4 oktober 2019 - 4 min. lezen 191 reacties

Na een warme en droge zomer hebben we in de Benelux nu echt te maken met herfstweer. Depressies, buientreinen en verschillende fronten zorgen quasi dagelijks voor neerslag op grote schaal, waardoor de pluviometers overuren moeten draaien. Komende dagen blijft het wisselvallig met vooral zondag mogelijk veel regen.

Straalstroom draait op volle toeren

De straalstroom markeert de grens tussen warme lucht in het zuiden en koele lucht in het noorden. Na de zomer neemt dit contrast steeds meer toe en zwengelt de straalstroom aan. Typisch worden de weersystemen dan actiever en vormen er zich depressies, die vanaf de Atlantische Oceaan richting Europa stromen. Terwijl we de de vorige jaren vaak te maken hadden met een geblokkeerd patroon en een zwakke straalstroom tijdens de maanden september en oktober, zien we nu een actieve straalstroom.

Het resultaat mag er zijn: op en top herfstweer met veel regen en wind. Onderstaande kaart van de straalstroom deze zondag toont 2 duidelijke jetstreaks (extra versnellingen) met bijhorende cyclogenese aan de linker uitgang. Fascinerend om de theorie in actie te zien! Wie meer wil weten over de straalstroom, verwijs ik graag door naar dit en dit artikel.

Een sterke, meanderende straalstroom zorgt voor verschillende drukgebieden. (Netweather)

Geen hoge temperaturen meer, wel neerslag

Van droog nazomerweer is nu geen sprake meer. Een actieve straalstroom laat geen rugvorming met warmte-advectie toe, waardoor hoge temperaturen en langdurig droog weer niet mogelijk zijn. Het ziet er naar uit dat de natuur dus eindelijk wat kan herstellen. In eerste instantie zullen vooral de oppervlakkige basins worden aangevuld, maar geleidelijk zal het water ook wel doorsijpelen tot aan de grondwatertafel. Die staat momenteel nog steeds ruim te laag, zo snel gaat dit dus zeker niet. Ook de restanten van ex-orkaan Lorenzo zorgden vandaag alweer voor regen en wind.

Sterke contrasten binnen Europa deze dagen.

Wie hoge temperaturen wil, kan momenteel nog wel steeds terecht rond de Middellandse Zee, die nog niet in de grip van de straalstroom zit. Hier klimt het kwik nog (bijna) dagelijks tot 30°C en meer.

Een rechtstreeks gevolg van de lagere temperaturen en het regenweer is een echt begin van de herfst. Bladeren vallen nu snel van de bomen en deze keer niet als gevolg van de droogte!

Komende dagen blijft het wisselvallig

Een blik op de weerkaarten toont aanhoudend wisselvallig weer. Morgen valt het mee met op de meeste plaatsen zelfs helemaal droog weer, maar zondag gaan de hemelsluizen weer helemaal open. Tegelijk blijven de temperaturen onder de regenwolken aan de zeer lage kant. Het is zelfs mogelijk dat de kaap van 10°C op bepaalde plaatsen niet gehaald zal worden.

Zondag passeert er een kleine depressiekern met veel regen. (Wetteronline)

Volgende week blijft het wisselvallig weer, aangezien de Benelux onder invloed blijft van een westelijke luchtstroming. De weerpluim toont een zeer beperkte dagelijkse gang (verschil minima – maxima) wat bovendien duidt op veel bewolking. Het grijze en regenachtige weer is dus zeker nog niet voorbij!

Een wisselvallige herfstpluim van het Europese weermodel.

Eerste signalen van het afkoelende noorden

Traditioneel begint half september de echte afkoeling in het hoge noorden. De zon komt steeds minder hoog en de nachten worden langer, waardoor het aardoppervlak begint af te koelen. Neerslagzones die in de winter geen kans maken door het Siberisch hoog, zorgen nu wel voor sneeuw. Vanaf oktober begint het sneeuwdek in Siberië dan ook snel te groeien en onderzoek toonde aan dat. Hoe sneller dit gaat, hoe idealer dit uitpakt voor de winter. We komen hier de volgende weken zeker op terug!

Ook in Scandinavië is het momenteel ruim kouder dan normaal. Op veel plaatsen lijkt het sneeuwseizoen al begonnen, al kunnen een paar zachte dagen zeker nog wel roet in het eten van koning winter strooien.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken