NASA brengt Aarde tot leven met EPIC
Gisteren kwam NASA met opmerkelijk nieuws. Ze hebben een nieuwe website gelanceerd waar beelden te zien zijn van de zonnekant van onze aarde. De beelden worden genomen door een camera van het Deep Space Climate Observatory (DSCOVR). Het gaat om een samenwerking tussen NASA (National Aeronautics and Space Administration), NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) en de US Air Force.
Wat is er zo nieuw?
Eens per dag zal NASA tientallen nieuwe foto’s plaatsen van de aarde van 12 tot 36 uur oud. Deze beelden worden gemaakt door de EPIC, de Earth Polychromatic Imaging Camera. Elke set van foto’s zal de beweging van de aarde tonen. Zo krijgen we dagelijks de hele verlichte kant van de aardbol te zien! Daarnaast komt er ook een archief met foto’s die EPIC eerder nam. Een mooie kans dus om onze aarde wat beter te bestuderen!
Doelen
De primaire doelstelling van de NOAA DSCOVR-missie is het behouden van het nationaal real-time zonnewindmonitorsysteem. Deze gegevens zijn onontbeerlijk voor de nauwkeurigheid en lead time van ruimteweerwaarschuwingen en voorspellingen van NOAA. De beelden van de EPIC geven wetenschappers de kans om dagelijkse studies uit te voeren i.v.m. vegetatie, ozon, aerosol, de hoogte van wolken en reflecties… en dit uiteraard wereldwijd.
- Lees ook hoe NASA de temperatuur voor 2099 simuleert.
- Ook interessant: NASA brengt bliksems in kaart
Cameragegevens
EPIC is een vier megapixel CCD-camera en telescoop. De kleuren van de aarde worden gemaakt door het combineren van drie afzonderlijke single-kleurbeelden om tot een afbeelding te komen gelijk aan de fotografische kwaliteit van 12 megapixels. De camera neemt een reeks van 10 beelden met verschillende smalbandfilters (van ultraviolet tot bijna infrarood) om een verscheidenheid aan wetenschappelijke producten te produceren. De rode, groene en blauwe afbeeldingen worden gebruik om kleurenbeelden te maken. Elke afbeelding is ongeveer 3 Mb.
Aangezien de aarde zeer helder is ten opzichte van de ruimte eromheen, heeft EPIC een zeer korte sluitertijd, nl. 20 tot 100 milliseconden! Hierdoor zijn sterren, die veel zwakker zijn van licht, niet zichtbaar op de afbeeldingen.
Even kijken…
Deze nieuwe website is sober en eenvoudig in gebruik. Simpelweg je datum kiezen of kiezen uit de verschillende foto’s, telkens links bovenaan. Je kan ook alle foto’s van die dag als een filmpje laten afspelen zoals hierboven in het artikel. Daarnaast vind je ook informatie terug over de DSCOVR-missie, de technische fiche van de EPIC en algemene info.
Vermoedelijk wordt deze nieuwe website vandaag druk bezocht. Hierdoor is het moeilijk om vlot toegang te krijgen tot de beelden. Op moment van schrijven lukte het zeer kort en kon een eerste glimp opgevangen worden van onze aarde zoals die er uitzag op 17 oktober. Wie meer wil weten neemt best een kijkje op de website.
Bronnen: NASA en NOAA