Atlantische Oceaan brengt regen en meer wind
Na een toch wel indrukwekkende episode aan zachte dagen in februari, is het weer de afgelopen dagen omgeslagen naar een herfstachtige variant. Dankzij een in kracht toenemende straalstroom (jetstream) verwachten we de komende dagen een toename van de neerslagkansen. Sommige depressies brengen overigens veel wind met zich mee wat belangrijk is voor de vele festiviteiten tijdens carnaval.
Straalstroom neemt het roer over
In tegenstelling tot de afgelopen weken kunnen we spreken van opmerkelijke verandering op de hoogtekaarten van de weermodellen. Het hogedrukgebied nabij de Azoren wordt tijdelijk minder prominent voor West-Europa. Dat zorgt ervoor dat regenzones en depressies met veel wind gemakkelijker de omgeving van de Benelux bereiken.
Mogelijk veel wind op maandag
Weermodellen hebben nog wat moeite met de uitdieping van het lagedrukgebied, maar zoals het er nu naar uitziet moeten we op maandag 4 maart 2019 rekening houden met een sterk wisselvallig weerbeeld. Tijdens de passage van het koudefront kunnen de windstoten pieken richting 80, lokaal 90 km/u. Voor de praalwagens van de feestvierders zeker een belangrijke parameter om nauwgezet op te volgen!
Voorlopig geen lenteweer in het vooruitzicht
Wie wacht op een nieuw zacht en zonnig intermezzo zal nog een tijdje moeten wachten. Bij alle grote weermodellen, GFS-UKMO-ECMWF, is van een stabiel hogedrukgebied in onze buurt geen sprake. De straalstroom zwengelt aan op de Atlantische Oceaan en brengt ons de eerste 10 dagen geregeld buien en mogelijk veel wind.
Analyse weerpluim ECMWF
Wanneer we de weerpluim van het Europees weermodel analyseren voor een bepaalde regio in de Benelux valt meteen op dat de zaagtand in de grafiek verdwenen is. Enkele dagen geleden was dat wel het geval met een grote dagelijkse gang. Dit is typisch voor droog en zonnig lenteweer. In de actuele weerpluim zien we eerder een ‘normaal’ verloop voor de tijd van het jaar met zelfs enkele koude opties en grondvorst (<0°C).