0

De sectie over de Khumbu gletsjer is een van de moeilijkste passages om de Mount Everest vanaf de Nepalese kant te beklimmen. Elk jaar maken zogenaamde ijsdokters een pad over een ijsval met ladders en touwen om de beklimming te vereenvoudigen. Onderzoekers van de universiteit van Oslo zijn er nu in geslaagd om een gedetailleerd vloeiveld te maken op basis van satellietbeelden. Dit kan de kans op succes om Mount Everest te beklimmen sterk verhogen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Mount Everest met de bekende klimroute en de 5 weerstations. (National Geographique)

Mythische Kumbu ijsval

Gletsjers zijn enorme massa’s ijs die door hun gewicht en de zwaartekracht naar beneden stromen. Variaties in snelheid en helling zorgden daarbij voor de vorming van gevaarlijke gletsjerspleten aldus Van Tricht. Een van de moeilijkste secties van de beklimming van de Mount Everest is de passage door de 1000 meter hoge Khumbu ijsval.

In dit deel van de gletsjer bevinden er zich veel gletsjerspleten en steile ijskliffen waardoor veel beklimmingen hier moeten gestaakt worden. Nepalese alpinisten (zogenaamde ijsdokters) maken elk jaar bij het begin van het klimseizoen een ideaal pad doorheen het ijs met behulp van ladders en touwen om de beklimming te vereenvoudigen.

Elk jaar wordt het pad door de ijsval van de Khumbu gletsjer verlegd. (Alanarnette.com)

Snelheid ijsval afleiden uit satellietbeelden

Onderzoekers van de universiteit van Oslo hebben nu een methode toegepast om de snelheid van de ijsval van de Khumbu gletsjer af te leiden op basis van satelliet data. Het wetenschappelijke team, onder leiding van de Nederlandse onderzoeker Bas Altena, gebruikte hiervoor een nieuwe techniek om met opeenvolgende satellietbeelden een snelheidsveld van 30 meter te bepalen. Het snelste deel van de gletsjer stroomt met meer dan 1 meter per dag vooruit. Het team hoopt met hun resultaten de zogenaamde ijsdokters te helpen om een ideaal pad te bepalen door de ijsval.

De snelheidsmetingen tonen sterke variaties met pieken tot 1 meter per dag. (Bas Altena, University of Oslo)

Weerstation Mount Everest

In 2019 heeft een ander team van international wetenschappers het hoogste weerstation ter wereld geïnstalleerd. Op 8430 meter (Balcony Station) is het doel van dit weerstation om de gevolgen van klimaatverandering beter te begrijpen en om alpinisten meer inzicht te geven omtrent de variatie van de veranderlijke weerpatronen. Ook dit kan de succeskans van een beklimming van Mount Everest sterk verhogen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Opgelet!

Flinke storm mogelijk tijdens Sinterklaasnacht

1 dag geleden - 5 min. lezen
Goed nieuws voor de wintersporters

Sneeuwdump in de Alpen. Ontdek waar en wanneer?

3 dagen geleden - 5 min. lezen
7

Volgende week winters met sneeuw?

3 dagen geleden - 4 min. lezen