1

Over het noordelijk halfrond zijn er lagedrukgebieden en hogedrukgebieden actief. Ze bepalen voor een grote mate ons weerbeeld. De ligging van een lagedrukgebied tegenover een hogedrukgebied is belangrijk voor het lokale weerbeeld. Als er een blokkade ontstaat, kan dat grote gevolgen hebben voor persistent droog of nat weer. Een Omegablokkade kan bijvoorbeeld zorgen voor een hittegolf in de zomer en/of een koudegolf in de winter. Bijzonder boeiend dus om er meer over te leren!

Griekse letter Omega

Tijdens de winter van 2014 werd ons West-Europees weerbeeld onder leiding van een strakke straalstroom geteisterd door lagedrukgebieden. Op deze straalstroom konden depressies zich verder uitdiepen (cyclogenese) met enkele stormen tot gevolg.

Op onderstaande afbeelding zien we een typisch voorbeeld van een Omegablokkade (naam afkomst van de Griekse letter Omega met haar typische vorm die we dus ook in weerkaarten kunnen waarnemen). Boven het UK heeft zich een hogedrukgebied gevormd met aan de westelijke flank een opstuw van warme lucht. Aan de oostelijke zijde gebeurt het omgekeerde.

Wie dit kaartje goed analyseert en de positie van België zoekt weet dat we in de koude lucht terechtkomen (blauwe pijltjes). De precieze locatie van zo’n Omegablokkade is dus van essentieel belang want het kan ons aangenaam of kouder weer opleveren.

blokkade

Omegablokkade brengt koude of hitte!

Op onderstaande weerkaart zien we een Omegablokkade met kern boven de Lage Landen. Warme lucht vloeit via Spanje over het westen van Frankrijk richting het Verenigd Koninkrijk. De Benelux bevindt zich onder de kern waardoor er weinig wind staat en dat vooral in het najaar of de winter kan resulteren in mist. Krijgen we dergelijke weerkaart voorgeschoteld in de zomerperiode, dan kan het hogedrukgebied zich volpompen met warme lucht en bestaat de kans op een langdurige hittegolf.

omegablokkade

Bron kaartjes: KNMI.nl met aanpassing door noodweer.be

Bron kaartjes: wetterzentrale.de met aanpassing alpenweer.blogspot.com

Delen


Verder lezen

Alles bekijken