26 april 2014 - 3 min. lezen 0 reacties

Afgelopen week was er ééntje om in te kaderen voor de weerman. Talrijke situaties waarin onweer mogelijk was bij temperaturen tussen 15 en 20 graden. Gisteren, vrijdag werd het thermisch nog iets warmer in het noordoosten van België en het oostelijk deel van Nederland. Deze temperaturen inclusief een onstabiliteit van 1000 tot 1500 joule per kilogram (CAPE) hebben voor indrukwekkende wolkenformaties gezorgd.

Inactieve vore

Het spannende aan de situatie op vrijdag was de onzekerheid in de forecast. We hadden temperaturen nodig boven 20 graden en een vertraging van de vore. Dat eerste werd vooral gehaald in het centrale deel van België en de regio’s in het noordoosten. Inmiddels zagen we omstreeks 14:30 dat de kern van lagedruk (met daaraan verbonden de vore) zich al in het zuiden van West-Vlaanderen bevond. Een teken aan de wand voor stormjagers om regio’s te zoeken in het noordelijk deel van Vlaanderen… Even later zou u wel geweten hebben waarom.

‘Popper-de-pop’

Een vore kan je zien als een inactieve neerslagband waarop in de zomer forse buien ontstaan. Het geheel produceert luchtdrukdalingen en daar profiteren buien van om de aanwezige onstabiliteit (CAPE) aan te trekken. Dit was gisteren ook min of meer het geval al lag deze neerslagzone zo’n 150 tot 200 km noordelijker dan verwacht in de weermodellen.

Deze synoptische situatie kan niet op voorhand voorspeld worden met de meetgegevens die vrij beschikbaar zijn op het internet. We zouden in ideale omstandigheden een weerballon moeten oplaten om de atmosferische condities op die plaats te meten en dat te linken aan de data die we voorhanden hebben. Maar zoals u weet is het ook de meteorologie crisis en verwacht ik niet meteen dergelijke werkwijze (merk op: sounding 12:00 in de Bilt werd ook afgeschaft).

voorbeeld vore met wolkenformaties

Zie hier het interessant profiel van de vore. Deze buienlijn kwam erg actief iets na 15:00. Vooral het zuidwesten van Nederland kreeg tijdelijk flink wat ontladingen voor de kiezen (voornamelijk CC-ontladingen en bij meer afzonderlijke buien waren ook CG-ontladingen zichtbaar). Lees in dit artikel meer over de soorten ontladingen bij onweer.

Bliksemfotografie en indrukwekkende wolkenformaties

Stormjagers in Nederland waren erg actief op onze website en Facebookpagina (NoodweerBenelux). Omdat deze buien vrij traag richting het noorden trokken (snelheid werd bepaald door de inactieve vore). De bliksemdetectie gekoppeld aan de website noodweer.be registreerde ruim 17.000 ontladingen boven het Nederlands grondgebied. U kan de ontladingen van de afgelopen 24 uur na 12:00 hier bekijken.

bliksemfotografienatuur

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken