19 september 2021 - 4 min. lezen
1 reacties 1

Het Atlantische orkaanseizoen is traditioneel in september op zijn hoogtepunt. De fruitmaand zorgt gemiddeld voor zo’n zes tropische stormen, waarvan er meestal twee of drie een orkaan worden. In een heel kalenderjaar gaat het normaal om veertien of vijftien stormen. Inmiddels zijn we alweer bij de zestiende tropische storm van 2021, Peter genaamd. Deze storm ligt nog vrij zuidelijk en zou nog wel eens vervelend kunnen uitpakken voor de Bovenwindse Eilanden, waaronder Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Peter is de vierde tropische storm in september 2021

Peter ontstond op een gebruikelijke manier voor tropische cyclonen op de Atlantische Oceaan. Een gebied met buien, ook wel ‘tropische golf’ genoemd, trok vanaf West-Afrika de oceaan op. Met de oostelijke passaatwinden wordt de tropische golf meegevoerd naar het westen. Het zeewater wordt dan steeds warmer en is op dit moment ongeveer 29°C. In combinatie met de vaak geringe hoeveelheid verticale windschering in de tropische en subtropische gebieden is dit een ideale voedingsbodem voor tropische cyclonen.

Hierom verwachtte het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) al enkele dagen een potentiële nieuwe tropische storm. Toen eenmaal de tropische golf op de weerkaarten zichtbaar werd, leek het waarschijnlijk dat het systeem op de oceaan tropische eigenschappen zou krijgen. Dat is nu dus ook gebeurd. In combinatie met windsnelheden van minstens 63 km/u is er dan ook sprake van een tropische storm. Volgens de vooraf opgestelde namenlijst van het NHC was ‘Peter’ nu aan de beurt. Het is al de vierde tropische storm die deze maand tot ontwikkeling kwam.

Een satellietbeeld van tropische storm Peter op zondag 19 september 2021.

Bovenwindse Eilanden maken kans op overlast

De kern van tropische storm Peter bevond zich in de middag van zondag 19 september ongeveer op 700 km ten oosten van de Bovenwindse Eilanden. De storm trekt vrij rap richting het westnoordwesten. De verwachting van het NHC is dat Peter de komende dagen ongeveer even krachtig blijft. Dat komt door een (tijdelijke) toename in windschering. Overigens is de ocean heat content niet hoog genoeg om ondanks de windschering toch nog te intensiveren.

Daarnaast trekt de tropische storm op maandag 20 september ten noorden van de Bovenwindse Eilanden langs. Het zwaarste windveld van tropische storm Peter ligt ten noordoosten van de kern. Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat de bewoonde eilanden windoverlast zullen ervaren.

Tropische storm Peter trekt ten noorden van de Bovenwindse Eilanden langs. (NHC)

Echter, de zwaarste buien strekken zich uit van noord naar zuid ten oosten van de kern van Peter. De Bovenwindse Eilanden maken daardoor wel kans op enkele zware buien. Lokaal kan op maandag 20 september tot 100 mm neerslag vallen in korte tijd. Wateroverlast behoort tot de mogelijkheden. Van de drie (voormalige) Nederlandse eilanden in de regio zal Sint Maarten de meeste problemen ervaren, aangezien dit het meest noordelijk ligt. De toestanden zijn gelukkig stukken minder heftig dan in september 2017, toen categorie 5 orkanen Irma en Maria het gebied kort na elkaar troffen.

Ook tropische storm nummer 17 op komst?

Nog meer naar het oosten liggen de restanten van de volgende tropische golf al klaar. Op dezelfde manier als tropische storm Peter is ook dit systeem al geordend tot tropische cycloon. We spreken van tropische depressie 17. De windsnelheden zijn namelijk nog te laag om te kunnen spreken van een tropische storm. Naar verwachting wordt ook ‘Seventeen’ op zondag 19 of maandag 20 september een tropische storm. Deze zal dan de naam ‘Rose’ krijgen. Het systeem blijft wel ver uit de buurt van bewoonde gebieden. Daarom wordt er geen overlast verwacht.

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken