5 maart 2014 - 2 min. lezen
1 reacties 1

Komende dagen wordt een (erg) zachte periode in de steigers gezet. Hogedrukgebieden nemen het roer over van de lagedrukgebieden die tot voor kort verantwoordelijk waren voor erg veel neerslag in het zuiden van het Verenigd Koninkrijk. Het slechte weer verplaatst zich richting regio’s in het zuidoosten van Europa. Goed nieuws voor ons want hogedrukgebieden betekenen vaak mooi en zacht weer. Zeker wanneer er zich een Omegablokkade dreigt te ontwikkelen.

Griekse letter Omega

Enkele weken geleden werd ons West-Europees weerbeeld onder leiding van een strakke straalstroom geteisterd door lagedrukgebieden. Op deze straalstroom konden depressies zich verder uitdiepen (cyclogenese) met enkele stormen tot gevolg. Dat zit er de komende dagen zeker niet aan te komen door de interessante trein van afzonderlijke hogedrukgebieden.

Vanuit het zuidwesten van Europa komt een hogedrukgebied tot ontwikkeling dat ons beschermt tegen depressies en regenzones vanuit het westen. De wind wordt als het ware geblokkeerd door een stevig bastion aan hogedruk. Zeker wanneer we de situatie in en na het weekend monsteren gaat de configuratie interessante trekjes vertonen.

Op onderstaande afbeelding zien we een typisch voorbeeld van een Omegablokkade (naam afkomst van de Griekse letter Omega met haar typische vorm die we dus ook in weerkaarten kunnen waarnemen). Boven het UK heeft zich een hogedrukgebied gevormd met aan de westelijke flank een opstuw van warme lucht. Aan de oostelijke zijde gebeurt het omgekeerde.

Wie dit kaartje goed analyseert en de positie van BelgiĆ« zoekt weet dat we in de koude lucht terechtkomen (blauwe pijltjes). De precieze locatie van zo’n Omegablokkade is dus van essentieel belang want het kan ons aangenaam of kouder weer opleveren.

blokkade

Omegablokkade zorgt vaak voor aangenaam weer

De algemene configuratie op de weerkaarten na komend weekend lijkt eerder op onderstaande weerkaart. Hier ligt de kern van het hogedrukgebied boven de Noordzee met het Verenigd Koninkrijk – westen van Frankrijk en het noorden van Spanje in de opgaande warme tak (aanvoer van zachte lucht of WAA genoemd). Polen en grote delen van het Oostblok liggen echter in de dalende tak van de Omegablokkade waardoor we daar wisselvallig en koeler weer mogen verwachten.

Voorbeeld van een klassieke omegablokkade

omegablokkade

Bron kaartjes: KNMI.nl met aanpassing door noodweer.be

Bron kaartjes: wetterzentrale.de met aanpassing alpenweer.blogspot.com

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken