3 mei 2020 - 3 min. lezen 0 reacties

Een krachtige hogedrukrug zorgt momenteel voor de eerste echte zomerhitte in Zuid-Europa. De hoge temperaturen focussen zich in eerste instantie vooral op Portugal, Spanje en Frankrijk met maxima tot 35°C en meer. Het zomerseizoen lijkt daarmee nu echt begonnen rond de Middellandse Zee.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Advectie van zeer warme lucht naar zuiderse landen

Een krachtige hogedrukimpuls vanaf het noorden van Afrika zorgt ervoor dat er momenteel en ook de komende dagen uiterst warme lucht wordt geadvecteerd (aangevoerd) naar het zuidwesten van Europa. In de kurkdroge lucht krijgt de zon alle ruimte, waardoor het optimaal kan opwarmen. In de regio’s grenzend aan de Middellandse Zee lopen de temperaturen bijgevolg hoog op.

  • Krijgen we in de zomer 2020 opnieuw een hittegolf van formaat over de vloer? Neem nu reeds je voorzorgen met deze airco voor kleine ruimtes. Deze airco is dan weer handig voor grote ruimten!🥵
Een rug van hogedruk zorgt voor zeer warme lucht aanvoer vanaf het zuiden.

Voorbije weken was het nog relatief nat in ZW-Europa onder invloed van een persistent lagedrukgebied, maar het zomerseizoen lijkt nu toch wel echt aangevat te zijn.

Temperaturen tot 35°C en meer

Op 850 hPa hoogte stijgen de temperaturen zondag en maandag tot 18-23°C. Met een volledig heldere lucht daarbij, zal dat zorgen voor temperaturen op 2 m tot 30-35°C en zelfs nog hoger. De meeste weermodellen berekenen de zomerhitte in Zuid-Europa voor het binnenland van Portugal (zondag) en Spanje (zondag en maandag) zelfs temperaturen tot lokaal 36-38°C.

  • Ga je op reis na COVID-19? Vergeet dan deze attributen niet om je te beschermen tegen de brandende zon. (zonnecrème en zonnescherm).☀️
Maxima op zondag.
Maxima op maandag.

Blijft het warm in Zuid-Europa?

De weerpluim voor het Spaanse Andalusië toont de piek in temperaturen op 850 hPa op maandag. Nadien wordt de aangevoerde lucht duidelijk wat koeler, waardoor de hoogste temperaturen er wel zullen uitgaan. Desondanks lijkt het wel aangenaam zomerweer te blijven met maxima rond 25°C. Op de lange termijn lijkt het wat frisser te worden, maar dat is nog onzeker. Eerst maar eens zien hoe warm het vandaag en komende dagen zal worden!

Weerpluim voor Andalusië

Sommige linkjes bevatten affiliate

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken