0

De Coronacrisis waarin wij ons allemaal bevinden brengt onzekere en moeilijke tijden met zich mee. Maar er zijn ook kleine positieve punten te bespeuren in deze tijd. De lucht- en waterkwaliteit verbetert over de hele wereld. Een aantal mooie voorbeelden kunt u hieronder lezen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum?Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Himalaya zichtbaar vanuit India

Op 22 maart ging India in een complete lockdown. Snelwegen blijven leeg. Ook de industrie is zo goed als helemaal stilgevallen. Dit heeft enorme gevolgen voor de luchtverontreiniging. In twee weken tijd zou deze met 44 procent zijn afgenomen.

Normaal gezien zijn grote delen van India gehuld in een deken van smog. Dit belemmert het uitzicht op het Himalaya-gebergte in het noorden van het land. Maar nu deze smog is verdwenen, kunnen mensen voor het eerst in 30 jaar de toppen van dit gebergte zien. Voor veel Indiërs is het dus de eerste keer dat ze vanuit hun huis de Himalaya kunnen zien. Op sociale media delen mensen massaal foto’s van hun uitzicht.

https://twitter.com/lassipeeky/status/1246717875815157762

Onderwaterleven in Venetië zichtbaar

Italië ging op 9 maart in lockdown. Net als in veel steden ter wereld mogen inwoners alleen de straat op als dat echt noodzakelijk is. Ook in Venetië merkt men dit. De straten, en vooral de kanalen, zijn uitgestorven. Het ontbreken van duizenden bootjes op de kanalen van Venetië heeft wel een positief gevolg.

Het water in de kanalen is op dit moment extreem helder. Vissen, krabben en verschillende soorten waterplanten zijn zichtbaar geworden. Ook aalscholvers zijn teruggekeerd en zwanen waggelen over de verlaten kades. Volgens lokale bewoners is het generaties geleden dat het water zo helder was.

Het heldere water is niet zozeer het gevolg van minder vervuiling. De reden is dat er geen boten meer varen, die het zand voortdurend omwoelen. Toch is de lucht boven de stad al wel een stuk schoner. Dit komt door de afwezigheid van de vele motorboten en cruiseschepen die Venetië komen bezichtigen.

Ook verbetering luchtkwaliteit in Amerikaanse steden

Niet enkel in Azië en Europa zijn mooie voorbeelden te vinden van verbetering van lucht- en waterkwaliteit. Ook in Amerika heeft men te maken met de schoonste lucht in decennia. In Los Angeles, aan de westkust van Amerika, daalde de luchtverontreiniging met 20% in 3 weken tijd. Voor het eerst in 25 jaar werd de luchtkwaliteit als ‘goed’ geclassificeerd. Hierdoor kon men vanuit de stad de schitterende Santa Monica bergen goed zien.

Ook in New York daalde de luchtverontreiniging, hier met 30%. Dit heeft als gevolg dat men te maken heeft met de schoonste lucht in 15 jaar.

  • Ben jij ook geïnteresseerd in de luchtkwaliteit van jouw eigen leefomgeving? Dan is dit weerstation een aanrader voor jou!

De Coronacrisis heeft dus niet alleen maar negatieve effecten: er zijn ook kleine lichtpuntjes. Nu is het maar te hopen dat de luchtkwaliteit na de opheffing van de lockdowns niet weer teruggaat naar oude waarden. En dat we dus echt een tijdperk vóór en ná de Coronacrisis hebben wat betreft de luchtkwaliteit.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken