6

De astronomische zomer gaat bijna beginnen en dat betekent normaal gezien dat het orkaanseizoen langzaam op stoom begint te komen. Het NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) verwacht dat na het Atlantisch orkaanseizoen van 2020 ook dit jaar een actief jaar zal worden. Het is vooralsnog een druk seizoen tot nu toe. In mei kreeg men al te maken met tropische storm Ana en eerder deze week ontstond tropische storm Bill reeds. Nu heeft het zuidoosten van de Verenigde Staten te maken met tropische depressie Claudette. Tegelijkertijd veroorzaakt tropische depressie Dolores lokaal veel regen in Mexico.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Actieve start van het Atlantisch orkaanseizoen 2021

Inmiddels zijn we alweer bijna drie weken verder sinds de officiële start van het Atlantische orkaanseizoen op 1 juni. Het seizoen kende een vlugge start in 2021, want we zijn al bij de derde storm, Claudette. Gemiddeld gezien ontstaat de derde storm in het seizoen pas op 13 augustus (gebaseerd op de meetperiode 1966-2009). Waar de eerste twee stormen, Ana en Bill, nog boven open water bleven, heeft Claudette gekozen voor een pad richting het zuiden van de Verenigde Staten.

Vooruitzichten tropische storm Claudette

Het heeft lang geduurd voordat Claudette een karakteristieke structuur voor een tropische depressie ontwikkelde. Daarvoor zorgden de buien al vanaf vrijdag 11 juni lokaal voor flink wat regen. Uiteindelijk maakte het systeem een overtocht over de Golf van Mexico naar het noorden. Het zeewater is daar in deze tijd van het jaar zelfs al warm genoeg voor de vorming van tropische cyclonen.

In de Golf van Mexico is het zeewater momenteel al warm, met temperaturen over het algemeen tussen 27 en 30°C. (tropicaltidbits.com)

Vlak voor de kern van het systeem de kust van de Amerikaanse staat Louisiana bereikte, upgradede het ‘National Hurricane Center’ (NHC) het systeem tot tropische storm Claudette. Vooral langs de kust van Louisiana had men last van de wind, maar op veel meer plekken zorgden de buien voor overlast. In de staten Alabama, Florida en Georgia zorgde Claudette zelfs voor het ontstaan van enkele tornado’s.

Boven land zwakte Claudette vlug af tot tropische depressie. Ze trekt nu verder over de VS richting het oosten en zal naar verwachting in de loop van maandag 21 juni weer boven open water komen, in de buurt van North Carolina. Daar zal Claudette snel weer aansterken en voor stormwinden zorgen. Na tropische storm Bill staat er voor de tweede keer in korte tijd een waarschuwing uit voor wind in die regio.

Tropische depressie Claudette trekt de komende 72 uur verder richting het noordoosten en kan in het zuidoosten van de VS nog tot overlast leiden. (NOAA)

Naast de wind waarschuwt het NHC ook voor de stormvloed die gepaard gaat met de tropische storm. De waddenkust in het oosten van North Carolina is namelijk erg gevoelig voor een hoge waterstand. Er is ook een kleine kans op wateroverlast door buien, die lokaal meer dan 100 mm kunnen loslaten. Na maandag 21 juni trekt Claudette verder boven open water en wordt weinig overlast meer verwacht. Mogelijk krijgt het uiterste zuidoosten van Canada nog wel met de restanten te maken.

Tropische depressie Dolores

Ook aan de andere kant van het Noord-Amerikaanse continent begon het orkaanseizoen dit jaar vroeg. Op 9 mei 2021 ontstond tropische storm Andres als de vroegste ooit waargenomen in het seizoen in het noordoostelijke deel van de Grote Oceaan. Vervolgens kenden ze daar nog twee tropische stormen, Blanca en Carlos. Zij bleven echter boven open water en leverden geen gevaar voor bewoonde gebieden.

Tropische storm Dolores koos een andere route. Zij boog namelijk af naar het noorden en kwam zo op zaterdag 19 juni terecht boven het centrale deel van Mexico. Vervolgens begonnen de restanten op te lossen, maar er zijn in die regio nog steeds flinke buien actief. Lokaal kan er nog meer dan 100 mm vallen op korte tijd. In combinatie met het bergachtige Mexicaanse landschap kan dit tot overstromingen leiden. Het zal vanaf maandag de 21e juni weer rustig worden in de regio.

Tropische storm Dolores op 19 juni, vlak nadat ze aan land ging in Mexico.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

5 uur geleden - 4 min. lezen
8 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen