wind is de stormvloed die Delta veroorzaakt ook levensgevaarlijk. Het water stijgt op veel plekken 2 à 3 meter, lokaal nog wat meer. Het zuiden van Louisiana bestaat namelijk vooral uit laaggelegen moerassen die gevoelig zijn voor overstromingen.

Een ander effect van orkaan Delta dat momenteel optreedt is het uitbreiden van het windveld. Daardoor komen naast Louisiana ook de omliggende staten Texas en Mississippi in de gevarenzone met windstoten die orkaankracht bereiken (120 km/u).

Tyfoon Chan-hom scheert langs Japan

Aan de andere kant van de wereld zien we ook een flinke storm. De afgelopen dagen trok er een tropische storm op de Grote Oceaan naar het noorden. Inmiddels is deze doorgegroeid naar tyfoon van de eerste categorie. De kern ligt momenteel iets ten zuiden van Japan.

De tyfoon heeft de naam Chan-hom gekregen. Hij trekt de komende dagen ongeveer parallel aan de kust van Japan naar het noordoosten. Dat betekent dat een groot deel van de eilandengroep met de storm te maken krijgt.

Omdat tyfoon Chan-hom redelijk ver van de kust blijft, valt het met de wind enigszins mee. Aan de zuidkust van Japan zijn nog wel uitschieters van 120 km/u mogelijk. Vooral de regen vormt een grote bedreiging. Op grote schaal valt er rond de 200 mm neerslag in de komende 48 uur. Lokaal zijn in het zuiden van het eiland neerslagtotalen tot wel 600 mm mogelijk!

Situatie op de oostelijke Stille Oceaan

Aan de andere kant van de Stille Oceaan zien we ook nog een aantal verstoringen liggen. Ook ex-tropische storm Norbert is nog aanwezig. Hij trekt als tropische depressie verder naar het noordwesten Het is echter nog onduidelijk waar ze precies heen trekken. Voorlopig worden er geen bewoonde gebieden bedreigd.

De huidige situatie op de oostelijke Grote Oceaan op 8 oktober

Sommige linkjes bevatten affiliate

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken

De invloed van het weer op Formule 1

2 dagen geleden - 5 min. lezen
27

Donderdag regen en veel wind, maar hoeveel?

20 februari 2024 - 4 min. lezen