15 juni 2020 - 4 min. lezen 159 reacties

Regionaal vielen er de afgelopen dagen enkele felle onweersbuien. Omwille van de lage treksnelheid (weinig wind op hoogte) zorgden deze op sommige plaatsen voor grote wateroverlast. Komende dagen blijven felle buien met onweer mogelijk dankzij een nabijgelegen hoogtelaag. De kans op wateroverlast blijft aanwezig, en dat in tijden van watertekort in de bodem.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Hoogtelaag blijft rondtollen

Een hoogtelaag is letterlijk wat de naam weergeeft: een laag op hoogte. De lagere geopotentiële hoogtes op typisch 500 hPa duiden op de aanwezigheid van een lagere luchtdruk op hoogte, meer uitgesproken dan aan de oppervlakte. Momenteel is er zo’n laag aanwezig boven de Franse westkust, boven Bretagne.

  • Ontdek het weer op diverse plaatsen in de wereld. Van tornado’s tot cyclonen. Indrukwekkend!
Een rondtollende hoogtelaag bij de Franse westkust. (ECWMF)

Kenmerkend voor een hoogtelaag is een onstabiele atmosfeer en een cyclonale beweging van de lucht (wind). Een hoogtelaag wordt dan ook geassocieerd met wisselvallig weer en vaak met veel neerslag.

Fellen buien vormen zich op dagelijkse gang

De aangevoerde lucht blijft de komende dagen vochtig en warm. Met de onstabiele atmosfeer er bovenop, kunnen buien eenvoudig tot ontwikkeling komen in de loop van de dag. Een goede maatstaf hiervoor is de welbekende CAPE. Deze loopt op van enkele tientallen tot honderden J/kg, wat voldoende is voor buien met kans op onweer. Een overzicht voor 15-18 juni:

Veel onstabiliteit (CAPE) tussen 15 en 18 juni 2020.

Het weerpraatje is dan ook duidelijk. De hele week is er kans op felle buien, met lokaal onweer en alles er op en er aan. De windschering is zeer beperkt waardoor er geen gevaar is op randverschijnselen zoals windhozen. Kleine hagel is wel mogelijk.

Wateroverlast is grootste gevaar

Er staat weinig wind op hoogte, waardoor buien die lokaal ontstaan door de onstabiliteit, ter plaatse blijven trappelen. De buien regenen daardoor bijna volledig uit en wanneer de atmosfeer voldoende vochtig en onstabiel is, leidt dit tot wateroverlast. Op zondag 14 juni zagen we dit vooral in het oosten van Nederland waar lokaal (aldus de amateur weerstations) meer dan 100 liter water per vierkante meter viel op enkele uren tijd ..

Komende dagen zullen we dit soort taferelen ongetwijfeld nog zien. Een goede maatstaf om het vochtgehalte in de luchtkolom weer te geven is het ‘precipitable water’ (PWAT). Het geeft de hoeveelheid water in liter weer wanneer al het aanwezige vocht in een luchtkolom gecondenseerd zou worden.

Zodus, als een bui volledig uitregent op 1 plaats, is dit een maatstaf voor de totale hoeveelheid neerslag die mogelijk is. Onderstaande kaart geeft een PWAT van 25-35 l/m² voor het grootste deel van de Benelux op 16 juni. Dat is behoorlijk veel maar nog niet extreem.

  • Gebruik een digitaal weerstation om meerdere parameters automatisch in kaart te brengen. Deze Alecto 5500 kunnen we aanraden
De lucht is bijzonder vochtig (hoge PWAT).

Een goede indicatie voor de treksnelheid van buien, is de windsnelheid op 700 hPa (+- 3000 m). Deze ligt zeer laag (tussen 3-12 kt), wat overeenkomt met 5-20 km/u. Dit is laag, wat aangeeft dat de buien die zich vormen zich maar zich beperkt verplaatsen.

In combinatie met de hoge vochtigheid is het grootste risico komende dagen oppervlakkige wateroverlast. De felle buien bewegen 15-16 juni van zuid naar noord, en op woensdag 17 juni van oost naar west.

De buien bewegen zich maar traag voort en kunnen dus voor wateroverlast zorgen.

Waar gaan de felle buien vallen?

Dat is de vraag van 1 miljoen. Onmogelijk te voorspellen…maar uiteraard willen we dat net weten! Waar kan er wateroverlast ontstaan?

Een goede indicatie zijn de gedetailleerde neerslagkaartjes van de hoge resolutie weermodellen. Die zijn echter pas enkele uren op voorhand beschikbaar en betrouwbaar. Voorlopig dus nog maar even vooruit blikken naar de indicatie die het Europese weermodel ECMWF aangeeft:

Veel buien de komende dagen met mogelijk wateroverlast.

De meeste buien lijken voor België en het zuiden van Nederland bestemd. Houd de komende dagen onze website en sociale media goed in de gaten betreffende weerwaarschuwingen. Die lijken vooral uitgevaardigd te zullen worden voor mogelijke wateroverlast.

Het onweersregime voor de komende dagen betreft single cell (maandag – donderdag) tot single cell – pulse storm (dinsdag – woensdag).

Sommige linkjes bevatten affiliate

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken
9

Onweerskansen 30 april 2024

1 dag geleden - 5 min. lezen

Downwelling na de SSW brengt weersomslag

2 dagen geleden - 6 min. lezen