21 september 2021 - 4 min. lezen
109 reacties 109

Het Azorenhoog toont opnieuw haar dominantie op de Europese weerkaarten. Atlantische regenzones worden op ruime afstand gehouden waardoor we voorlopig kunnen profiteren van rustig najaarsweer. De temperaturen vertonen een stijgende tendens richting het weekend en het blijft droog. Begin volgende week tonen de meeste weermodellen een overgang naar een meer wisselvallig najaarsweer, maar de onzekerheid is nog groot.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Krachtig Azorenhoog ligt dichtbij

Een blik op de huidige weerkaarten toont meteen dat het weer in onze contreien gedomineerd wordt door een hogedrukgebied. Het Azorenhoog is dicht naar Europa geschoven en beïnvloedt het weer grotendeels. Atlantische depressies en regenzones worden via IJsland naar Scandinavië omgeleid. De straalstroom is dan ook nog vrij noordelijk gepositioneerd.

De kern van het Azorenhoog ligt dicht bij de Benelux. (KNMI)

Het resultaat is zeer aangenaam najaarsweer met maxima rond en boven het langjarig gemiddelde voor de tijd van het jaar. Richting het weekend wordt de aangevoerde lucht nog wat zachter en klimmen de gemiddelde maxima tot 21-22°C. Dat is een viertal graden hoger dan normaal.

Maxima voor de volgende dagen.

Meestal droog weer tot en met zaterdag

Onder de gunstige invloed van hogedruk tonen de weerkaarten weinig tot geen neerslag tot en met zaterdag. Enkel op donderdag kan een schampschot van een zwak koufront in het noorden van Nederland wat gedruppel opleveren. De meeste zonuren zijn voor woensdag 22 september. Donderdag zal bewolking domineren. Vrijdag en zaterdag komt de zon weer meer tevoorschijn. Het blijft dus voorlopig rustig najaarsweer dankzij de aanwezigheid van hogedruk.

Neerslag en zonuren komende dagen.

Het weer elders ter wereld

Atlantische Oceaan blijft woelig

De klimatologische piek van het Atlantisch Orkaanseizoen mag dan wel voorbij zijn, het blijft woelig. Momenteel zijn er twee tropische stormen actief (Peter en Rose) en is er een gebied met verhoogde kans op tropische storm vorming aanwezig voor de Afrikaanse kust. Op basis van de langetermijnweerkaarten blijft de kans op vorming van onweersbuien die kunnen clusteren tot stormen volgende 2 weken aanwezig.

Tropische stormen en gebieden met verhoogde kans. (NOAA)

Eerste herfstsneeuw in de Alpen

In de Alpen heeft de passage van een koufront afgelopen weekend de eerste herfstsneeuw opgeleverd. De sneeuwgrens daalde in de meeste regio’s tot 2200-2400 meter, maar lokaal, bijvoorbeeld in Oberwallis, kon het door isothermie sneeuwen tot 1300 meter. Deze sneeuw zal voor de hoger gelegen gebieden wellicht het einde van het smeltseizoen van de gletsjers inleiden. In de lagere gebieden zal de septemberzon er de volgende dagen voor zorgen dat de sneeuw snel wegsmelt.

In de Alpen viel afgelopen weekend op grote schaal verse sneeuw. De meeste sneeuw viel in de bergen rond Wallis met daar tot meer dan 30 cm. (Kachelmannwetter)

Veel kouder dan normaal in Oost-Europa

Oost-Europa krijgt te maken met een forse uitbraak van Arctische lucht. De temperaturen liggen in sommige regio’s meer dan 10 graden onder het langjarig gemiddelde. Dat is onder meer het geval in Roemenië waar de temperaturen op 850 hPa zakken tot -3°C.

Het is kouder dan normaal in grote delen van Oost-Europa.

Arctisch zee-ijs bereikt minimum

De minimale omvang van het Arctische zee-ijs (zeeijs van de Noordpool) lijkt dit jaar bereikt te zijn op 16 september (4.724 miljoen km²). Na een vrij koele en stormachtige zomer is het minimum een van de hoogste van de afgelopen 10 jaar. Niet verwonderlijk is het minimum dan ook hoger dan het 2011-2020 gemiddelde, maar wel duidelijk kleiner dan het 2001-2010 gemiddelde. Het absolute record van 2012 is veraf.

De minimale omvang van het Arctische zee-ijs lijkt bereikt te zijn op 16 september. (NSIDC)

Weersverwachting op de lange termijn

Terug over naar het weer in de Benelux. Komende dagen kunnen we dus genieten van rustig najaarsweer. Vanaf zondag wordt de weersverwachting onzekerder (snelle spreiding in het ensemble). De meeste weermodellen sturen aan op een (geleidelijke) overgang naar meer wisselvallig weer met ook lagere temperaturen en meer wind. Komt de herfst volgende week naar de Benelux? Het kan, maar het is absoluut nog niet zeker.

Weerpluim ECMWF.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken