26 september 2017 - 3 min. lezen 16 reacties

Het is druk op de Atlantische Oceaan. Het actief orkaanseizoen in 2017 zorgt voor een interessante weersverwachting komende dagen. Deze ex-orkanen verzeilen komende dagen in de straalstroom en brengen een forse hoeveelheid warme lucht richting het noorden. Dergelijke systemen veroorzaken ook een veld met isobaren die dicht op elkaar komen te liggen. Veel wind is een logisch gevolg van deze ontwikkeling.

Ex-orkanen Lee en Maria

Voor het Europees continent zijn orkanen, zoals we dat gezien hebben afgelopen dagen in het westelijk deel van de Atlantische Oceaan, een grote uitzondering.​​ Door de lagere temperatuur in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan verzwakken ze gauw tot subtropische storm met heel zelden een warme kern in het lagedrukgebied. Ook boven de Middellandse Zee zijn dergelijke lagedrukgebieden mogelijk. We geven ze de naam ‘médicane‘.

positie ex-orkanen maria en lee
Op dit satellietbeeld zien we een duidelijke positie van de orkanen Lee en Maria. (Colorado University)

Koudeputje komende dagen

Het is nog even wachten op de winter van 2017-2018, maar de huidige set weerkaarten is om van te smullen voor winterliefhebbers. Dankzij een sterk Scandinavisch hogedrukgebied wordt met een zwakke luchtstroming continentale lucht naar de Benelux aangevoerd. Doordat de vochtige lucht vanuit Duitsland afkomstig is, kunnen sommige gebieden geplaagd worden door hardnekkige lage bewolking.

positie koudeput september 2017
Dankzij de weerkaarten op meteociel.fr kunnen we de positie van lage- en hogedrukgebieden goed waarnemen. Op de weerkaart van woensdag 27 september 2017 zien we een lichtere kleur in de buurt van Nederland. Dit wijst op een verstoring in de bovenlucht op zo’n 5,5 km​ hoogte.

Onzekere weersverwachting door diepe depressies

We weten allemaal dat een langetermijnprognose onzeker wordt vanaf we de periode van 5 dagen vooruit analyseren. Dat is eind september 2017 niet anders. Deze ex-orkanen verliezen komende dagen meer kracht doordat de voeding van warm zeewater wordt afgesloten. Dankzij een actieve straalstroom komende dagen gaat Maria ook Lee inhalen wat ervoor zorgt dat een ‘Eurostorm’ tot ontwikkeling komt.

eurostorm dankzij ex-orkanen
Eind van deze week smelten twee ex-orkanen samen tot één depressie. Volgens de laatste weerkaarten lijkt het effect van dit lagedrukgebied beperkt tot het NW van het Verenigd Koninkrijk.

Huidig weerbeeld in het noorden van Amerika

Naast de onzekere weersverwachting voor Europa moeten we ook even een blik werpen op de weerkaarten voor Noord-Amerika. Voor onze Europese winters is het vaak minder gunstig als zich daar veel koude kan conserveren in de aanloop naar het seizoen van sneeuw en vrieskou. De jetstream/straalstroom wordt hierdoor namelijk fors geactiveerd waardoor de kans op een westcirculatie toeneemt.

anomalie temperatuur september 2017
Opmerkelijk is de warmte die zich installeert op 850 hPa komende dagen. We zien een afwijking van +16°C in het noorden van Amerika. Hogedrukgebieden zorgen dan ook voor een warm intermezzo eind september 2017.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 uur geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

1 dag geleden - 3 min. lezen