0

Februari verliep droger dan normaal en ook tijdens de eerste decade van maart bleef grootschalige neerslag uit. Daar lijkt komende dagen echter verandering in te komen. De straalstroom richt zich op Europa waardoor we een overgang krijgen naar wisselvallig en winderig weer, misschien zelfs met storm. Van lente is eventjes geen sprake meer.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Vorst en sneeuw in de Ardennen

Het zachte weer was afgelopen weekend duidelijk wat verder verwijderd. Onder brede opklaringen en polaire lucht daalde het kwik ‘s nachts tot vorst in thermometerhut op grote schaal. In de Ardennen vroor het zelfs streng.

Op de overgang naar zachter weer zorgde een warmtefront tijdelijk zelfs voor wat sneeuw in de Ardennen. Boven 500-600 m viel er 1-3 cm, voornamelijk langs de grens met Duitsland. Toch nog een sneeuwdag erbij voor de statistieken!

Straalstroom richt zich op Europa

De overgang naar wisselvallig en winderig weer de komende dagen wordt volledig veroorzaakt door het krachtiger worden van de straalstroom. Bovendien zonaliseert deze, waardoor een jetstreak recht op West-Europa wordt gericht. Een dynamische periode breekt daardoor aan met regen èn wind.

De straalstroom richt zich komende dagen recht op West-Europa.

Een westcirculatie? Daar lijkt het tijdelijk op. Een lagedrukgebied zit goed in het zadel tussen IJsland – Noorwegen – Groot-Brittannië en het Azorenhoog ligt waar het moet liggen. Daartussen waait de straalstroom met hoge snelheid west->oost.

Een tijdelijk westcirculatie op de weerkaarten.

Het bijhorende windveld van dit actief lagedrukgebied zal op donderdag, vrijdag en zaterdag voor een wind-hoogtepunt zorgen in de Benelux. Vooral op donderdag kunnen de rukwinden oplopen tot 80-100 km/u en lokaal zelfs nog meer. Gelukkig hebben de bomen nog geen bladeren, waardoor de schade wel zal meevallen.

Donderdag lopen de rukwinden fors op tot 80-100 km/u en lokaal nog meer.

Volgende week maartse buien?

Volgende week breidt het Azorenhoog meer uit richting Groot-Brittannië en begint de straalstroom alweer te meanderen. We krijgen daardoor een overgang naar een noord(west)circulatie. In eerste instantie levert dat nog koel en wisselvallig weer op. Daar horen de nodige maartse buien bij met hagel en eventueel smeltende sneeuw. Dat betekent ongetwijfeld ook indrukwekkende buienluchten. Het favoriete weertype van veel mensen.

Volgende week ontwikkelt er zich een noordcirculatie met maartse buien.

In de loop van de volgende week schuift de hogedruk vervolgens nog wat meer op en kan het weerbeeld stabiliseren en de wind draait door naar het noorden tot noordoosten. Het weerbeeld wordt daardoor droger met meer ruimte voor de zon. De temperaturen lijken nog niet meteen fors de hoogte in te gaan. Mogelijk krijgen we zelfs opnieuw te maken met lichte vorst.

Langdurig geblokkeerd patroon op komst?

Op de lange termijn sturen de weermodellen zo goed als allemaal aan op een structureel geblokkeerd patroon. Dat betekent een configuratie met meer hogedruk en een verstoorde straalstroom. De periode van komende dagen met regen en wind lijkt daardoor eerder van tijdelijke aard. Krijgen we opnieuw een vrij droog voorjaar?

Op de lange termijn stuurt ECMWF aan op een geblokkeerd patroon. (ECWMF)

Delen


Verder lezen

Alles bekijken