9 mei 2020 - 4 min. lezen
58 reacties 58

De lente kende begin mei een tijdelijke dip. Ondertussen is de luchtdrukconfiguratie geëvolueerd naar een eerder “zomerse” setting met maxima tot 23-26°C. Op zondag 10 mei wordt de onstabiliteit aan de voorzijde van een koufront groter en kunnen er onweersbuien ontstaan, vooral in het ZO van de Benelux. Lokaal fors met hagel en wateroverlast.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Deze kaart geeft een indicatie waar we onweer mogen verwachten. De kans op onweer is duidelijk het grootst ten zuiden van Samber en Maas.

Configuratie op de weerkaarten

Na een persistente/langdurige periode met hogedruk over de Benelux zal het drukpatroon zondag snel beginnen veranderen. Hogedrukgebieden zoeken meer westelijke (noordelijke Atlantische Oceaan) en zuidoostelijke oorden op boven Europa. Het grootste deel van de dag blijven we in de Benelux onder de invloed liggen van een thermisch lagedrukgebied boven het zuiden van Frankrijk.

  • Wil jij ook een weerexpert worden die een weeranalyse kan maken om vervolgens te delen met vrienden en familie? Check dit boek.🌧️

Aan de oostflank hiervan vinden warme en onstabiele luchtmassa’s hun weg naar de Benelux. Tegelijk rukt, door een uitzakkende trog, koude lucht op vanaf Scandinavië richting het zuiden. Het is precies op de overgang (thermische vore – stippellijn) dat de kans op onweer sterk toeneemt.

Een samenspel van drukgebieden op de weerkaart voor morgen zondag.

Neerslagverwachting op zondag

Het is duidelijk dat de weermodellen het onderling nog niet eens zijn over de precieze neerslagverwachting. Reeds vanaf de ochtend zijn er in het zuidoosten van de Benelux buien mogelijk, maar tegen en na de middag lijkt de onstabiliteit groot genoeg voor buien met onweer.

Ruwweg ten zuidoosten van de lijn Brussel – Hasselt is de kans op neerslag van betekenis het hoogst. De CAPE kan hier tijdelijk (bij voldoende opklaringen) oplopen tot 1000-1500 J/kg, al zal het meestal wel lager zijn. De overlap met windschering is eerder beperkt. Deze zou pas tegen de avond toenemen wanneer de onstabiliteit al is afgenomen.

  • Kom meer te weten over de exteem weer parameters zoals CAPE en windshear in dit artikel.
Vooral in het zuidoosten van de Benelux kunnen er morgen felle (onweers)buien tot ontwikkeling komen.

Onderstaand overzicht toont duidelijk de thermische vore die als triggering zorgt voor de buien (map links onder). Ten zuidoosten van de vore is de onstabiliteit het grootst. Op de thermische vore wordt de lucht gedwongen te stijgen en kunnen buien het meest eenvoudig ontstaan. Een samenspel tussen triggering en onstabiliteit.

  • Ben jij een onweerliefhebber? Dan heb je normaal gezien al dit cool hebbeding in de woonkamer staan. Een echt stormglas.⚡

De kans op hagel is eveneens reëel. Onze kaarten berekenen maximale hagelstenen tot lokaal 2-3 cm in het zuidoosten, waar een bui optimaal kan profiteren van alle gunstige parameters (onstabiliteit en schering).

  • Bescherm de wagen tegen grote hagel via dit beschermlaken. Dit type is geschikt voor kleinere wagens. Voor een grote wagen is de L beter geschikt.

Sounding

In de regio met de meeste onstabiliteit kunnen de wolken (Cb’s) doorgroeien tot 250 hPa. De wolkenbasis ligt nauwelijks boven het oppervlak (zeker in de Ardennen). Dit geeft meestal aanleiding tot hagelkansen en beperkt de kans op spectaculaire wolkenstructuren. De schering is eerder beperkt.

Welk type onweer kunnen we verwachten?

Met een CAPE die kan oplopen tot 500-1500 J/kg (meestal wel lager) en een windschering (vooral snelheid) tot 20-30 Kn ligt het type onweersbui tussen single cell en multicell. We gaan momenteel uit van verschillende single cells, waarvan er enkele karakteristieken kunnen vertonen van multicells (langer leven).

  • Wil je meer weten over hoe donder en bliksem ontstaan? Dit handig boek is geschikt voor jong en oud.📖

Weersverwachting

Aan de oostflank van een thermisch lagedrukgebied vinden onstabiele luchtmassa’s dit weekend een doorgang naar de Benelux. We verwachten bijgevolg een sterke stijging van de onweersdreiging, die zich vooral zal manifesteren in het zuidoosten van de Benelux. Vooral vanaf de middagperiode zijn er stevige onweersbuien mogelijk die gepaard kunnen gaan met veel neerslag op korte tijd (weinig wind) en hagel tot 1-3 cm (maximale waarde).

Sommige linkjes bevatten affiliate

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken