4 juni 2020 - 4 min. lezen
0 reacties 0

Na een zeer lange periode met warm, droog en zonnig weer, is er de komende dagen een flinke omslag op komst. Elke dag is er kans op neerslag van betekenis en de temperaturen doen een flinke stap terug. Dit is een weerpatroon dat we wel vaker zien in de eerste helft van juni. In de volksmond staat zo’n periode ook wel bekend als ‘schaapscheerderskou’.

Deelnemen aan discussie?Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Wat is schaapscheerderskou?

Schaapscheerderskou verwijst naar een periode met overwegend koud en bewolkt weer, die meestal plaatsvindt tussen 5 en 20 juni. Het natuurfenomeen heeft zijn naam te danken aan de schapenherders die van deze kans gebruik maakten om hun schapen van hun vacht te ontdoen. Ook schapen kunnen namelijk snel verbranden in de felle zon.

  • Wil jij meer begrijpen over het weer en zelf tot weersvoorspellingen komen? Dit boek helpt je op weg.

Hoe ontstaat schaapscheerderskou?

De periode waarin schaapscheerderskou het meest voorkomt, is aan het begin van de meteorologische zomer. Het zeewater is nog vrij koud, terwijl de zon bijna haar hoogste punt bereikt. Onder invloed van de zonnestralen kan het land dan ook al goed opwarmen.

In deze setting ontstaat er door de stijgende, warme lucht vaak een lagedrukgebied boven Centraal-Europa. Dit zorgt in de Benelux voor een noordelijke stroming met de aanvoer van frisse lucht. Door de aanvoer van over de Noordzee, is er vaak ook meer vocht aanwezig: dit zorgt voor meer bewolking. Als de setting ook onstabiel is, kan er soms veel neerslag vallen.

De vaak koelere periode in juni vormt het ideale moment om de schapen te scheren.

Hoe frequent komt dit voor?

Laten we eens kijken of we de schaapscheerderskou ook terug kunnen vinden in de statistieken.

Als we naar de gemiddelde decade-temperaturen kijken, zien we voor De Bilt dat deze voor de eerste en tweede decade van juni gelijk zijn. Beide perioden (1 t/m 10 en 11 t/m 20 juni) verlopen gemiddeld met een temperatuur van 15,3°C. Normaal gezien zou je verwachten dat de middelste decade (10 dagen) van juni warmer zou zijn dan de eerste. Dat komt omdat het vanaf maart tot en met juli gemiddeld elke decade iets warmer is dan de vorige.

De derde decade van de eerste zomermaand is gemiddeld wel duidelijk warmer dan de eerste twee in De Bilt. In de gemiddelden zien we de invloed van de schaapscheerderskou dus goed terug.

Ook als we kijken naar de maximumtemperaturen, zien we het effect van schaapscheerderskou: van 11 tot en met 20 juni is de maximumtemperatuur gemiddeld 19,9°C, terwijl dit in de eerste 10 dagen van de maand 20,1°C is in De Bilt.

Schaapscheerderskou in 2020

Dit jaar zullen we niet ontkomen aan de schaapscheerderskou. Vanaf vandaag, donderdag 4 juni 2020, is het weer flink omgeslagen. We krijgen een aantal dagen te maken met onmiskenbaar koeler en wisselvalliger weer.

  • Dat gepaard met neerslag, joepie! Vang de regen op met een pluviometer en ontdek handmatig hoeveel regen er valt in je omgeving.
Onder invloed van een lagedrukgebied krijgt de Benelux de komende tijd te maken met een koude, noordelijke stroming.

Een lagedrukgebied bevindt zich de komende dagen telkens boven de Noordzee. Dit zorgt voor een aanvoer van koude lucht uit het hoge noorden. De temperaturen zijn dan ook laag voor de tijd van het jaar. Ook kan er elke dag wat regen of een bui vallen. Goed nieuws voor de natuur, maar het maakt absoluut geen einde aan de droogte.

Tot en met het weekend is het vrij koud voor begin juni en kan er ook weer eens wat neerslag vallen.

Vrijdag 5 juni is het thermisch dieptepunt: op veel plaatsen bereikt de temperatuur niet eens 15°C. Tegelijkertijd wordt er die dag ook de grootste neerslagsom verwacht. Op de meeste plaatsen in de Benelux valt er 5 mm of meer. Mogelijk met een onweer in het binnenland.

  • Meet de temperatuur, wind, vochtigheid en neerslag allemaal automatisch met dit weerstation. Een absolute aanrader.

Het is nog onzeker of deze wisselvallige en koele trend zich na het weekend zal voortzetten. We houden het nauwlettend in de gaten.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken