28 oktober 2020 - 4 min. lezen
2 reacties 2

Het Atlantisch orkaanseizoen van 2020 blijkt nog steeds volop actief. Terwijl orkaan Epsilon zich naar Europa verplaatste, kwam de volgende gevaarlijke storm opzetten. Orkaan Zeta ontstond boven de Caribische Zee en vervolgt zijn weg over de Golf van Mexico. Opnieuw ligt het zuiden van de Verenigde Staten in de vuurlinie. Hoe gaat het eraan toe?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Nog nooit zo vroeg een 27e tropische storm

Afgelopen zaterdag 24 oktober ontstond de 28e tropische depressie van dit jaar in het Atlantisch bassin. In de loop van zondag sterkte de tropische cycloon flink aan en al gauw was er sprake van tropische storm Zeta. Daarmee zijn er nu 27 genaamde tropische stormen dit jaar. In 2005 waren het er 28 in totaal. Ook dat record komt dus in zicht. Het orkaanseizoen duurt officieel nog tot en met 30 november. We hebben nog een ruime maand te gaan.

Daarnaast was Zeta ook de vroegste 27e storm met een naam sinds de betrouwbare metingen in 1851 begonnen. Het oude record stond op naam van orkaan Epsilon, die ontstond op 29 november 2005.

Mexicaanse schiereiland Yucatán getroffen door orkaan Zeta

Na zondag begon de tropische storm naar het noordwesten te bewegen. In de loop van dit proces zorgde sterke convectie ervoor dat Zeta snel doorgroeide en zelfs orkaankracht bereikte. In de nacht van maandag 26 op dinsdag 27 oktober kwam orkaan Zeta aan land op het Mexicaanse schiereiland Yucatán met windsnelheden van 130 km/u nabij het oog.

Daarna trok Zeta over land verder naar het noordwesten en moest daarbij aan kracht inleveren. Het systeem zwakte daarbij af tot tropische storm. Zeta heeft Mexico weer verlaten en trekt nu over de Golf van Mexico.

Tropische storm Zeta profiteerde bij het verlaten van Yucatán van warm zeewater en weinig windschering en keerde daarom snel terug tot orkaankracht. (CIMSS)

Daar is het zeewater nog warm met temperaturen van ongeveer 28 à 29°C. Ook is er in het begin nog weinig windschering. Daardoor heeft Zeta snel weer orkaankracht bereikt. Orkaan Zeta volgt waarschijnlijk bijna precies dezelfde route als orkaan Delta eerder deze maand.

Zeta koerst richting het zuiden van de VS. Het is niet de eerste keer dit jaar dat een orkaan daar aan land gaat. (NHC)

Dat is geen goed nieuws voor het zuiden van de Verenigde Staten. Naar verwachting is de kust van Louisiana weer de pineut. Orkaan Zeta zal daar woensdagavond 28 oktober (lokale tijd) aan land gaan. Na tropische storm Cristobal en orkanen Delta en Laura zou dit de vierde keer kunnen worden dat er daar een tropische cycloon aan land gaat.

Er is ook een lichtpuntje. Door meer windschering en kouder zeewater zal Zeta iets afzwakken voor hij aan land gaat. Desondanks produceert de orkaan dan nog steeds een doorstaande wind van 130 km/u met rukwinden tot 160 km/u.

Doordat orkaan Zeta snel verder trekt, zal het met de neerslagtotalen waarschijnlijk meevallen. Maar in een smalle strook rond het pad van Zeta kan er lokaal meer dan 100 mm neerslag in 24 uur vallen. De stormvloed kan ook gevaarlijk zijn, omdat het zuiden van Louisiana grotendeels bestaat uit laaggelegen moerassen en de Mississippidelta. Daar ligt ook de grote stad New Orleans. Het gebied is gevoelig voor overstromingen.

Vanwege de hoge treksnelheid zullen ook andere plekken in de VS te maken krijgen met veel wind en neerslag.

Mogelijk effect op Europa

Doordat orkaan Zeta snel over de Verenigde Staten trekt, komt hij mogelijk als storm op de Atlantische Oceaan terecht. Waarschijnlijk worden de restanten van de tropische cycloon met een westelijke stroming richting Europa geblazen. Het is echter nog te ver weg om nu al uitspraken te doen over de mogelijke gevolgen in onze contreien.

Tyfoon Molave teistert Vietnam

Ook in Zuidoost-Azië is een tropische cycloon actief. Tyfoon Molave trok de afgelopen dagen over de Filipijnen. Daar stond de storm bekend onder de naam “Quinta”. De tyfoon is net aan land gegaan in het midden van Vietnam. Molave was op dat moment van de tweede categorie op de schaal van Saffir-Simpson. Daarbij kwamen windsnelheden voor van 140 km/u met uitschieters tot 200 km/u.

Naast de wind kan ook de regenval een probleem worden. In een groot deel van Vietnam kan de komende 24 uur wel 200-400 mm neerslag vallen. Er wordt gewaarschuwd voor modderstromen en plotselinge overstromingen.

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken
10

Natte lente na een El Niño-winter

3 dagen geleden - 7 min. lezen

Winters slotoffensief in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen