11 maart 2021 - 4 min. lezen
0 reacties 0

Na een markant zachte en droge periode gaat het roer in de Alpen komende dagen helemaal om. Vochtige luchtmassa’s hopen zich samen aan de noord(west)kant en zorgen voor intense orografische neerslag. Regionaal kan er in de gunstige nordstau gebieden 1-2 meter sneeuw vallen. Dat is uiteraard positief nieuws voor de gletsjers die hun belangrijke wintervacht zo opnieuw zien toenemen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Langdurige droge periode achter de rug

Persistente hogedruk (eerst met winterweer, daarna met lenteweer) zorgde ook in de Alpen in februari 2021 voor sterke afwijkingen. Vooral aan de noordkant van de Alpen verliep de tweede maand van 2021 bijzonder droog met in de berggebieden slechts 10-40% van de normale hoeveelheid neerslag, vooral in Oostenrijk.

De cijfers van februari 2021 in Oostenrijk zijn opvallend. Zachter dan normaal en veel droger dan normaal. (ZAMG)

Na het winterse begin van februari zorgde aanvoer van zeer zachte lucht tijdens de tweede helft van de maand voor een uiteindelijk sterke positieve afwijking van de temperatuur. In de Alpen was het gemiddeld 2-4°C warmer dan normaal.

Van meer sneeuw dan normaal in januari tot duidelijk minder sneeuw dan normaal in maart. (Bron: Francois Jobbard)

Het gebrek aan neerslag in combinatie met de hoge temperaturen (en veel zon!) zorgde dan ook voor een forse achteruitgang van het sneeuwdek (zowel in omvang als in dikte), vooral op lagere hoogte. “Sneeuwarmoede” zoals dat dan heet maar gelukkig viel er voor de statistieken in december en januari wel veel sneeuw, zodat het tekort nog relatief beperkt is. Echter, op lagere hoogte ligt momenteel extreem weinig sneeuw voor de tijd van het jaar (zie bovenstaande grafiek). Onderzoek toonde aan dat het sneeuwseizoen in de Alpen steeds korter wordt.

Geen sneeuw te bespeuren op 1400 m in Savonnex. (Meteo Savonnex via Meteo-Alpes)

Meteorologische setting

Komende dagen staat er een markante weeromslag op het programma. De straalstroom richt zich recht op de Alpen waarbij de bergen dan fungeren als neerslagvanger. Vochtige luchtmassa’s hopen zich op tegen de noord(west) en westkant en worden gedwongen te stijgen. Dit vormt orografische neerslag welke dan voor langdurige neerslag zorgt, waardoor de hoeveelheden fors oplopen.

Komend weekend arriveert een eerste forse sneeuwzone vanaf het westen.

Komend weekend is een eerste “shot” aan de beurt met een actief koufront dat van west naar oost beweegt en activeert langs de Alpen. Begin volgende week en ook de rest van volgende week draait de luchtstroming vervolgens naar het noord(west)en en ontstaat er een echte nordstau. Dit betekent de jackpot voor Frankrijk – Zwitserland – Duitsland – Oostenrijk. In Italië blijft het waarschijnlijk wel droger.

Begin volgende week hopen vochtige luchtmassa’s zich samen aan de noord(west)kant van de Alpen.

Hoeveel sneeuw gaat er vallen?

De vochtige luchtmassa’s die voor veel neerslag zullen zorgen komen in combinatie met polaire lucht. De ingrediënten zijn dan ook aanwezig voor een heuse sneeuwdump. De sneeuwgrens ligt steevast rond en onder 1000 m, zeker na het weekend. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de sneeuwkaart paars kleurt. Gebieden die we in de gaten moeten houden zijn, zoals steeds bij dit soort stuwingen, het Berner Oberland (schneeloch bij NW-wind). In dit massief berekent ECWMF tot wel 150-200 cm tegen het einde van volgende week.

Ook in het Mont-Blanc massief lijkt de meter verse sneeuw zeker haalbaar. Dat wordt smullen van de webcambeelden, al kunnen dergelijke hoeveelheden uiteraard ook voor overlast zorgen.

Veel sneeuw komende 10 dagen in West-Europa en vooral langs de noord- en westkant van de Alpen.

Ook in de middelgebergtes (Sauerland, Zwarte Woud, Ardennen) staat er weer sneeuw op de planning. Daar komen we komende dagen zeker op terug! Stay tuned …

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken