26 mei 2020 - 4 min. lezen 116 reacties

De weersverwachting voor de komende dagen wordt gedomineerd door droogte. Het ene na het andere hogedrukgebied vat post boven de Benelux. Het resultaat? Zonnig, warm en droog lenteweer. De laatste dagen van mei 2020 verlopen dan ook met een zomerse tint. En ook begin juni staat er nog niet meteen een echte weersverandering op de weerkaarten. De lente 2020 maakt echt wel indruk.

Deelnemen aan discussie?Ben je ge├»nteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je ge├»nteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Hogedruk domineert nog steeds

Een krachtig hogedrukgebied (kerndruk > 1035 hPa) ligt momenteel over West-Europa. De straalstroom is in geen verste verten te bespeuren waardoor we in de Benelux profiteren van rustig lenteweer. De isobaren (lijnen van gelijke druk) staan ook ver uit elkaar wat een indicatie geeft voor een beperkte hoeveelheid wind.

  • Gebeten door meteorologie? Kom via dit boek te weten waarop je allemaal moet letten voor je eigen weersverwachting
Een krachtig hogedrukgebied ligt met kern ten westen van de Benelux.

De volgende dagen houdt de hogedruk stand, maar de kern migreert wel richting Scandinavi├ź. De aangevoerde lucht komt zo aanhoudend uit het noordoosten. Dit levert meestal geen absolute hoogvliegers op (eerder 20-25┬░C) maar wel veel zonneschijn (zeer droge en stabiele lucht).

De hogedrukkern migreert naar Scandinavi├ź.

Lente 2020 maakt indruk

Het weerbericht voor de laatste dagen van mei ziet er pico bello uit. De zon krijgt alle ruimte en het wordt aangenaam warm. Met maxima tussen 22 en 26┬░C mogen we absoluut niet klagen voor de tijd van het jaar. De heldere en windstille omstandigheden zorgen bovendien voor koele nachten. Een beetje grondvorst in de regio’s langs de Duitse grens is niet uitgesloten. Ideaal voor een goede nachtrust!

  • Registreer de temperatuur, vochtigheid en wind allemaal automatisch met dit ALECTO-5500 weerstation. Inclusief internetverbinding
Het zomerse lenteweer blijft duren.

Wat betreft neerslag is het wel duidelijk, de neerslagpluim oogt kurkdroog voor de komende 7 dagen. Regenzones zijn nergens te bespeuren en buien maken geen kans door de stabiliteit van de troposfeer en het gebrek aan vocht. De droogte zal zich dus verder intensifi├źren.

Het blijft de komende dagen gewoon droog in de West-Europa.

Europese warmte bouwt op

De laatste dagen focust het hoog zomerse weer zich op het zuidwesten van Europa met maxima tot 38┬░C in Cordoba (Spanje). De warmte houdt daar nog wel even stand.

Maxima op zaterdag in Spanje. (AEMET)

Daarnaast toont onderstaande kaart merkbaar hogere temperaturen in Scandinavi├ź. Na een sneeuwrijke winter stijgt het kwik daar de komende dagen mogelijk de eerste keer tot 20-25┬░C en meer.

Koeler weer (t.o.v. normaal) is te vinden in het zuidoosten van Europa. Griekenland moet het stellen met “slechts” 20-25┬░C, zo’n 4-6 graden lager dan normaal voor de tijd van het jaar. Negatieve maxima zijn nu enkel nog te vinden in het hooggebergte (boven 3500 m) en in de bergen van IJsland.

Gletsjer gaan met normale sneeuwhoeveelheid de zomer in

Ondanks de uiterst warme en droge winter in de Alpen gaan de meeste gletsjers met een normale hoeveelheid sneeuw de zomer in. Dat tonen de balans-metingen van de Zwitserse glacioloog Matthias Huss aan. Algemeen geldt wel dat er in de westelijke Alpen (Frankrijk – Wallis) nog beduidend meer sneeuw ligt dan in de oostelijke Alpen.

Dat is het volledig tegenovergestelde dan vorig jaar, toen er in de oostelijke regio’s bijzonder veel sneeuw lag. Dat kwam door de uitzonderlijke januari – en meimaand toen een langdurige Nordstau voor grote neerslaghoeveelheden zorgde.

  • Wist je dat sneeuwkettingen verplicht zijn in sommige skigebieden? Sla ze nu in tegen een voordelige prijs voor de volgende winter!

De lente 2020 verloopt ook in de Alpen zacht en droog. De foto hieronder toont dat het eerste “blote ijs” al zichtbaar wordt aan de Konkordiaplatze (2800 m) bovenaan de Aletsch gletsjer (Zwitserland). Dit kruispunt van ijs bevat het dikste ijs van Europa (~ 1000 m). Als het ook de volgende weken droog en warm blijft, zal het sneeuwdek snel krimpen.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Lander

Door Lander

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben doctorandus glaciologie - klimatologie aan de VUBrussel met focus op gletsjers in de Alpen en in Azi├ź. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken
8

Wisselvalligheid houdt de komende tijd aan

2 dagen geleden - 4 min. lezen
6

Onweerskansen vrijdag 24 maart 2023

3 dagen geleden - 2 min. lezen
33 Prognose

Zacht weer met af en toe neerslag

17 maart 2023 - 4 min. lezen