21 maart 2020 - 2 min. lezen 0 reacties

Terwijl de winter in de Benelux weinig (tot niet) aanwezig is geweest de voorbije maanden was dat in Noord-Europa duidelijk wel het geval. In Fins Lapland viel zelfs een record hoeveelheid sneeuw. Traditioneel wordt de grootste sneeuwhoeveelheid daar begin april bereikt en zoals het er nu naar uitziet kunnen de diktes nog oplopen tot ongeziene waarden.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Prachtige zonsondergang boven de fel besneeuwde bomen van Fins Lapland. (Arvind Jayashankar)

Record hoeveelheid sneeuw?

Er ligt momenteel bijzonder veel sneeuw in Lapland, en al zeker in Fins Lapland. Dat in tegenstelling tot het zuiden van Scandinavië (Helsinki – Stockholm) waar amper tot geen sneeuw heeft geen gelegen.

Prachtig winters landschap in Lapland. (Kristof Van Tricht)

De bomen zijn volledig ingepakt en op veel plaatsen ligt er meer dan 1 meter sneeuw. Dat zijn hoeveelheden die in Lapland zelden gehaald worden. De lucht is daar meestal immers ijskoud maar wel droog tijdens de wintermaanden.

Waarom zoveel sneeuw?

Een positieve NAO-index zorgde afgelopen maanden voor zacht winterweer in de Benelux. De straalstroom was uiterst actief en zorgde voor constante depressie-aanvoer vanaf het westen. De Noordpool zat op slot met koude lucht die daar gevangen zat. Een rechtstreeks gevolg van een positieve NAO-index is dat de straalstroom meer neerslagzones naar Noord-Europa stuwt.

Op 18-19 december 2019 trok een sneeuwstorm over Lapland.

En daar is het (in tegenstelling tot in de Benelux en zelfs het zuiden van Scandinavië) wel steeds koud genoeg geweest voor sneeuw. Het sneeuwpakket is daarom afgelopen weken uiterst dik geworden met hoeveelheden die nu record groot zijn voor de tijd van het jaar. Typisch bereikt de sneeuw een maximale dikte begin april en met de verwachtingen van de volgende dagen en week zou het absolute record gebroken kunnen worden.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken