28 augustus 2021 - 2 min. lezen
17 reacties 17

Het zuiden van de Verenigde Staten (VS) zet zich schrap voor een nieuwe tropische storm. 16 jaar na de doortocht van orkaan Katrina met ruim 1000 doden en schade tot in de miljarden is het bang wachten hoe orkaan Ida zich zal ontwikkelen komende uren. Volgens de meest recente weersverwachting van het NHC (National Hurricane Center) zal de orkaan Ida uitgroeien tot een CAT4 orkaan. Het moet gezegd worden dat deze weersvoorspellingen durven veranderen en dat het zomaar een CAT5 orkaan kan worden met windsnelheden boven 252 km/u.

Trekrichting van orkaan Ida richting het zuiden van de VS

Voeding boven de Golf van Mexico

Orkaan Ida trekt momenteel over het westen van Cuba en schuift op naar het open water van de Golf van Mexico. De temperatuur van het zeewater is op veel plaatsen bijna 30 graden warm met een bijkomend gebrek aan windschering in de bovenlucht. Hierdoor kunnen de onweersbuien rondom het oog van de orkaan zich prima organiseren. De orkaan wordt dus sterker komende uren en zal richting zondag opschuiven naar Louisiana en Mississippi. Er worden lokale overstromingen verwacht in de kustregio’s die kunnen oplopen tot 3-4 m boven het zeeniveau. Er wordt dan ook grote schade verwacht aan de kustlijn van Louisiana.

In totaal wordt er lokaal 200 tot 300 mm regen verwacht op een zeer korte tijd.

Wanneer verliest storm Ida haar kracht?

Na zondag trekt orkaan Ida wellicht als een tropische storm verder het binnenland in van de Verenigde Staten. Het is helaas nog steeds de opvatting dat het ergste leed dan geleden is, maar eigenlijk is dat niet zo. Een ex-orkaan produceert in het binnenland nog steeds veel neerslag met structurele overstromingen en zelfs kans op tornado’s. De energie in zo’n systeem verdwijnt namelijk niet meteen. Dus ook maandag en dinsdag blijft het opletten in de centrale gebieden van de Verenigde Staten voor noodweer.

Hoe krachtig is een orkaan eigenlijk?

In de media wordt vaak bericht over onheilspellende windstoten en totale verwoesting. Maar hoe sterk is een orkaan eigenlijk? Een visualisatie van het Comet program laat geen twijfel bestaan over deze verwoestende natuurkracht. We zien mooi het verschil tussen de impact van een categorie 1 orkaan en een extreme categorie 5 orkaan.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken