24 augustus 2021 - 3 min. lezen
0 reacties 0

Het orkaanseizoen op het noordelijk halfrond is inmiddels goed op stoom gekomen. Op de Atlantische Oceaan zagen we Fred, Grace en Henri vlak na elkaar op drie verschillende plekken toeslaan. Dat had veel schade tot gevolg. In het oosten van Aziƫ boog tropische depressie Omais boog langzaam af richting het Koreaanse schiereiland. Tegelijkertijd heeft ook het westen van Mexico te maken met stormperikelen. Op de Atlantische Oceaan zijn mogelijk nieuwe stormen in de maak.

Deelnemen aan discussie? Ben je geĆÆnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Orkaan Henri zorgde voor ongeziene regenhoeveelheden in de regio New York

De afgelopen weken was het in Noord-Amerika flink raak. Orkaan Grace ging zelfs vier keer aan land: een keer in de Dominicaanse Republiek, vervolgens in Jamaica en daarna nog twee keer in Mexico. Tijdens de laatste ‘landfall’ was Grace zelfs een categorie 3 orkaan. HaĆÆti kreeg ook te maken met de impact van de storm, vlak na de verwoestende aardbeving.

Dan was er ook nog orkaan Henri. Deze bleef aanvankelijk ronddraaien op de oceaan maar trok uiteindelijk richting het dichtbevolkte noordoosten van de VS. Daar zorgden de zware buien voor veel wateroverlast. Bijvoorbeeld in Central Park (New York) viel er in Ć©Ć©n uur tijd bijna 50 mm neerslag, iets dat sinds tenminste 1943 niet meer was voorgekomen.

Ook op andere plekken in die omgeving viel veel neerslag en dat leidde vaak tot wateroverlast en stroomuitval. Net zoals in sommige regio’s van de Benelux stevent dat deel van de Verenigde Staten af op Ć©Ć©n van de natste zomers uit de meetreeks. De restanten van Henri zijn inmiddels weer op weg naar de Atlantische Oceaan.

Nieuwe kans op vorming van tropische stormen

De zeewatertemperatuur van de Atlantische Oceaan is inmiddels bijna op het hoogtepunt. Dat betekent ook dat het orkaanseizoen hier het hoogtepunt nadert. Dat zien we ook terug als we kijken naar de kaart met tropische stormdreigingen.

We zien de restanten van Henri terug boven het noordoosten van de VS. Aan de andere kant van het continent zien we tropische storm Marty, die voor de oostelijke Stille Oceaan alweer de dertiende storm met naam is. Overigens is Marty ontstaan uit de restanten van orkaan Grace, nadat ze Mexico doorkruist hadden. Ook ligt er ten zuiden van Mexico nog een potentiƫle nieuwe storm.

Ten oosten van Noord-Amerika liggen nog drie gebieden met buien. Het National Hurricane Center berekent voor over vijf dagen voor alle drie deze gebieden een reƫle kans op het ontstaan van een storm.

Er zijn op dinsdag 24 augustus drie potentiƫle nieuwe tropische stormen in de maak volgens het National Hurricane Center. (NHC)

ƉƩn van de stormen lijkt zich te focussen op Midden-Amerika en het zuiden van Mexico. De andere twee blijven voorlopig boven open water liggen. Het is een kwestie van afwachten of en waar de negende storm van het Atlantisch orkaanseizoen van 2021 zich binnenkort zal vormen.

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken
8

Wisselvalligheid houdt de komende tijd aan

2 dagen geleden - 4 min. lezen
6

Onweerskansen vrijdag 24 maart 2023

3 dagen geleden - 2 min. lezen
33 Prognose

Zacht weer met af en toe neerslag

17 maart 2023 - 4 min. lezen