1

Het is maart, en dat betekent dat de meteorologische lente nu officieel van start is gegaan. Tijd dus om terug te blikken op de afgelopen februarimaand. Het is zeker een merkwaardige maand gebleken. Februari 2021 bracht ons een winterse week zoals we al lang niet meer gezien hadden. Aan het eind van deze sprokkelmaand kregen we juist te maken met stabiel lenteweer. Hoe ziet de eindstand van februari 2021 eruit?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Een maand met twee gezichten

Februari 2021 begon met een aantal dagen met zacht weer en regen. Dat werd veroorzaakt door een sterke westelijke circulatie. De temperaturen stegen regelmatig tot boven de 10°C en ook de nachten verliepen niet koud.

Forse koude-inval

Op 6 februari veranderde het weerbeeld drastisch. Een lagedrukgebied dook vanaf het Verenigd Koninkrijk over Frankrijk. Daardoor kwam er bij ons een stevige oostenwind te staan. Vanuit het oosten kon in rap tempo koude lucht worden getransporteerd. De temperatuur daalde vanaf die avond alleen maar verder. Desondanks bleef de zachte lucht dichtbij waardoor het in het zuiden van België en Luxemburg aanmerkelijk warmer bleef.

Onder invloed van een hogedrukgebied bij IJsland en een lagedrukgebied boven Noord-Frankrijk kwam er op 6 februari een sterke oostelijke stroming tot stand.

Op zondag 7 februari viel er in een groot deel van Nederland en Vlaanderen langdurig sneeuw. Dat ging in Nederland gepaard met veel wind, waardoor sprake was van sneeuwjacht. Een gevaarlijke situatie die we al sinds 2010 niet meer hadden meegemaakt op zo’n grote schaal. Vanwege de grootschalige problemen gaf het KNMI code rood uit. Daardoor kreeg het lagedrukgebied de naam Darcy.

Ook op 8 februari viel nog wat sneeuw. Uiteindelijk lag er in het oosten van Nederland zelfs meer dan 20 cm sneeuw! Aan de Vlaamse kust en in het zuidoosten was de sneeuwlaag beduidend dunner.

Na de sneeuwval kwam er vanaf dinsdag 9 februari steeds meer ruimte voor zonneschijn. Boven het sneeuwdek kon het ‘s nachts flink afkoelen. In Hupsel (NL) werd op 9 februari de laagste temperatuur van de maand gemeten. Met -16,2°C was er zelfs sprake van zeer strenge vorst.

Ook de dagen erna bleef het koud met nog een aantal ijsdagen (Tmax < 0°C) en nachten met matige en lokaal strenge vorst (Tmin < -10°C). Tot een officiële koudegolf kwam het in De Bilt nét niet. Er was wel voldoende ijs om op natuurijs te kunnen schaatsen.

Omslag van koud naar (zeer) warm

Vanaf 14 februari kwam er een einde aan het winterweer. Vanaf het zuiden veroverde zachte lucht opnieuw de Benelux. Aanvankelijk was het af en toe bewolkt met enige neerslag. Maar vanaf zaterdag 20 februari waren we vertrokken voor een langdurige periode met lenteweer.

De temperaturen bereikten in grote delen van de Benelux zes dagen op rij waarden van 15°C of meer. Dat is erg uitzonderlijk. Tevens werden er in zowel Ukkel als De Bilt een hoop dagrecords gevestigd voor zowel de maximum- als de minimumtemperaturen. De hoogste temperatuur van februari 2021 werd op de 24e geregistreerd in Koersel (BE). Het werd daar maar liefst 20,6°C.

De lenteachtige periode verliep zonnig en droog, maar vooral op 22 februari 2021 was er veel Saharastof aanwezig in de lucht. Daardoor scheen de zon minder fel. Het leverde wel prachtige zonsopkomsten en zonsondergangen op.

Op 25 februari werd de warme lucht verdreven vanuit het noordwesten. Het einde van de maand verliep overwegend droog en zonnig met temperaturen rond normaal.

Februari 2021 was zonnig, vrij zacht en vrij droog

Over de hele maand gemiddeld was februari 2021 zachter dan het gemiddelde over 1991 t/m 2020. In De Bilt was het deze maand 4,3°C tegen 3,9°C gemiddeld. In Ukkel was de afwijking groter met 5,3°C tegen 4,2°C normaal.

Ondanks de winterse periode van 6 t/m 14 februari was februari 2021 toch een vrij warme maand.

Qua neerslag was februari in zijn geheel vrij droog. In De Bilt viel 43,3 mm tegen 63,1 mm gemiddeld. In Ukkel bedroeg dit 53 mm tegen 65,1 normaal. Er was echter wel een duidelijke tweedeling zichtbaar. Het begin van februari was erg nat. Vooral op 3 februari viel veel neerslag, lokaal zelfs meer dan 20 mm. Na de sneeuwval op 7 en 8 februari bleef het lang droog en ook tijdens de lenteachtige week viel er nauwelijks neerslag.

In tegenstelling tot februari 2020 was de sprokkelmaand dit jaar relatief droog.

Hoewel de eerste week van de maand zeer somber verliep, was de zon vanaf de winterse week veelvuldig te zien. Ook na het winterweer scheen de zon regelmatig. In De Bilt was de zon in februari 2021 zo’n 127 uren te zien (normaal: 90). In Ukkel scheen ze 121 uren tegen 73 gemiddeld.

In De Bilt verliep februari dit jaar zeer zonnig.

Als we dan kijken naar het aantal vorstdagen, dan zien we dat er ongeveer het gemiddelde aantal vorstdagen was in februari 2021. Vanwege het winterse weer dat een week lang stand hield, lag het aantal ijsdagen hoog. In De Bilt waren er 7 ijsdagen op rij, in Ukkel waren het er 4. Normaal zijn het er slechts één of twee.

Het aantal ijsdagen lag afgelopen maand duidelijk boven het gemiddelde.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

1 dag geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen