9 juni 2020 - 5 min. lezen 86 reacties

Juni tapt tot nu toe duidelijk uit een ander vaatje vergeleken met april en mei. Strakblauwe luchten en zomerse temperaturen zijn eventjes verleden tijd. Lagedrukgebieden bepalen nu mee het weerbeeld. Komende dagen blijft het weer verder kwakkelen, maar vanaf vrijdag staat er een opmerkelijke setting op de weerkaarten. De temperaturen zwiepen dan omhoog tot 25°C en meer maar het wordt ook onstabiel, met kansen op onweer.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Trog over Europa zorgt voor dynamiek

Afgelopen dagen was het eindelijk prijs. Er vielen buien die op regionaal niveau zeker voor neerslag van betekenis zorgden. Deze waren het resultaat van een trog over Europa die ook nu nog aanwezig en georiënteerd is van Zuid-Scandinavië tot Zuid-Oost Frankrijk.

  • Wil jij net zoals Lander het weer kunnen voorspellen voor de komende dagen? Schaf dit boek aan en duik in de wereld van meteo!

De dynamische setting leverde de voorbije dagen ook lokaal onweer dat zich het meest manifesteerde in Nederland en in het zuidoosten van België. Met een nulgradengrens die daalde tot 1000-1200 m, gingen de buien hier en daar ook gepaard met korrelhagel en zelfs fletsen van natte sneeuw. Het is duidelijk dat juni niet meteen van plan is het weer van april en mei na te apen.

Als we even kijken naar het actuele neerslagtekort, dan is dat nog steeds record groot. De buien hebben hun werk dan wel gedaan om de oppervlakte-droogte te milderen, echter in de periode 1 april – 8 juni is het neerslagtekort nog nooit zo groot geweest.

De buien hebben het neerslagtekort een beetje doen afnemen.

Lagedrukgebied snoert zich af

Een hoogtelaag snoert zich tegen het einde van de week af van het zuidelijke deel van de trog. Het Azorenhoog zoekt verbinding met een ontwikkelend Scandihoog en kapselt het laag helemaal in ter hoogte van de westkust van Frankrijk. Bijgevolg ontstaat er in de Benelux een oostelijke tot zuidoostelijke luchtstroming.

Tegen het weekend ontstaat er een oostelijke tot zuidoostelijke luchtstroming.

Uit die hoek wordt beduidend zachtere lucht aangevoerd. Op 850 hPa (~1450 m) stijgen de temperaturen tot ruim 10°C vanaf vrijdag. Dat betekent dat op 2m de temperaturen vlotjes kunnen oplopen tot 25°C en meer. Neemt de droogte daardoor weer toe? Zomer 2.0 lijkt eraan te komen maar …

Kans op onweer neemt toe

Samen met de warme lucht vanaf het oosten wordt de aangevoerde lucht (uiterst) onstabiel. Dat betekent kansen op onweer vanaf het oosten.

Vrijdag maken de regio’s langs de Franse grens al kans op een donderslag, maar vooral zaterdag groeit de onweerskans in de hele Benelux. Een vore komt dan over de Benelux te liggen en zorgt als trigger voor buien in een regime van 1000-2000 J/kg CAPE.

Op basis van de laatste weerkaarten maakt vooral Nederland het meeste kans op significant onweer op zaterdag.

Zaterdag loopt de onstabiliteit in de atmosfeer mogelijk zeer hoog op met onweer tot gevolg.

Ook zondag ligt de vore nog diagonaal over de Benelux, waardoor er eenvoudig onweer kan ontstaan in de onstabiele atmosfeer. Pas maandag lijkt de hele setting te stabiliseren met het hoogtelaag dat zich terugtrekt naar het westen.

  • Registreer de hoeveelheid regen, temperatuur en wind via je eigen digitaal weerstation. Geen gedoe meer met het opschrijven van de meetwaarden in excel of in een dagboek. Dit werk autonoom.

Echter, als we kijken naar de 4-weekse verwachting van het Europese weermodel, geïnitialiseerd op 8 juni, lijkt het onstabiele en warme weertype de rest van juni (en ook begin juli) nog aan te houden. Het weermodel berekent immers persistente hogere temperaturen dan normaal, maar ook meer neerslag dan normaal. Dat kan alleen met buien …

Uiteraard is dit goed nieuws voor de droogte. Echter, de natuur kan optimaal profiteren van langdurige en rustige neerslag en niet van korte, hevige onweersbuien.

Komende 2 weken verlopen warmer, maar ook natter dan normaal aldus het ECMWF. (EFFIS)

Warmte komt vanuit Oost-Europa

De warmte die we tegen het einde van de week mogen verwachten komt zoals aangehaald uit het oosten. In het zuidwesten van Europa (Spanje-Portugal) is het beduidend frisser. Deze regio ligt in de aanvoer van koele lucht vanaf het noorden (westkant hoogtelaag).

Een groot bastion met zomerse temperaturen bouwt zich op in Oost-Europa en wanneer de wind vrijdag-zaterdag naar het oosten draait, krijgen wij hiermee te maken.

De kans op onweer neemt ook in Centraal-Europa toe. Het weerbeeld gaat duidelijk evolueren naar een onstabiele variant over een groot deel van Europa.

Stelselmatig zachter maar wisselvallig

De weerpluim toont een gestage opwarming richting het einde van de week. Vrijdag en de dagen daarna zijn zomerse temperaturen (> 25°C) mogelijk. Er is wel dagelijks een indicatie voor neerslag, wat duidt op onstabiliteit.

Zoals altijd bij buien, is het koffiedik kijken waar en wanneer de buien zich zullen ontwikkelen en zullen vallen. Het staat wel vast: kansen op onweer nemen toe.

Het zijn boeiende tijden voor de meteoroloog. Via NoodweerBenelux zitten jullie op de juiste plaats om alles in detail mee te volgen!

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Stevig onweer zaterdagavond 7 september

1 dag geleden - 5 min. lezen
De herfst komt eraan

Eerste sneeuw in de Alpen

2 dagen geleden - 4 min. lezen
1

Onweersituatie 5 september 2024

3 dagen geleden - 4 min. lezen