Sneeuwdump in de Alpen

De omegablokkade die ons al een hele tijd grijs hogedrukweer bezorgt zorgt momenteel voor extreme winterse omstandigheden in de Oostelijke-Alpen. Daar heeft het afgelopen dagen al zeer veel gesneeuwd en komende 48 uur komt daar nog een pak bij. Door de uitzonderlijke hoeveelheden stijgt het lawinegevaar drastisch en is de komende dagen opletten op en naast de pistes. Vooral in Oostenrijk wordt lokaal nog een pak sneeuw verwacht.

  • Volg ons ook via Facebook op NoodweerBenelux.
  • Op zoek naar mooie weerfoto’s? We zijn ook actief op Instagram.
  • Het online weerbericht voor de Benelux vinden jullie op ons Youtubekanaal

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van winterweer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Live meldingen uit de bergen zijn een enorme meerwaarde!.

Meer dan 1 meter sneeuw in Oostenrijk

Deze blog over de sneeuwval in de Alpen valt niet uit de lucht. Op diverse tv en radio zenders alsook nieuwssites verschenen er al onheilspellende berichten over de verwachte sneeuwdump. Dit is meer dan terecht aangezien de situatie echt wel extreem is. Akkoord, de Alpen zijn deze sneeuwhoeveelheden wel gewoon maar zo’n lange en intensieve sneeuwval is toch uitzonderlijk.

De sneeuwval in de Oostelijke-Alpen wordt niet veroorzaakt door een neerslagzone, die trekken immers snel voorbij en laten meestal minder sneeuw achter. De huidige dump wordt veroorzaakt door een Nordstau. Dat is de naam voor het stuwings(stau)effect waarbij er vochtige lucht vanaf het noorden tegen de bergen botst, gedwongen wordt te stijgen en zo neerslag veroorzaakt. Als die noordelijke stroming dagenlang aanhoudt blijft er neerslag ontstaan tegen de flanken van de bergen, en dat is wat we nu zien.

De huidige drukconfiguratie ligt al een tijd volledig geblokkeerd over West-Europa. Een krachtig hogedrukgebied (meer dan 1040 hPa!) ligt stationair nabij Groot-Brittannië en een duidelijke trog met lagedrukgebied ligt over Oost-Europa. Dit zorgt in de Benelux voor een vochtige noordelijke luchtstroming (grijs weer) en in de Oostelijke-Alpen voor een sneeuwdump. Het grootste deel van de Alpen ligt echter nog voldoende onder de hogedruk waardoor het daar droog blijft. Dat is het geval in Frankrijk, West-Zwitserland en Italië.

Omega blokkade

Een typische omega-blokkade zorgt momenteel voor een sneeuwdump in de Oostelijke-Alpen. (Wetterzentrale)

Het blijft gewoon sneeuwen de volgende dagen in de Oostelijke-Alpen.

Sneeuwval in de Oostelijke-Alpen.

Sneeuwval in de Oostelijke-Alpen. (Wetteronline)

Hoeveel sneeuw gaat er nog vallen?

De weermodellen hebben alle moeite stuwingsneerslag correct te voorspellen. Zo zijn de regionale verschillen vaak heel groot en kunnen kleine details wat betreft de windrichting en snelheid tientallen centimeters verschil geven. De sneeuwkaarten zijn dus een pure indicatie, er kan gerust nog veel meer maar ook minder vallen. Daarnaast zorgt de stevige noordenwind voor sneeuwdrift waardoor er  niet gewoon één pak sneeuw valt.

Onderstaande kaart toont dat het vooral in Oostenrijk bijzonder veel gaat sneeuwen tot en met maandag met gemiddeld hoeveelheden tussen 50 en 70 cm. In het Salzburgerland valt er in de bergen nog meer. Zo zijn de rode kleuren een indicatie voor meer dan 100 cm sneeuw in deze regio. Ook het oosten van Zwitserland en zuiden van Duitsland deelt in de sneeuwval met hier hoeveelheden tussen 20 en 50 cm. In het uiterste noorden van Italië kan wat overschietende neerslag (de sterke wind duwt de wolken over de hoofdkam) ook wat sneeuw opleveren.

Cumulatieve sneeuwval tot en met maandagmiddag.

Cumulatieve sneeuwval tot en met maandagmiddag. (Kachelmannwetter)

Onze Oostenrijkse weercollega’s van weerdienst ZAMG hebben een code rood uitgevaardigd voor de regio ten oosten van Innsbruck voor extreme neerslaghoeveelheden.  De sneeuw kan in sommige gebieden/valleien zorgen voor afgesloten bergpassen, lawines en dak instortingen.

Code rood voor een deel van Oostenrijk vandaag en de volgende dagen.

Code rood voor een deel van Oostenrijk vandaag en de volgende dagen. (ZAMG)

Omwille van de aanvoer van vrij koude noordelijke lucht blijft het ook aan de koude kant in de bergen waardoor de sneeuw tot in alle dalen blijft liggen. Maandagochtend wanneer het weer verbetert zou er dan ook een dik pak sneeuw liggen in heel het zuiden van Duitsland en uiteraard in de Alpen. Aan de karteling van het sneeuwdek in Frankrijk en Italië te zien op onderstaande kaart is het duidelijk dat hier geen sneeuw ligt tot in het dal.

Sneeuwdek tegen maandagochtend

Tegen maandagochtend ligt er in het zuiden van Duitsland net als in de Alpen een pak sneeuw. (Kachelmannwetter)

In Frankrijk en Italië blijft het gewoon droog en vaak zonnig. Pas vanaf dinsdag zou ook in Frankrijk de kans op sneeuw stijgen.

Hoeveel is 1 meter sneeuw?

Omdat het moeilijk in te schatten is hoeveel sneeuw er nu precies ligt in Oostenrijk en de gebieden in het zuiden van Duitsland hieronder enkele beelden. Geniet even mee maar wees vooral ook voorzichtig indien u richting die kanten vertrekt of terugkomt. Blijf de volgende dagen ook op de pistes, het risico op lawines is zeer groot door de enorme verse hoeveelheden sneeuw.

Sneeuwkettingen leggen, een must momenteel in een groot deel van de Alpen.

Sneeuwkettingen leggen, een must momenteel in een groot deel van de Alpen. (@Hansterbraak)

Fernpasstrasse

Fernpasstrasse

Reit im Winkl

Reit im Winkl

Maria Alm

Maria Alm

Zoek je auto maar eens onder zo’n berg sneeuw!

Königsleiten

Königsleiten