Starlink satellieten
Een helder weertype is het ideaal moment om sterren en andere sterrenbeelden te spotten aan het hemelgewelf. De goed geïnformeerde weeramateur is al een tijdje op de hoogte van de reeks Starlink satellieten die iedere avond te zien zijn. Dit kadert in een gloednieuw project van SpaceX (bekend van Elon Musk). De bedoeling hiervan is om breedbandinternet te voorzien voor een groot deel van de wereld.
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
Deelnemen aan discussie?Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]
Doel van het Starlink programma
In het verleden werden vergunningen verleend aan SpaceX om 12.000 satellieten in een lage aardbaan rond de aarde te brengen. Eind 2019 werd nog een vergunning aangevraagd om het satellietnetwerk uit te breiden naar maar liefst 30.000 satellieten. In januari 2020 werden opnieuw 120 satellieten in een baan rond de aarde gebracht. Dit brengt het netwerk van SpaceX meteen tot het grootste satellietnetwerk ter wereld.
Uiteraard is het de bedoeling om geld te verdienen met dit grootschalig project. Niet alleen voor de financiering van de marsraket Starship. Het gevolg is dat ook andere missies met de inkomsten gefinancierd worden. Uiteindelijk wil Elon Musk 3 tot 4 procent van het internet coveren wereldwijd. De focus komt daarbij te liggen op gebieden die minder bevolkt zijn.
- Tuur jij graag naar de sterrenhemel? Dan is deze Celestron Telescoop echt het instrument dat je nodig hebt (opgelet, beperkte beschikbaarheid). Uitverkocht? Dan kunnen we dit exemplaar aanbevelen van National Geographic. klik.
Kan ik deze satellieten zien tijdens de avond?
Interessant aan dit project is dat de Starlink satellieten gedurende de avondperiode te spotten zijn aan het hemelgewelf. Met als gevolg dat we de afgelopen dagen veel meldingen kregen van mensen die een reeks van ‘witte puntjes’ zagen voorbijvliegen.
- Honger naar de sterrenhemel of sterrenkunde? De wetenschapsjournalist neemt je in dit boek mee in de laatste tips en weetjes. Aanrader!
Bij NoodweerBenelux installeerden we hiervoor de applicatie “Night Sky” (IOS) of Sky Map (Android). Zo blijf je steeds op de hoogte wanneer de ‘Starlink-trein’ in de buurt komt. We moeten er wel bij vermelden dat naarmate de afstand tussen de satellieten toeneemt, ook het “trein effect” afneemt.
- Extra informatie over Starlink 7 en 8 met kijktijden.
Sommige linkjes bevatten affiliate