2 juni 2020 - 4 min. lezen 0 reacties

Het Atlantisch orkaanseizoen is nog maar net begonnen. Eerder in mei trokken de tropische stormen Arthur en Bertha langs de oostkust van de VS. Opnieuw is er nu een grote kans op vorming van een tropische storm. Ditmaal blijven de Verenigde Staten buiten schot en is het de beurt aan met name Mexico. Mogelijk dat de tropische storm zich verder ontwikkeld tot een heuse orkaan die dan de naam “Cristobal”.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Tropische storm Amanda houdt lelijk huis in Centraal Amerika

Afgelopen dagen werd de eerste tropische storm op de oostelijke Stille Oceaan waargenomen. Amanda trok vanuit het zuiden het land op. Ze kwam eerder dit weekend aan land boven Guatemala en El Salvador. Daar waren vooral de grote neerslagsommen een gevaar. Al 14 mensen zijn overleden ten gevolge van overstromingen en aardverschuivingen.

Amanda trok in de loop van zondag verder naar het noorden, waarmee ze haar kracht grotendeels verloor. Maandagmiddag (lokale tijd) werd de status ‘tropische storm’ ingetrokken. De problemen zijn echter nog niet voorbij, de buienclusters laten namelijk nog altijd veel regen los.

  • Wist je dat een stormglas kan ‘voorspellen’ of er slecht weer op komst is? Kristallen veranderen van structuur en geven aan of er storm, sneeuw of zonnig weer op komst is.
Zo trok tropische storm Amanda de afgelopen dagen over Midden-Amerika

Het verlies aan kracht werd veroorzaakt doordat de voedingsbodem voor de storm wegviel zodra ze zich boven land begaf. Die voedingsbodem is namelijk warm zeewater. Daar kan een tropische storm warme, vochtige lucht aanzuigen. Deze luchtstromen organiseren zich en vormen banden met zware (onweers)buien en veel wind.

  • Wil je weten welke factoren nog belangrijk zijn tot het vormen van orkanen, cyclonen of tropische stormen? Via dit boek leer je het weer voorspellen als een pro!

Precies om die reden is er een nieuwe waarschuwing afgegeven voor de gebieden rondom de Baai van Campeche in Mexico. De restanten van Amanda bewegen zich verder naar het noordwesten en zullen uiteindelijk dus weer boven open zeewater terechtkomen.

Activatie van het systeem

Zodra het systeem boven open water terecht komt, vindt er een rappe activatie plaats. Het NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) schatte in de middag van 1 juni de kans groot dat er opnieuw een tropische storm zou ontstaan.

De huidige positie en de verwachte koers van de zgn. “verstoring”.

Mocht er inderdaad een nieuwe tropische storm ontstaan, dan is het de derde Atlantische tropische storm met een naam van 2020. De Baai van Campeche wordt namelijk gerekend bij de Atlantische Oceaan (wat betreft de vorming van orkanen). De storm zal de naam Cristobal krijgen.

  • Wat gebeurt er als de atmosfeer rond de Aarde in overdrive gaat? Dit boek neemt je mee in de meest boeiende natuurverschijnselen!

Inmiddels is het buiengebied weer samengeklonterd tot een tropische depressie. Die zal komende uren nog aansterken, maar veel potentie tot tropische storm heeft het niet meer. Toch is de depressie gevaarlijk omdat hij de komende dagen nauwelijks verplaatst. Continu worden er dan regenbuien afgestuurd op het zuiden van Mexico, Guatemala en Belize.

Het meest recente satellietbeeld. De depressie, door het NOAA aangeduid als “Three”, ligt voor de kust van Mexico.

Volgens de meeste recente verwachtingen zal “Three” pas op vrijdag wegtrekken. Naar verwachting trekt het verder naar het noorden.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken