7 juni 2020 - 5 min. lezen 1 reacties

Op 1 juni 2020 ging de meteorologische zomer van start. Dat betekent dat de statistieken opgemaakt zijn en dat we het klimatologisch overzicht kunnen delen voor zowel de maand mei als de afgelopen lente van 2020. Uit het klimatologisch overzicht van de lente 2020 blijkt dat deze periode toch vrij opmerkelijk was en er verschillende records gebroken zijn.

Deelnemen aan discussie?Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Juni is begonnen en dat betekent ook dat de meteorologische zomer begint. Toch merken we dat niet meteen aan het weerbeeld. De afgelopen dagen veranderde het weer snel en evolueerden we van droge en warme weercondities naar een eerder fris en wisselvallig weertype. Dat is vrij normaal voor het begin van de junimaand en kennen we onder het fenomeen ‘schaapscheerderskou‘.

Het wisselvallige en frisse begin van de maand staat in schril contrast met het weerbeeld dat we de afgelopen lente kregen. De lente van 2020 zal in de statistieken duiken als een zeer droge en zonnige lente. Vooral april en mei 2020 waren zeer droog en zonnig. Aan die droogte komt ook nog niet meteen een einde.

Het klimatologisch overzicht van de lente 2020 leert ons dat deze record zonnig was!

Klimatologisch overzicht van de lente 2020

Temperaturen tijdens de afgelopen lente

Met een gemiddelde temperatuur van 11,3°C in België en 10,3°C in Nederland verliep de afgelopen lente iets zachter dan normaal (respectievelijk 10,1 °C en 9,5°C ). Opmerkelijk was vooral het hoge aantal lentedagen (of warme dagen), met temperaturen hoger dan 20°C. In Ukkel werden 30 lentedagen geregistreerd (normaal 14) en in De Bilt registreerde men 24 warme dagen (normaal 14). Daarmee wordt het record van 2011 geëvenaard.

In totaal mochten we tijdens de afgelopen lente ook 1 zomerdag noteren (met een temperatuur hoger dan 25°C), zowel in België als Nederland. Dit aantal ligt daarbij iets lager dan normaal (ongeveer 3 dagen).

Extreme droogte van april en mei 2020

De lente van 2020 gaat vooral in de weerstatistieken duiken als een zeer droge lente. In België viel er gemiddeld 105,7 mm neerslag (187,8 normaal) en in Nederland viel er zo’n 77 mm (normaal 172 mm). Zowel in Nederland als in België valt de lente van 2020 in de top 10 van droogste lentes ooit. In België komt hij zelfs op een vijfde plaats te staan.

Hoewel de lente in z’n geheel niet record droog was, was de 2-maandelijkse periode april-mei dat wel. De extreme droogte was voornamelijk te wijten aan het ontbreken van significante neerslag in april en mei.

Overzicht neerslag mei 2020

In België was de afgelopen maand mei de droogste in vergelijking met de referentieperiode 1981-2010. Over de hele meetreeks was mei 2020 de tweede droogste meimaand ooit, na die van 1833. In totaal viel er slechts 5,4 mm neerslag in Ukkel (t.o.v. 66,5 normaal). In De Bilt viel er slechts 12 mm regen over de hele maand mei (tegenover 62 mm normaal). Daarmee is mei 2020 de derde droogste sinds het begin van de waarnemingen.

In totaal liep het neerslagtekort op tot meer dan 162 mm aan het einde van de maand. Dit komt doordat er veel meer water verdampte dan dat er neerslag viel. Het tekort van dit voorjaar is record hoog en komt ruim uit boven het tekort van het recordjaar 1976. Ook de komende periode lijkt het neerslagtekort, ondanks de neerslagkansen, niet meteen weggewerkt te worden.

Klimatologisch overzicht van de lente 2020
Het neerslagtekort van de afgelopen lente was record hoog.

Door het droge weer tijdens de maand mei werden er ook veel minder onweersdagen geteld dan normaal. In Ukkel kwamen er in totaal slechts 6 onweersdagen voor (t.o.v. 13,5 normaal). Op 10 mei 2020 werd er wel een serieuze windhoos waargenomen in Loenhout (provincie Antwerpen, België). Dat leverde spectaculaire beelden op.

Een spectaculaire windhoos werd geobserveerd op 10 mei.

Weerverschijnselen als gevolg van droogte

De extreme droogte van de afgelopen maanden zorgde ook voor neveneffecten. Zo werden er tijdens de maand mei frequent stofhozen waargenomen. Als gevolg van de volledig uitgedroogde toplaag van de bodem stak ook opnieuw winderosie de kop op. Meer informatie over het ontstaan van deze fenomenen kan u lezen in volgende artikelen:

Een voorbeeld van een stofhoos die ontstond in mei als gevolg van de droogte.
Winderosie trad opnieuw op in mei als gevolg van de extreme droogte.

Lente 2020 was record zonnig

Aanhoudende condities van hogedruk en bijbehorend mooi lenteweer zorgden tevens ook voor een record aantal zonuren. De lente van 2020 was bij uitstek de zonnigste lente sinds het begin van de waarnemingen, zowel in België als in Nederland.

In Ukkel registreerde men ruim 740 uren zon (t.o.v. 463 normaal!) en in De Bilt kreeg men 792 zonuren (tegenover 502 normaal). Zeer opvallend ook: het was de afgelopen lente geen enkele dag volledig betrokken! Misschien zijn we er met z’n allen dan ook iets blijer van geworden?

Delen


Verder lezen

Alles bekijken