1

Het zijn al drukke tijden geweest op de Atlantische Oceaan. Traditioneel ontwikkelen zich in de loop van de zomerperiode tropische stormen in deze omgeving die langzaam opschuiven naar het westen. Afgelopen dagen trok orkaan Ida de aandacht van de wereld met een Major Hurricane status en windstoten boven 200 km/u.

Naast orkaan Larry detecteren we ook nog enkele ‘disturbances’. Dit zijn gebieden met onweersbuien die kunnen evolueren in een tropisch systeem.

Blijft orkaan Larry op de Atlantische Oceaan?

Volgens het National Hurricane Center is orkaan Harry nu een categorie 1 orkaan. Deze veroorzaakt windsnelheden tot 130 km/u en windstoten boven 150 km/u. Het is de verwachting dat de orkaan geleidelijk in warmer zeewater terecht komt waardoor het tropisch systeem aan kracht zal winnen. Volgens de laatste weermodellen evolueert orkaan Larry naar een volwaardige categorie 4 orkaan met windsnelheden die pieken naar 200 km/u of meer.

Weermodellen voorspellen een route van de orkaan Larry ten oosten van de Caraïben.

Invloed van deze ex-orkaan op Europa?

Bij grote tropische systemen zien we soms ook de invloed op de Europese weerkaarten. Ex-orkanen schuiven vanaf de Atlantische Oceaan op naar het oosten en worden met de straalstroom meegevoerd om uiteindelijk te resulteren in een extra-tropisch systeem. Deze krachtige lagedrukgebieden kunnen erg veel warme lucht vanuit de regio van de Evenaar naar het noorden stuwen. We spreken over Warm Air Advection. Soms komt West-Europe vol in deze WAA terecht met een nazomer tot gevolg. Of het bij orkaan Larry zo’n vaart zal lopen is voorlopig nog niet duidelijk.

Orkaan Larry wordt opgepikt door het Europees weermodel ECMWF. Afhankelijk van de precieze positie op de Atlantische Oceaan en de interactie met de straalstroom krijgen we warmer of kouder weer. Spannend.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

4 dagen geleden - 3 min. lezen