0

Het Atlantische orkaanseizoen begint langzaam op stoom te komen. Kort geleden schreven we nog over tropische depressie Fred. Fred is nog steeds actief en lijkt aan het begin van de komende week aan land te gaan in West-Florida of Alabama. Tegelijkertijd is er een nieuwe tropische storm ontstaan. Dit systeem draagt de naam Grace en is dus de 7e storm met een naam dit seizoen. Welke weg kiest Grace?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Tropische depressie Fred brengt veel neerslag

Eerst kijken we nog even kort naar tropische depressie Fred. De interactie met de landmassa van Cuba heeft de circulatie van Fred aanzienlijk verstoord.  Radargegevens uit Cuba, satellietbeelden en oppervlaktewaarnemingen suggereren zelfs dat het systeem waarschijnlijk een open trog is. De sterkste winden en diepe convectie zouden zich ten zuiden van centraal Cuba voordoen. 

Fred zal naar verwachting gedurende zaterdagavond naar het noordwesten en zondagavond naar het noorden draaien als gevolg van een nabijgelegen subtropische rug.  Op basis van de nieuwe voorspellingen lijkt Fred aan land te gaan langs de westelijke Florida Panhandle of in Alabama. Dit zou moeten gebeuren ergens tussen maandagavond en dinsdagochtend. In Florida moet men rekening houden met neerslaghoeveelheden tot 200 mm!

Hoewel Fred op dit moment erg ongeorganiseerd is, laten de weermodellen zien dat de circulatie zaterdagavond of zondag beter wordt naarmate de cycloon zich onder iets lagere windscheringsomstandigheden over de oostelijke Golf van Mexico beweegt.  De storm zal naar verwachting de komende dagen wat aansterken tot opnieuw een tropische storm. Aanzienlijke intensivering lijkt echter onwaarschijnlijk, omdat de windschering naar verwachting zal toenemen voordat landfall gemaakt wordt.  Na de landfall zal Fred vrij snel afzwakken. Het NHC verwacht dat Fred waarschijnlijk halverwege volgende week verdwijnt.

Moet Florida zich ook gaan opmaken voor tropische storm Grace?

Verwachte pad van Fred (NHC)
Verwachte neerslaghoeveelheden in inches. 1 inch is 25 millimeter (NHC)

De levensweg van Grace

Het NHC begon op 10 augustus om 18:00 UTC een tropische golf ten zuiden van de Kaapverdische eilanden te volgen. De golf begon meer en meer gestructureerd te raken. Op vrijdag 13 augustus om 15:00 UTC kreeg het systeem dan ook een upgrade naar Potentiële Tropische Cycloon Zeven. De tropische depressie bleef snel in kracht winnen. Op zaterdag 14 Augustus om 09:00 UTC had het systeem voldaan aan de eisen om een tropische storm te zijn. Tropische storm Grace was geboren. Grace had op dat moment een gesloten circulatie en aanhoudende geconcentreerde convectie in de buurt van het centrum.

De actuele situatie

Op zaterdag 14 augustus om 9:00 UTC (11:00 onze tijd) lag tropische storm Grace ongeveer 675 km ten oosten van de Leeward Islands (niet te verwarren met de Benedenwindse Eilanden). De maximum gemiddelde wind is 35 knopen (65 km/u), met windstoten tot 45 knopen (85 km/u). De kerndruk is 1007 hPa. Het systeem beweegt naar het westen met een snelheid van 19 knopen (35 km/u).

Een sterke mid-level rug ten noorden zal ervoor zorgen dat Grace naar het westen blijft bewegen de komende dagen. Na die tijd beginnen de weermodellen uiteen te lopen in hun voorspellingen, omdat ze variëren in de sterkte van de rug. Over het algemeen zien de modellen voor de tweede helft van de prognoseperiode naar een sterkere, meer persistente rug ten noorden van de cycloon.

Verschillende weermodellen geven aan dat de windschering de komende 24-36 uur laag zal blijven terwijl de cycloon over warmer water beweegt. Grace zal dus blijven aansterken. Daarna wordt de intensiteitsprognose enigszins gecompliceerd omdat het systeem naar verwachting te maken krijgt met een upper-level trog. Het NHC verwacht dat Grace wat afzwakt volgende week wanneer ze het noordelijke deel van de Dominicaanse Republiek doorkruist. Daarna wordt verwacht dat de windschering zal toenemen, wat verdere versterking tegenhoudt. Grace zou volgens de laatste verwachtingen tegen het einde van de werkweek landfall maken in Florida.

De verwachting is dat Bovenwindse Eilanden Saba en Sint-Eustatius in de loop van zondagochtend te maken zullen krijgen met tropische storm Grace. Het systeem trekt ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Sint-Eustatius langs. Ook voor Sint-Maarten geldt een tropische storm waarschuwing.

Verwachte pad van Grace

Delen


Verder lezen

Alles bekijken