3 mei 2020 - 4 min. lezen 0 reacties

We zijn terug een nieuwe maand begonnen en dat betekent dat we traditioneel het klimatologisch maandoverzicht kunnen opmaken voor de voorbije maand april. We herinneren ons deze maand vooral als zeer droog, maar zijn er ook records verbroken? Lees hieronder even mee!

Deelnemen aan discussie?Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Maandstatistiek België

Temperaturen

We herinneren ons april als een zeer zachte maand met vaak droge en zonnige weercondities. Op vlak van temperatuur was april dan ook een vrij warme maand, die er vooral uitsprong omwille van haar hoge gemiddelde maximumtemperaturen. In Ukkel maakten we de 3e warmste aprilmaand ooit mee sinds het begin van de metingen, uitgaande van de gemiddelde maximumtemperatuur. Die bedroeg maar liefst 18.3°C (tegenover 14.2°C normaal). Enkel 2011 en het recordjaar 2007 scoorden nog hoger, met in 2007 zelfs een gemiddelde maximumtemperatuur van boven 20°C! Uiterst extreem was april 2020 dus niet.

  • Geïnteresseerd hoe we energie kunnen inzetten om het klimaat te ondersteunen. Met een goede blik op energietransitie is veel mogelijk. Een must-have EBOOK voor de liefhebbers

De afgelopen aprilmaand telde ook maar liefst 14 lentedagen (T > 20°C), waarmee we bijna het record van 2011 evenaarden. In 2011 telden we er immers slechts 2 meer. De hoogste temperatuur die we vorige maand noteerden bedroeg 26.2°C en werd opgetekend in Koersel (Limburg) op 8 april. Die hoge temperaturen hadden we te danken aan een hogedrukgebied ten oosten van ons, met een aanvoer van warme, zuidelijke lucht.

Hogedrukgebieden zorgden voor mooi en warm voorjaarsweer tijdens een groot deel van april 2020.

Neerslag

April verliep in z’n geheel zeer droog. Het was wachten op neerslag van betekenis tot de laatste 3 dagen. In die periode kwamen we na een lange periode met hogedrukgebieden opnieuw onder invloed van depressies. In Ukkel maten we daarbij in totaal zo’n 19 mm neerslag. Dat is veel te weinig, aangezien we normaal recht hebben op zo’n 51 mm water in deze periode van het jaar.

Desondanks dit was april 2020 niet uitzonderlijk en staat deze maand, ondanks het neerslagtekort, buiten de top 10 van droogste maanden. Om een voorbeeld te geven: in april 2007 viel er geen druppel neerslag! Dat plaatst de 19 mm van deze maand toch in een gunstiger perspectief.

  • Wil je zelf ook graag neerslag registreren en analyseren. Dan is een automatisch weerstation echt iets voor jou. En dat hoeft niet duur te zijn.
Eind april kwamen we opnieuw onder invloed van depressies, die de nodige regen brachten.

Zonneschijn

April 2020 zal vooral in de statistieken verdwijnen als één van de zonnigste aprilmaanden ooit gemeten. Met ruim 277 uren zonneschijn komt april 2020 daarmee op de tweede plaats van de zonnigste aprilmaanden ooit gemeten in Ukkel. Het record staat nog steeds op april 2007 met meer dan 300 uren zon.

Maandoverzicht Nederland

Temperaturen

De gemiddelde temperatuur in De Bilt bedroeg de afgelopen maand 11.1°C (tegenover 9.2°C normaal). Daarmee komt april 2020 in de statistieken als de zesde warmste aprilmaand voor Nederland. De maximumtemperatuur die werd gemeten bedroeg 25.5°C en werd opgetekend op 8 april in Eindhoven (Noord-Brabant). In totaal noteerde De Bilt 9 warme dagen (T > 20°C), wat zo’n 3 keer meer is dan normaal.

Neerslag

Net als in België, verliep de afgelopen maand april ook zeer droog in Nederland. In De Bilt was het neerslagtekort zelfs nog groter. Hier viel over de hele maand april slechts 5 mm neerslag. Normaal gesproken valt er zo’n 42 mm in april. Daarmee zal april 2020 in de boeken verdwijnen als de op één na droogste aprilmaand sinds het begin van de metingen! Enkel in 2007 was het nog droger. Toen viel er net als in België amper neerslag (0.3 mm).

Zonneschijn

Hoewel België en Nederland een zeer gelijkaardig klimaat hebben, blijken er vaak toch opmerkelijke verschillen voor te komen in de statistieken. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het klimatologisch maandoverzicht voor de zonneschijn. Met 285 uren zon is april 2020 de zonnigste aprilmaand ooit gemeten in Nederland sinds 1901. In 2007 telde men slechts 280 uren zonneschijn.

Uit het klimatologisch maandoverzicht voor april 2020 blijkt dat april toch net iets uitzonderlijker was in Nederland dan in België op vlak van zonneschijn en neerslag. In België was het wel net nog een tikkeltje warmer.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

3 uur geleden - 3 min. lezen
6

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

2 dagen geleden - 2 min. lezen