4 december 2021 - 5 min. lezen
1 reacties 1

Het orkaanseizoen op de noordelijke Atlantische Oceaan loopt elk jaar officieel van 1 juni tot en met 30 november. Voor 2021 is het seizoen dus voorbij en we kunnen nu de balans opmaken over de afgelopen maanden. In navolging van het ongekend actieve Atlantische orkaanseizoen van 2020 bleek ook dit jaar zeer actief te zijn. Met maar liefst 21 stormen die een naam kregen komt afgelopen orkaanseizoen hoog in het rijtje met de meeste stormen. Ook was er een aantal verwoestende orkanen actief, die menig inwoner van Noord-Amerika niet snel zal vergeten.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Terugblik op het Atlantisch orkaanseizoen van 2021

Zevende jaar op rij met een vroege start

Het Atlantisch orkaanseizoen van 2021 begon vroeg. Op 22 mei ontstond de eerste tropische storm, Ana genaamd. Officieel begint het orkaanseizoen pas op 1 juni. Dit jaar was het zevende jaar op rij waarin de eerste storm van het jaar zich al vóór die datum heeft gevormd. Overigens had Ana geen impact op bewoonde gebieden.

Juni was record actief met 3 stormen

In juni ontstonden er nog eens drie tropische stormen, Bill, Claudette en Danny. Hierdoor eindigde juni 2021 als de meest actieve junimaand, samen met 1886, 1909, 1936 en 1968. Ook juli begon actief met de formatie van orkaan Elsa op 1 juli. Elsa werd de vroegste vijfde storm ooit in een Atlantisch orkaanseizoen. Het record van tropische storm Edouard uit 2020 verdween hierdoor al snel uit de boeken.

  • Welke invloed heeft de stratosfeer op ons weer dat zich in de troposfeer afspeelt? Ontdek het in dit boek.

Augustus en september waren zeer actieve maanden

Vervolgens bleef het rustig tot half augustus. Toen trok orkaan Grace via de Caribische Zee naar Mexico om daar aan land te gaan als categorie 3 orkaan. Er was veel schade te betreuren. Niet veel later kwam orkaan Henri tot ontwikkeling. Deze tolde rond boven het noordoosten van de Verenigde Staten. Onder andere in de regio rond New York City viel meer dan 200 mm neerslag binnen 24 tot 48 uren. Dit veroorzaakte flinke overstromingen en vele regenrecords werden aangescherpt.

Flinke overstromingen ontwrichtten het metronetwerk in New York.

Op 29 augustus 2021 trof orkaan Ida het gebied rond New Orleans in Louisiana. Toevallig was het precies 16 jaar na de ravage van Katrina. Ida was de eerste van twee categorie 4 orkanen uit dit seizoen. Na de landfall in Louisiana zorgde Ida in een brede strook over de Verenigde Staten voor tornado’s en overstromingen door overvloedige neerslag. Regenrecords in de regio van New York werden amper tien dagen na orkaan Henri opnieuw gebroken. Ida veroorzaakte voor meer dan 65 miljard dollar aan schade. Ze komt hiermee op de zesde plek in het rijtje van Atlantische orkanen met de meeste schade.

September 2021 was voor de Atlantische Oceaan een zeer actieve maand. Er vormden zich maar liefst acht stormen. De meeste hiervan bleven een tropische storm en bleven ver weg van land. De drie orkanen uit deze maand vielen echter wel op. Larry was een langlevende orkaan die uiteindelijk aan land ging in Canada. Orkaan Nicholas bleef lang op dezelfde plek liggen en zorgde voor grootschalige stroomuitval in Texas en Louisiana. Orkaan Sam bleef boven de oceaan, maar had maar liefst elf dagen de status van orkaan. Na september kwam alleen tropische storm Wanda nog tot ontwikkeling.

  • Benieuwd naar alle mooie landschappen in Amerika? U vindt ze in dit boek.

Atlantisch orkaanseizoen 2021 bevatte maar liefst 21 tropische stormen

Nemen we alles bij elkaar, dan blijkt dat 2021 vooral qua aantal stormen met een naam bijzonder actief was. In totaal gaat het om 21 (sub)tropische stormen. 2021 komt hiermee op de derde plek voor Atlantisch orkaanseizoen met de meeste stormen, achter de jaren 2020 en 2005. Hiervan groeiden er 7 uit tot orkaan en 4 orkanen bereikten zelfs categorie 3 of hoger op de schaal van Saffir-Simpson. Gemiddeld gezien zijn dit er 7 en 3, respectievelijk.

Een overzicht van de actiefste Atlantische orkaanseizoenen in vergelijking met het gemiddelde over 1991 t/m 2020. Het jaar 2021 komt op de derde plek terecht.

Wat verder opviel was dat de tropische cyclonen zeer veel schade aanrichtten. Met een totale schade van minstens 70 miljard dollar komt het Atlantisch orkaanseizoen van 2021 op een vierde plek qua duurste orkaanseizoenen. Veruit de meeste schade werd veroorzaakt door Ida.

De zwaarste orkaan was Sam. Deze bereikte een maximale windsnelheid van 250 km/u en was een krachtige orkaan van de vierde categorie op de schaal van Saffir-Simpson. Orkaan Ida was echter de meest dodelijke orkaan. 115 mensen lieten het leven als gevolg van het noodweer.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

3 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

14 april 2024 - 6 min. lezen