16 juni 2021 - 5 min. lezen
463 reacties 463

Liefhebbers van klank- en lichtspel kunnen komende dagen maar beter onze website nauwlettend opvolgen. Dankzij een scherpe grens tussen koude en warme luchtmassa’s groeit de onstabiliteit in de vorm van CAPE. Er is ook een vleugje windschering actief die de organisatie van onweersbuien ten goede kan komen. We spreken steevast over buien die nog steeds lokale gebeurtenissen zijn. Mogelijk dat het onweer in de nacht van 17 op 18 juni meer georganiseerd is waardoor grotere gebieden in de Benelux met onweer te maken krijgen.

Oorzaak van het onweerachtig scenario?

Vanaf woensdag 16 juni tot en met maandag 21 juni hebben we te maken met een dominant hogedrukgebied over het oosten van Europa. Tegelijkertijd vinden we op de Atlantische Oceaan een trogvormig systeem die koelere lucht blaast naar Portugal. Tussen deze 2 hoofdrolspelers is een snelweg van tropische lucht ontstaan die pal op de Benelux staat gericht. De gevolgen zijn een stijgende temperatuur en een verhoogde onstabiliteit.

  • Wist je dat een stormglas een weersverandering kan detecteren? 😮
Setting op de hoogtekaarten ook zomers en onstabiel

Onweerskansen op woensdag 16 juni 2021

Een bel met warme, van oorsprong subtropische lucht komt op woensdag naar het noorden. De maxima klimmen in de namiddag op veel plaatsen naar 30 tot lokaal 31°C. Over het noorden van Nederland is het koeler en moeten ze tevreden zijn met 24°C. Dat is mooi te volgen op onze eigen weerkaarten. De warmste plekjes bevinden zich aan de Frans-Belgische grens waar op ruime schaal tropische hitte kan ontstaan. Drink in dit weertype voldoende water, ga niet wandelen in de namiddag met uw viervoeter en vermijd zware inspanningen tussen 14u en 20u.

Op grote schaal worden tropische temperaturen verwacht.

Wanneer we kijken naar de onstabiliteit op woensdag en de output van weermodellen zien we dat er vrij weinig aan de hand is. De CAPE neemt toe in de loop van de namiddag en laat eventueel een warmte-onweer toe over het NW van Frankrijk. Boven België is de situatie wellicht te stabiel. We herkennen dat ook duidelijk op de sounding van Duinkerke (BE). Er is vrij weinig onstabiliteit aanwezig en om 20u ligt de convectietemperatuur op 30°C. Wellicht is dit te hoog om nog buien te laten ontstaan vanaf grondniveau. Eventuele onweerclusters zuidelijk van Duinkerke kunnen wel overleven dankzij de aanwezigheid van windschering.

Vrij veel windschering aanwezig. Echter convectie vanaf de grond zal niet lukken woensdagavond.

Onweerskansen op donderdag 17 juni 2021

Na het opruimen van eventuele onstabiele bewolking in de ochtend voorzien veel weermodellen op donderdag een snelle stijging van het kwik. Het weermodel HARMONIE berekent een gloeiend hete 34°C nabij de Nederlands/Duitse grens. Ook over het oosten van België zou het kwik vlot over 30°C gaan. Het Frans weermodel AROME is een stuk gematigder en komt met kwikstanden tussen 28 en 30°C. We houden voorlopig dit laatste weermodel aan. De sounding voor donderdagavond is iets gunstiger voor onweer, maar nog steeds lijkt het een verhaaltje Frankrijk-België te worden waarbij de onweersbuien vanuit het zuiden moeten aangevoerd worden.

Sounding van Charleroi (BE) waarbij we een CIN-neusje zien ter hoogte van 800 hPa. Dat betekent dat de temperatuur tijdelijk warmer wordt en het pakketje met energie niet verder kan klimmen. De convectie wordt dan ook geblokkeerd. Als de temperatuur aan de grond iets stijgt, dan verplaatst de stippellijn zich naar rechts en verdwijnt de CIN-neus met forse convectie! We zien ook een vrij droge luchtsoort (spreiding tussen rode lijn en blauwe lijn). Dit is nefast voor onweersbuien.
Sounding voor Parijs oogt een stuk gunstiger voor convectie vanaf de grond. Ook de blauwe lijn en de rode lijn liggen dichter op elkaar wat een vochtige situatie markeert. Daar houden onweersbuien uiteraard van. Het lijkt er dus op dat het hogedrukgebied boven Europa teveel tegengas geeft boven België om spontane convectie op te leveren. In dat geval moeten we kijken naar Frankrijk voor de vorming van onweersbuien. Dat zou dan een multicell kunnen zijn met een hoge bliksemfrequentie.

Waarschuwingskaart voor onweer

Op dit moment is er nog geen waarschuwingskaart actief. Tegen het middaguur op woensdag 16 juni 2021 is er wellicht meer duidelijkheid over de situatie op woensdag en donderdag. Hou dit artikel dus goed in de gaten.

Zijn er nog onweerskansen komende dagen?

Jazeker, de Benelux blijft op de wip zitten tussen hete en koele luchtmassa’s. Mogelijk dat er op zondag 20 juni 2021 opnieuw onweer ontstaat dat gepaard kan gaan met windstoten, hagel en veel regen op korte tijd. Na het weekend lijken de scherpste kantjes van de hitte eraf te gaan. Dan valt het kwik terug op 20 tot 25°C met mogelijks een uitschieter naar boven. Voor veel mensen aangenaam zomerweer.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken