6 mei 2020 - 4 min. lezen 1 reacties

Het is de laatste weken al erg zonnig weer geweest. En dat leverde al vaak schitterende satellietbeelden op. Maar niet enkel in de Benelux was het uitermate zonnig de afgelopen weken. In deze blog werpen we een blik vanuit de ruimte op verschillende regio’s en gebieden: Benelux, Alpen, Rusland, Himalaya …

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Steeds betere resolutie

Spoetnik-1 was de eerste “satelliet” die in een baan rond de aarde werd gebracht. Dit gebeurde reeds in 1957. In dat jaar begon de echte wedstrijd/concurrentiestrijd om de ruimte te veroveren.

Vandaag de dag bevinden er zich tientallen, honderden satellieten rond de aarde die onze prachtige planeet voortdurend in de gaten houden. Voor meteorologen zijn de actuele satellietbeelden heel belangrijk om het weer te kunnen nowcasten (<-> forecasten). Daarvoor gebruiken we geostationaire satellieten, die ten opzichte van een punt op aarde op dezelfde plaats blijven hangen (en dus continu beelden uitzenden).

  • Wist je dat satellieten orkanen prachtig kunnen fotograferen? Vanuit de ruimte zien we een grote witte cirkel met in het centrum een oog. Extra informatie over tropische stormen. 🌀

De satellieten die we momenteel gebruiken worden ook steeds beter, ze krijgen een hogere resolutie. Dit wil zeggen: de grootte van een pixel op aarde wordt kleiner. Dus, hoe hoger de resolutie, hoe meer details we kunnen zien.

Een satelliet rond de aarde

Er zijn echter ook veel satellieten die maar één keer per dag of zelfs maar één keer per week passeren. Waarom dat precies is, is iets voor een volgend artikel. In dit artikel kijken we wel naar enkele opvallende beelden van deze satellieten (beelden van de voorbije weken).

West-Europa in de zon

Afgelopen dagen kwamen we in West-Europa steeds meer onder de invloed van hogedruk, net als in april. Hogedruk gaat gepaard met dalende luchtbewegingen, subsidentie, waardoor de lucht uitdroogt en zeer helder is. Wolkenvelden maken dan ook weinig kans.

  • Wil je zelf het weer voorspellen? Dan is een goede basiskennis onontbeerlijk. Ontdek er alles over in dit boek. 📖

Hogedruk-weer is voor de zonnekloppers onder ons dan ook het perfecte weer. Dit is zeker het geval in de maanden maart – april – mei, wanneer het meestal nog niet te warm is en het ‘s nachts nog goed kan afkoelen.

Het lager aantal vliegtuigen heeft de helderheid van de lucht bovendien goed in de hand gewerkt. Er zijn momenteel veel minder condensstrepen in vergelijking met vorig jaar tijdens dezelfde periode.

Sneeuwgrens in de Alpen

Satellieten worden ook steeds meer gebruikt om de evolutie van het sneeuwdek (in gebergtes) te monitoren. Ook hier gaat dat steeds beter, nu de resolutie van de beelden hoger wordt.

Het prachtige beeld hieronder werd begin mei genomen boven de Aletsch gletsjer in de Zwitserse Alpen. De sneeuwgrens is heel duidelijk zichtbaar. Wie bovendien goed kijkt, ziet dat het begin (front) van deze gletsjer reeds sneeuwvrij is. Dit betekent dat het zomerseizoen hier eigenlijk reeds begonnen is. Er smelt hier nu geen sneeuw meer, maar wel ijs.

De sneeuwgrens en het sneeuwvrije front van de Aletsch gletsjer. (Sentinel Hub)
De Alpen op hun quasi sneeuwmaximum van de winter 2019-2020, begin april. (NASA)

Met sneeuw bedekte vulkaan uitbarsting te zien op satellietbeeld

En wat te denken van dit prachtige satellietbeeld waarop een vulkaan te zien is in Rusland met een duidelijke lavastroom. De vulkaan is (normaal) met sneeuw bedekt, maar door de warmte is de sneeuw aan de kratertop weggesmolten. Vaak geeft dit aanleiding tot een explosieve uitbarsting, vermits het water gemengd kan worden met de lava.

Helder weer boven de Himalaya

Niet alleen in West-Europa domineert de hogedruk momenteel volop. Ook boven grote delen van Azië (conform het Siberische hoog) domineert hogedruk.

Dit levert momenteel (bijna) dagelijks heldere satellietbeelden op van de Himalaya, het hoogste gebergte op aarde. Onderstaand beeld werd vandaag, 6 mei 2020, gemaakt. Op het grotendeels heldere beeld valt de sneeuwbedekking te midden van het droge landschap duidelijk op.

Satellietbeeld van de Himalaya op 6 mei (NASA).

Geïnteresseerd in satellietbeelden van een bepaalde locatie? Geef het dan zeker door in de discussie hieronder. Wij zoeken het voor jullie op.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
2

Rol van de AMOC in het veranderende klimaat

20 uren geleden - 7 min. lezen
Opgelet!

Flinke storm mogelijk tijdens Sinterklaasnacht

3 dagen geleden - 5 min. lezen