19 april 2020 - 4 min. lezen 0 reacties

Gisteren kregen we na een lange, droge periode opnieuw een regenzone over de vloer, die tijdelijk de pluviometers nog eens vulde. De komende week krijgen we echter opnieuw droog en zonnig lenteweer, onder de vleugels van een Scandinavisch hogedrukgebied. Neerslag van betekenis zit er de komende week dan ook niet in, waardoor april waarschijnlijk een zeer droge maand zal worden en het neerslagtekort verder oploopt...

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Regenzone op zaterdag

Gisteren viel er na lange tijd nog eens (welgekomen) regen, voornamelijk in het zuidelijk deel van de Benelux. In het noordelijk deel van Nederland bleef het nagenoeg droog en viel er beduidend minder of zelfs geen neerslag. De neerslagzone was verbonden aan een complex van kleine lagedrukgebiedjes en trok van over Frankrijk verder richting het noorden.

Op veel plaatsen in de zuidelijke Benelux viel er toch zo’n 5 tot lokaal zelfs iets meer dan 10 liter water per vierkante meter. Dit was vooral het geval in de gebieden waar men vrijdagavond ook enkele restanten van onweders over de vloer kreeg.

Radarbeeld van de neerslagzone die gisteren voor enkele liters water zorgde op veel plaatsen in de zuidelijke Benelux.
Een pluviometer in het West-Vlaamse Ledegem werd gisteren rijkelijk gevuld en noteerde meer dan 10 liter (Daisy Vandermeersch).
  • Heb jij al een pluviometer in je tuin staan? Een ideale en eenvoudige manier om de neerslag in je eigen omgeving bij te houden.(aff.)

Droge maand april tot nu toe

De regen die we gisteren te verwerken kregen, was meer dan welkom voor de toch wel zeer uitgedroogde natuur. De laatste weken bleef het namelijk uitzonderlijk droog en viel er nagenoeg geen neerslag in de Benelux. Zonder de neerslag van gisteren viel er zowel in Ukkel als De Bilt verwaarloosbaar weinig neerslag (gemiddeld zo’n 0.1-0.2 mm). Ook met de regen van gisteren daarbij opgeteld (zo’n 5 mm voor Ukkel), zitten we nog steeds ver onder de normale neerslaghoeveelheid voor deze periode.

Normaal gesproken hebben we in de maand april in de Benelux toch wel recht op zo’n 50 mm neerslag (48 mm in De Bilt en 51 mm in Ukkel). Met de vooruitzichten voor komende week, lijkt er aan dit neerslagtekort en de bijbehorende droogteperiode niet meteen een einde te komen.

De droogtemonitor voor Nederland geeft ook aan dat we het voorjaar van 2020 alvast zijn begonnen met een aanzienlijk en zelfs historisch neerslagtekort. De projectie van de komende weken laat ook zien dat dit droogteprobleem nog niet meteen zal worden opgelost.

De droogtemonitor voor Nederland laat zien dat we momenteel te kampen hebben met een aanzienlijk – en voorlopig zelfs historisch – neerslagtekort.

Lenteweer houdt aan volgende week

De komende week zullen we opnieuw te maken krijgen met aangenaam en droog lenteweer. Een stevig hogedrukgebied zal zich vestigen boven Scandinavië en daardoor zullen wij onder invloed komen van droge continentale landlucht, aangevoerd vanuit het oosten.

De temperaturen zouden volgens de huidige verwachting klimmen naar waarden tussen 15 en 20 graden. Er zal bij momenten wel een goed voelbare en vrij schrale oostenwind komen te staan, die het iets koeler zal doen aanvoelen, zeker in de schaduw. In de zon en uit de wind zal het zeker wel aangenaam vertoeven zijn.

Door de aanvoer van de droge landlucht en de winderige condities, zal het ideaal zijn om buiten de was te drogen, aangezien de luchtvochtigheid ook erg laag zal zijn. Het nadeel hiervan is dat door de aanhoudende wind ook de bodem snel zal uitdrogen. Het lijkt er bovendien ook op dat het al zeker droog zal blijven tot aan het komende weekend, waardoor de droogte zeker nog een week zal blijven duren.

Wat er na volgend weekend zal gebeuren op weervlak, is voorlopig nog onzeker als we naar de pluimverwachting kijken. Kan de laatste week van april nog wat hemelwater voorzien voor de natuur? We zullen zien en houden jullie alvast op de hoogte via onze updates!

Pluim van GFS op zondagmorgen. De komende week blijft het alvast droog en zonnig. Daarna wordt het onzeker. Momenteel lijkt het erop dat het vanaf volgend weekend wisselvalliger kan worden.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

7 uur geleden - 4 min. lezen
9 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen