24 september 2021 - 3 min. lezen
2 reacties 2

We schreven er de afgelopen al vaker over: het Atlantische orkaanseizoen is dit jaar zeer actief. Tot en met 24 september zijn er al 18 tropische stormen voorgekomen. Sinds het begin van de betrouwbare metingen in 1851 was er slechts één jaar die tot en met die datum nóg meer stormen voortbracht, en dat is 2020. Het huidige systeem, Sam, zal niet alleen als de achttiende tropische storm van 2021 de boeken in gaan, maar ook als de zevende orkaan. Bovendien lijkt het erop dat orkaan Sam binnen enkele dagen een categorie 4 orkaan kan worden. Een orkaan om goed in de gaten te houden dus.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Snelle intensivering doet Sam groeien van tropische depressie tot orkaan

De tropische golf waaruit ‘Sam’ zou ontstaan werd al lange tijd gevolgd door het Amerikaanse ‘National Hurricane Center’ (NHC). De omstandigheden op de (tropische) Atlantische Oceaan zijn in deze tijd van het jaar ideaal voor de vorming van tropische cycloon. Het zeewater is opgewarmd tot ongeveer 28°C in een breed stuk vanaf het westen van Afrika tot aan de Bovenwindse Eilanden. Daarnaast is de hoeveelheid verticale windschering in het atmosferisch profiel er momenteel erg laag. De mogelijke La Niña speelt de ontwikkeling van tropische cyclonen in deze regio in de hand. Dit verschijnsel zorgt in het algemeen voor een afname van de hoeveelheid verticale windschering boven dit deel van de Atlantische Oceaan.

Deze gunstige condities zorgden ervoor dat Sam ‘rapid intensification’ kon starten. Daarvoor moet de maximale windsnelheid met minimaal 30 knopen, omgerekend zo’n 55 km/u, toenemen binnen een tijdspanne van 24 uur. Het systeem werd op woensdag 22 september om 21 uur UTC benoemd tot ‘tropische depressie 18’ met een maximale doorstaande wind van 30 knopen. 24 uur later was er al sprake van tropische storm Sam met een toename van de windsnelheid tot 60 knopen, omgerekend zo’n 110 km/u oftewel een dikke windkracht 11 Bft.

Twaalf uur daarna werd het systeem geüpgraded tot orkaan Sam. Echter wist droge lucht, afkomstig uit de Sahara, op hoogte binnen te dringen. Daardoor werd verdere intensivering tegengewerkt.

De komende dagen volgt verdere intensivering tot majeure orkaan

De droge lucht zal snel door Sam worden weggewerkt. Een orkaan heeft namelijk een sterke circulatie van binnenuit waardoor de ingevangen droge lucht snel wordt gemixt met andere luchtlagen. In combinatie met een redelijk hoge ocean heat content en de aanhoudende lage hoeveelheid windschering kan de orkaan opnieuw beginnen met ‘rapid intensification’. De weermodellen berekenen dat orkaan Sam dit weekend nog een orkaan van de derde of zelfs de vierde categorie op de schaal van Saffir-Simpson zal worden. Voorlopig blijft de orkaan nog wel boven open water terwijl hij langzaam naar het noordwesten beweegt.

Veel modelberekeningen schetsen het beeld dat orkaan Sam rond zondag 26 of maandag 27 september een majeure orkaan zal worden. (tropicaltidbits.com)

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

14 april 2024 - 6 min. lezen