8 maart 2021 - 3 min. lezen
0 reacties 0

Een zwak warmtefront trekt tijdens de nacht van maandag op dinsdag van NW naar ZO over de Benelux. In de Ardennen is het koud genoeg voor winterse neerslag. Boven 500-600 meter kan er tijdelijk een dunne laag sneeuw van een paar centimeter gevormd worden.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Wat vertellen de weerkaarten?

De setting voor komende nacht en morgen is een klein secundair lagedrukgebied boven Nederland. Aan de zuidoostkant daarvan beweegt een warmtefront van NW naar Zo over de Benelux. De bovenluchten zijn relatief koud met temperaturen tussen -3°C aan de achterzijde van het warmtefront en tot -6°C aan de voorzijde van het warmtefront.

Een warmtefront beweegt zich van NW naar ZO over de Benelux.

Aan de achterzijde van het warmtefront volgen nog een aantal postfrontale buien die boven de Ardennen extra actief worden door de orografische optilling.

Dunne laag sneeuw in de Ardennen

Het warmtefront levert regen op in het grootste deel van de Benelux. In de Ardennen is het boven 500-600 m echter koud genoeg voor lichte sneeuw. De temperaturen liggen immers tussen -1 en 0°C en er is geen smeltlaag aanwezig.

Je kan onze sneeuwradar volgen via deze link.

De noordwestenwind stuwt neerslag en buien naar de Ardennen. (Meteociel)

Weermodellen zijn vrij consistent in hun berekeningen en tonen 1-3 cm. Op Signal de Botrange en Baraque Fraiture kan er mogelijk nog iets meer vallen aangezien deze locaties het hoogst liggen.

Op dinsdag 9 maart kan er wat sneeuw vallen in de Ardennen boven 500-600 m.

Morgen, op dinsdag, zal de sneeuwgrens tegen en na de middag wel stijgen tot 1000 meter waardoor de sneeuw opnieuw zal wegsmelten. Het winterse landschap zal dus van korte duur zijn.

Waarschuwing voor gladheid

We hebben een waarschuwing actief voor gladheid. In de level 1 zone kan het door de sneeuw in combinatie met negatieve temperaturen gevaarlijk glad worden op de baan. Tijdens de namiddag van 9 maart verdwijnt de gladheid door positieve temperaturen.

Bekijk de webcams en weerstations in de Ardennen

Recent hebben hebben we een aantal nieuwe weerstations in de Ardennen toegevoegd aan onze actuele temperatuur kaart.

Daarnaast hebben we recent ook de webcams van het KMI toegevoegd op onze webcamkaart en staan er ook enkele extra webcams in de Ardennen online. Zo kan je perfect volgen waar en wanneer het sneeuwt in de Ardennen.

Lander

Door Lander

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben doctorandus glaciologie - klimatologie aan de VUBrussel met focus op gletsjers in de Alpen en in Azië. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken

De invloed van het weer op Formule 1

2 dagen geleden - 5 min. lezen
27

Donderdag regen en veel wind, maar hoeveel?

20 februari 2024 - 4 min. lezen