21 november 2020 - 3 min. lezen
2 reacties 2

Het einde van november nadert met rasse schreden. De zon verliest nu snel aan kracht en in het hoge noorden blijft het lange tijd donker. Maar hoe zit het nu met de brongebieden van onze winter? Is het daar kouder dan normaal? En ligt er meer of minder sneeuw? Wat is de omvang van het sneeuwdek? Tijd voor een nieuwe analyse!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Sneeuwdek in Eurazië

Begin november lag er in Eurazië record weinig sneeuw (sinds het begin van de metingen). Afgelopen week is het echter snel gegaan. Meer lagedruk en koude lucht hebben geleid tot een snelle uitbreiding van het sneeuwdek. Tot die mate dat er nu zelfs meer sneeuw ligt dan gemiddeld in deze tijd van het jaar (en meer dan vorig jaar). Van een negatieve anomalie zijn we dus snel overgeschakeld op een positieve anomalie (meer sneeuw!). Dat is gunstig voor de opbouw van het Siberisch hoog wat vervolgens aanleiding kan geven tot verzwakking van de polar vortex.

Sneeuwdek omvang
Het sneeuwdek in Eurazië is de afgelopen dagen sterk uitgebreid! (NOAA)

Uit onderstaande kaart blijkt wel dat er vooral in de richting van Azië meer sneeuw ligt. Richting Europa is de omvang van het sneeuwdek nog steeds kleiner dan normaal.

Sneeuwdek anomalie
In de richting van Europa ligt er momenteel nog steeds minder sneeuw dan normaal. Geen verrassing na de hoge temperaturen van de afgelopen weken. (Rutgers Global Snow Lab)

Hoe zit het in Scandinavië?

Het sneeuwdek in Scandinavië kwam afgelopen weken maar moeilijk tot stand maar ondertussen lijkt dit toch te lukken. Meteen laat dit zich ook gelden op vlak van temperaturen. Tijdens de nacht op 21 november werd er in Lapland op verschillende plaatse strenge vorst genoteerd (T < -10°C). Indrukwekkend!

Op de sneeuwkaart is te zien dat er een grotendeels gesloten sneeuwdek is gevormd in Scandinavië. Dat bevordert de verdere afkoeling, formatie van hogedruk en potentiële kans op gunstige drukconfiguraties voor winterweer in West-Europa.

Sneeuwdek Finland
In Finland ligt momenteel nog veel minder sneeuw dan normaal. (CBK PAN)

Meer weten over een Scandihoog? Check dan deze blog.

Hoe ziet de weersverwachting eruit de komende 10 dagen?

Weermodellen tonen voor de komende 10 dagen een sterke uitbreiding van het Euraziatische sneeuwdek in de richting van Europa. Ondanks de hogere temperaturen (zachter dan gemiddeld) lijken we dus positief te evolueren richting de winter!

Sneeuwdekverandering komende dagen
Verandering sneeuwdek komende 10 dagen. (Judah Cohen)

Sommige linkjes bevatten affiliate

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken
8 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

3 dagen geleden - 6 min. lezen
6 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

3 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen