13 september 2021 - 4 min. lezen
2 reacties 2

De meeste tropische cyclonen ontstaan op het noordelijk halfrond gemiddeld gezien in de maand september. Dat is nu duidelijk terug te zien als we kijken naar de dreigingen die ze op dit moment wereldwijd vormen. Het Atlantisch orkaanseizoen, dat gemiddeld piekt op 10 september, is inmiddels alweer bij de 14e storm. Ook in Oost-Azië is het oppassen. Daar trekt tyfoon Chanthu nog steeds rond. Tegelijkertijd vormen zich reeds mogelijke opvolgers.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Tropische storm Nicholas trekt langs Texas

De Atlantische Oceaan was de afgelopen weken al erg actief. Sinds half augustus ontstonden in rap tempo achtereenvolgens de orkanen Grace, Henri, Ida, en Larry. Van deze vier waren er drie majeure orkanen. Orkaan Grace trof Mexico en was een van de zwaarste tropische cyclonen in de Golf van Campeche die het Mexicaanse vasteland bereikte. Vervolgens zagen we orkaan Henri. Deze zorgde voor veel overlast en lokale neerslagrecords in en rond New York.

Ida was tot nu toe de krachtigste orkaan in de Atlantische Oceaan in 2021. Precies 16 jaar na orkaan Katrina trof zij de regio rond New Orleans. Ook andere delen van de Verenigde Staten hadden last van de gevolgen van Ida. In New York overstroomde een groot deel van de metrostations door overvloedige regenval. Orkaan Larry bleef lang boven de oceaan, maar maakte uiteindelijk ‘landfall’ in Canada. Daarna volgde een heuse sneeuwdump in Groenland.

In de tussentijd zagen we ook nog kortstondig tropische storm Mindy op de weerkaarten. Niet veel later ontstond tropische storm Nicholas uit een omvangrijk lagedrukgebied nabij het zuidwesten van Mexico. Deze trekt momenteel langs Texas naar het noorden. Het zeewater is daar ongeveer een graad warmer dan gemiddeld in dit jaargetijde. Met 29 tot 31°C is dat een ideale voedingsbodem voor tropische cyclonen. Echter neemt de verticale windschering wel flink toe, waardoor de ontwikkeling van Nicholas belemmerd wordt.

Relatief veel windschering verhindert de ontwikkeling van tropische storm Nicholas.

Nicholas gaat waarschijnlijk als tropische storm aan land in Texas rond dinsdagochtend 14 september (Benelux tijd). De inwoners zullen rekening moeten houden met windsnelheden rond 110 km/u en windstoten van ongeveer 140 km/u. Nabij het oog zijn deze het zwaarste. Eenmaal boven land neemt de wind razendsnel af in kracht. Het zijn dan vooral de zware buien die voor overlast zullen zorgen. Over een brede strook over de kust van Texas en Louisiana wordt tot en met donderdag 16 september zo’n 150 tot 250 mm verwacht. Lokaal kan er nog meer vallen.

Tyfoon Chanthu ligt nabij Sjanghai

Aan de andere kant van de wereld vinden we tyfoon Chanthu. Deze zorgde de afgelopen dagen al voor veel schade en grote problemen in de Filipijnen en op Taiwan. Het werd na Surigae de tweede supertyfoon van 2021. Inmiddels heeft Chanthu Taiwan gepasseerd. De windschering is flink toegenomen en het zeewater is een stukje frisser. De ocean heat content is dan ook ongeveer nul. Ondanks dit alles heeft Chanthu nog steeds de status van tyfoon.

In de avond van maandag 13 september (lokale tijd) lag de kern van de tropische cycloon ongeveer 180 km ten oosten van Sjanghai. Daar blijft Chanthu nog even rondtollen. De regio rond de havenstad heeft te maken met zware windstoten en ontvangt heel veel regen. In 72 uur tijd kan lokaal wel 500 mm neerslag vallen. Er wordt gevreesd dat delen van de regio met overstromingen te maken zullen krijgen.

Tegelijkertijd ligt Sjanghai niet ver van de zee. De kust bestaat hier overwegend uit estuaria. Daardoor is er nog een risico op overstroming. Bij de passage van tropische cyclonen wordt het zeewater meestal opgestuwd door de krachtige wind. Daardoor ontstaat een stormvloed, die in laaggelegen kustgebieden voor grote problemen kan zorgen.

Tyfoon Chanthu ligt inmiddels dichtbij de oostkust van China en zal de komende dagen ook nog langs het Koreaanse schiereiland en Japan trekken.

Vanaf woensdag 15 september verlegt Chanthu zijn koers naar het noordoosten en komt dan in de loop van de week langs Zuid-Korea. Later krijgt ook Japan mogelijk nog te maken met de restanten van de tropische cycloon.

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken