14 maart 2021 - 4 min. lezen
0 reacties 0

Met het instromen van polaire lucht vanaf het noordwesten is het markant afgekoeld in West-Europa. Men mag sneeuw verwachten in de Ardennen en in de Alpen. In de Ardennen kan een sneeuwdek van enkele centimeters gevormd worden, in de Alpen kan er tot 1-2 meter sneeuw vallen. Een echte winter comeback in de bergen!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Forse afkoeling

Het was de afgelopen dagen zeer dynamisch weer met een komen en gaan van frontale systemen. Deze hingen samen met een actief, uitgesproken lagedrukgebied tussen IJsland, Scandinavië en Groot-Brittannië. Een hogedrukrug probeert zich nu uit te strekken naar het noorden boven de Atlantische Oceaan. Aan de oostkant daarvan stroomt steeds koudere lucht naar het zuiden. Polaire lucht stroomt zo uit over West-Europa en zorgt voor een forse afkoeling. De straalstroom begint opnieuw sterk te meanderen (kronkelen).

De straalstroom meandert. In een trog stroomt er polaire lucht naar West-Europa.
De straalstroom meandert. In een trog stroomt er polaire lucht naar West-Europa.

Sneeuw herovert heuvels en bergen

Samen met het instromen van de gevoelig koudere lucht valt er opnieuw sneeuw in de heuvels en in de bergen. We kondigden het afgelopen dagen al aan. In de Alpen zal een heuse sneeuwdump plaatsvinden aan de noordkant met tussen het Mont-Blanc massief, Berner-Oberland en Dachstein lokaal meer dan een meter sneeuw. In de Ardennen kan boven 500-600 m ook een sneeuwlaag van betekenis gevormd worden.

Sneeuwdump in de Alpen

De polaire lucht botst op de noordkant van de Alpen en wordt gedwongen te stijgen. Er ontstaat daardoor orografische neerslag die ervoor zorgt dat de neerslag activeert. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de weermodellen de meeste neerslag in die bergmassieven waar de wind loodrecht op de flanken staat berekenen. In de zogenaamde “schneelochs” valt de meeste sneeuw, tot wel 1-2 meter.

Van een “winter comeback” gesproken. Afgelopen weken was het uitermate droog en zacht in de Alpen, maar nu ziet alles terug wit. Dat levert dan ook veel mooie beelden op:

Later südstau?

Zoals het wel vaker gaat met het uitstromen van polaire lucht over de Alpen tonen de weermodellen tijdens het tweede deel van de week de vorming van een Genua-laag. Aan de oostkant van dit laag wordt er vochtige Middellandse Zeelucht naar het noorden gepompt dat tegen de zuidkant van de Alpen dan zal resulteren in (overvloedige) neerslag. Het merendeel daarvan zal sneeuw zijn. Concreet zijn de noordalpen de komende dagen aan de beurt, gevolgd door de zuidalpen.

Klassieke setting met veel sneeuw aan de zuidkant van de Alpen.
Klassieke setting met veel sneeuw aan de zuidkant van de Alpen.
Het Europese weermodel toont 2-3 meter sneeuw in de Südstau tegen het einde van de week.
Het Europese weermodel toont 2-3 meter sneeuw in de Südstau tegen het einde van de week. (Wetteronline)

Sneeuw in de Ardennen

In de polaire lucht lijkt het de komende dagen koud genoeg voor winterse neerslag in de Ardennen. Boven 500-600 meter tonen de weermodellen op meerdere dagen een signaal voor (droge) sneeuwval. Cumulatief kan er op de hoogste top van de Benelux, Signal de Botrange, zelfs 30 cm sneeuw vallen. Dat zal niet allemaal blijven liggen en accumuleren waardoor het sneeuwdek wel dunner zal blijven.

Cumulatieve sneeuwval tot en met vrijdag middag aldus ECMWF
Cumulatieve sneeuwval tot en met vrijdag middag aldus ECMWF. (WetterOnline)

Het lijkt echter zeker mogelijk om boven 500-600 meter een gesloten sneeuwdek van 10-20 cm te vormen deze week. De winter laat zich dus weer eventjes gelden, ook dichter bij huis. In laag en midden Benelux is er tijdens het tweede deel van de week ook kans op winterse neerslag met maxima rond of onder 5°C. Dat zal echter veelal smeltende sneeuw zijn.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

4 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen