10 mei 2019 - 2 min. lezen 226 reacties

We hebben er opnieuw een tijdje moeten op wachten, maar na het weekend zinspelen de weermodellen op een gevoelige weersverbetering. Deze positieve trend start op Moederdag 2019 en lijkt toch enkele dagen stand te houden door een krachtig hogedrukgebied in de buurt van West-Europa.

Regenachtige zaterdag

We hebben te doen met de mensen die een tuinfeest op de planning hebben staan. In de nacht van vrijdag op zaterdag nadert een kleine depressiekern het zuiden van de Benelux. Daaraan verbonden een complexe frontenstructuur met tijdelijk ook convectieve neerslag over Luxemburg en een deel van Wallonië. Vlaanderen en Nederland vallen wellicht uit de boot en moeten tevreden zijn met minder regen.

In de avond en nacht van vrijdag op zaterdag trekken depressies net ten zuiden van de Benelux. Dat zorgt vooral voor het zuiden van België en Luxemburg voor regen.
De totale neerslagsom van GFS weerspiegelt een kletsnatte episode voor het noorden van Frankrijk en het zuiden van de Benelux.

Lenteweer lonkt na het weekend

Wie liever geen regen wenst, kan uitkijken naar het weerbericht voor de komende dagen. Na de doortocht van de regenzone op zaterdag stijgt de kans op zonneschijn vanaf het westen. We merken deze weersverbetering vooral op zondag wanneer de zon zich volop laat zien. Goed nieuws voor alle mama’s die we dan extra in de bloemetjes zetten!

Weersverwachting volgens het Amerikaans weermodel GFS. Een kern van hogedruk ontfermt zich over West-Europa waardoor regenzones geen kans krijgen.
Later in de week ontstaan een interessante evolutie in de weerkaarten. Zowel GFS als het Europees weermodel zinspelen op een hogedrukgebied dat opschuift naar Scandinavië. Hierdoor ontstaat een oostelijke luchtcirculatie met toenemende kans op zon.

Toenemende kans op zonneschijn

Liefhebbers van een rustig en droog weerbeeld zitten vanaf maandag op de goede plaats in de Benelux. Tijdens de ochtend kan het frisjes worden met lokaal grondvorst over het zuidoosten van de Benelux. De IJsheiligen (periode van 10 tot 15 mei) doen dit jaar hun naam alle eer aan.

Minima flirten op dinsdagochtend met het vriespunt. Lokaal kan het aan de grond dan licht gaan vriezen. De IJsheiligen doen in 2019 hun uiterste best.
Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken