8 juli 2020 - 4 min. lezen 1 reacties

Aan weerszijden van Noord-Amerika is het opnieuw raak: er dwalen twee tropische depressies rond boven de oceaan. Storm Edouard trekt inmiddels afzwakkend naar het oosten over de Atlantische Oceaan en koerst af op West-Europa. Cristina trekt juist naar het westen en weg van het continent. Deze tropische storm wint aan kracht. Wat hebben deze twee ons te bieden?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Tropische storm Cristina kan uitgroeien tot orkaan

Ten zuiden van Mexico ligt op dit moment de derde tropische storm van het orkaanseizoen in 2020. Volgens de regelgeving begint de naam dus met een C, de derde letter van het alfabet. Vandaar dat het systeem de naam Cristina kreeg.

Zowel de afgelopen dagen als de komende dagen is de locatie van de tropische storm uitermate gunstig voor de verdere ontwikkeling van zowel het windveld als de banden met (onweers)buien.

Efficiënte ‘motor’

Zo ligt Cristina boven open en zeer warm zeewater. Dit zorgt voor een uitdieping van het lagedrukgebied. Dat wordt veroorzaakt doordat aan de rand van het oog van de storm warme en vochtige lucht wordt aangezogen. Dit is als het ware de ‘motor’ van een orkaan.

Hoe warmer het zeewater is, hoe meer vocht er kan worden aangezogen door de storm. De motor draait dan dus harder. Zo is ook de orkaan krachtiger, met meer wind en heftigere buien.

Tropische storm Cristina is op dit moment te vinden ten zuiden van Mexico. Ze trekt de komende dagen nog over een gebied met zeer warm zeewater. (NASA)

Goede organisatie mogelijk

Een tweede criterium voor het doorgroeien van een storm tot orkaan is dat er weinig windschering moet zijn. Is er veel windschering, dan kunnen de buien individueel zeer pittig zijn. Maar de buien kunnen zich dan niet organiseren in banden.

Als er juist weinig windschering is, gaan de buien zich centreren rond de kern van het lagedrukgebied (het oog). Vanaf daar worden ze gevoed met de aanvoer van de warme, vochtige lucht. Hierdoor zullen de buien intensiveren.

  • Wil je meer leren over het weer voorspellen? Dan is dit boek een aanrader! 📖

Tropische storm Cristina zal de komende dagen een gebied doorkruisen met zeer weinig windschering. Soms bedraagt deze nog geen 5 knopen. Dit zorgt er mede voor dat ze zal ontwikkelen tot een orkaan.

De route van Cristina gaat door een groen gebied. Dat duidt op weinig windschering. De storm kan verder intensiveren. (CIMSS)

Orkaan van de tweede categorie

De komende dagen is de omgeving van Cristina dus zeer geschikt voor een snelle intensivering van de storm. Waarschijnlijk zal ze vrijdag haar hoogtepunt bereiken. Er staat naar verwachting een doorstaande wind van 165 km/u. Hiermee valt Cristina dan binnen de tweede categorie van de Saffir-Simpson schaal.

Cristina bereikt waarschijnlijk tegen morgenavond orkaankracht. Ze verplaatst zich naar het noordwesten.

Als een geluk bij een ongeluk trekt ze niet richting bewoond gebied. Er is dus ook geen schade en overlast in de omringende landen.

Ex-tropische storm Edouard op weg naar Europa

Aan de andere kant van de VS trok de afgelopen tropische storm Edouard naar het noorden. Dit is inmiddels alweer de vijfde tropische storm van het Atlantisch orkaanseizoen.

Inmiddels is het geen tropische storm meer. Voor West-Europa zijn de restanten van Edouard echter wel interessant. Die zijn namelijk opgenomen in de westcirculatie.

Naar verwachting komt ex-Edouard donderdagnacht aan boven Ierland en trekt daarna door naar het oosten over de Noordzee. Wat het weer in de Benelux de komende dagen zal doen, kunt u hier lezen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken