0

In perioden met zomers weer is het voor veel mensen uitermate genieten geblazen. We kunnen een terrasje doen of een gezellige fietstocht. Echter, wanneer we terug onze woning opzoeken, kan het gebeuren dat de warmte niet weg te krijgen valt met het openzetten van deuren en ramen. Onze woningen zijn ook dermate geïsoleerd dat de warmte gevangen blijft. Op deze momenten en zeker tijdens een hittegolf kan een airco of airconditioner een meerwaarde betekenen voor conform in eigen huis. Wil jij een airco aankopen in 2021? Ontdek dan enkele nuttige tips die je zeker moet meenemen bij de aankoop van een

Wat doet een airco eigenlijk?

Een airco zorgt ervoor dat warme lucht binnenshuis wordt geëvacueerd naar buiten. Je kan opteren voor twee types airco’s. Er bestaat een mobiele airco die je manueel van de ene ruimte naar de andere ruimte kan verplaatsen. Daarnaast behoort ook een vaste airco tot de mogelijkheden. Hieronder ontdek je voordelen en nadelen van beide types.

Voordelen en nadelen mobiele airco

Bij de montage moet je de buitenslang via het raam naar buiten monteren. Nadeel is dat zo’n mobiele unit redelijk wat kabaal maakt en dat via het raam opnieuw warme lucht binnensluipt. Terwijl je dus aan het koelen bent binnenshuis, warmt de ruimte opnieuw op. Echt energiezuinig kan je deze methode dan ook niet noemen.

Het grote voordeel is dat de installatiekost beperkt blijft en je snel verkoeling kan aanbrengen in een gewenste ruimte. Een ander voordeel is dat de kostprijs van een mobiele unit eerder laag is tegenover een vaste airco met binnen- en buitenunit!

Voordelen en nadelen vaste airco?

Een vaste airco kent een binnenunit en buitenunit. Het grote voordeel hier is dat je de montage tijdens de ruwbouw kunt bepalen. Vervolgens worden alle toe- en afvoer slangen ingewerkt in het pleisterwerk. Mensen die perfectionistisch ingesteld zijn, zien wellicht dit als één van de grootste voordelen. Het grote nadeel is dat je een significant hogere prijs betaald voor dit type airco. Er wordt gewerkt met 2 elektrische systemen waarbij de buitenunit meestal op het dak wordt gemonteerd. Die kan bij intensief gebruik ook wat decibels produceren.

Hoeveel verbruikt een airco in 2021?

Een belangrijke vraag voor veel mensen die een airco willen aanschaffen. Het zijn echte energievreters en dat ga je voelen in de portemonnee. Sommige toestellen hebben naast de verkoelende functie ook een ‘opwarm’-functie die een kleine ruimte in korte tijd wat kan bijverwarmen. Dat kan handig zijn voor mensen die werken met vloerverwarming die slechts langzaam een ruimte kan opwarmen.

In de zon klimt het kwik pijlsnel naar 30-40°C tijdens zomermaanden.

Voor een mobiele airco in 2021 betaal je meestal 75 euro/jaar, ga je naar de goedkoopste energieleverancier op de markt, dan kan de prijs zakken tot 64 euro. Vergeet je jouw energiecontract jaarlijks te bekijken en ben je een slapende klant? Dan kan de prijs pieken naar 85 euro/haar. Voor deze kosten hebben we gerekend met een jaarlijks verbruik van 300 kwh en dat komt neer op 200 uur actieve gebruikstijd.

Welke airco moet ik dan kopen in 2021?

Om een goede airco te kunnen kopen in 2021 is het belangrijk om te kijken naar volgende elementen:

  • Het vermorgen (hoog vermogen, betere koeling)
  • Hoog vermorgen => hoog verbruik en dus elektriciteitskosten
  • Energieklassie
  • Efficiëntie van de airconditioner
  • De gebruiksintensiteit
  • Huidig energietarief

Voor alle bovenstaande punten kunnen we een inschatting maken die we hieronder meegeven. Voor de gebruiksintensiteit en het huidig energietarief moet u uiteraard zelf de oefening maken.

Mobiele airco kopen in 2021

1) Tristar airco AC-5531

Tristar is bekend wanneer het op airco’s aankomt die in het goedkope segment vallen. Deze airco’s leveren goede prestaties voor de lage prijs. Je moet wel rekening houden met wat kabaal wanneer de airco op volle stand draait. Deze airco kan ruimtes koelen tot 24 m2 bij hoge warmtelast (denk maar onder een plat dak, dakappartement,…) en tot 38 m2 bij ruimtes die een lage warmtelast hebben (van oorsprong koelere ruimtes). Hij heeft een energielabel A en produceert 65 decibel (wat toch niet minnetjes is).

Sterk pluspunt is dat deze airco tot 3 functies kan vervullen. Dus niet alleen koelen, maar ook ontvochtigen en ventileren. Handig als je weet dat je deze andere spullen niet moet kopen en ze in één toestel vervat zitten.

Afmetingen: 87b x 38h x 34l

Tristar AC-5531. De perfecte huisgenoot die zich gemakkelijk laat verplaatsen

2) Aspen AX3008/1 (NEW)

Nieuw in het gamma! Mag het iets meer zijn en ben je op zoek naar een kwalitatieve airconditioner die stiller is dan bovenstaand exemplaar? Dan is de Aspen AX3008/1 een goede keuze. Deze airco produceert 63 decibel, heeft ook een afstandsbediening en kan ruimtes met hoge warmtelast koelen tot 27 m2. Zijn de ruimtes minder gevoelig voor warmte, dan is deze mobiele airco paraat om 44 m2 te koelen. De airco kan zowel in het huishouden perfect uit de voeten als op kantoor. Met zijn milieuvriendelijk A-label een flinke krachtpatser!

Afmetingen: 71b x 48h x 39l

Een stijlvolle mobiele airco die hoge ogen zal gooien in 2021.

3) AEG AXP34U338HW

Wil je een Duitse topbolide in huis halen onder de airconditioners? Dan is deze AEG een topper in zijn segment. Je betaalt uiteraard voor de extra de kwaliteit van AEG en de bijbehorende prestaties. Op comfort binnenshuis staat dan ook geen prijs. Deze airco produceert 64 decibel en kan ruimtes tot 27 m2 of 44 m2 snel koelen, afhankelijk van de warmtelast. Er is een ontvochtigingsfunctie beschikbaar en het energieverbruik is laag (A). De airco is tevens vrij stijlvol in tegenstelling tot andere modellen die de ruimte oneer aandoen.

Afmetingen: 47b x 71h x 39l

Duitse topkwaliteit die ook nog eens stijlvol in het interieur kan geplaatst worden

4) AEG AXP26U338CW (PROMO)

Wil je vandaag nog je promo scoren voor een airconditioner? Dan is deze AEG aanbieding de way to go! De ruimtes om te koelen zijn iets kleiner dan voorgaande airco van AEG (zie hierboven), maar de prestaties zijn nog steeds van topkwaliteit. We koelen ruimtes tot 20 m2 met hoge warmtelast en ruimtes tot 33 m2 met lage warmtelast. De airco wordt ook geleverd met een afstandbediening. Zoals vele airco’s wordt de raamafdichtingskit afzonderlijk gerekend. Deze kan je HIER bestellen!

Afmetingen: 47b x 71h x 38l

Profiteer nu van de promo op deze AEG mobiele airco! Tijdelijk aanbod

5) Revolutionaire mobiele airco: AEG PX71-265WT (airoundio)

Wil jij een bijzondere en goed presterende mobiele airco in huis halen? Dan is deze AEG topper iets voor jou. Dankzij het circulaire design wordt de koude lucht nog beter in de ruimte verdeeld wat uiteindelijk ten goede komt aan de prestaties van de airco en de energiekosten (dankzij Airsurround Systeem). Deze airco kan de ruimte afkoelen en verwarmen en heeft een connectie met een smartphone-app. Op terras kan je dus kiezen om de airco reeds te activeren zodat het lekker fris is bij aankomst. Hoe cool is dat! Energiescore: A+ 😮

Als klap op de vuurpijl wordt er ook een premium window kit meegeleverd zodat de warme lucht netjes naar buiten afgevoerd kan worden. Daarmee is deze AEG mobiele airco voor ons 1 van de toppers in het segment!

Afmetingen: 39b x 95h x 39l

Deze Duitse cilindrische airco is nieuw in het segment en geeft koeling een nieuwe dimensie!

Vaste airco’s kopen in 2021

Wie liever kiest voor een ‘cleane’ installatie zonder afdichtingskit en een mobiele airco kan overwegen om een vaste airco aan te schaffen. Momenteel zijn er diverse installateurs die werken met het split airco principe. Dankzij deze techniek wordt een binnenunit voorzien en een buitenunit. Het voordeel aan dit principe is een betere koeling binnenshuis en zie je toch geen grote buitenunit. Deze kan aan de muur worden bevestigd of bovenop een appartement of plat dak. Je geniet dus van koeling zonder veel poespas met een raamafdichtingskit.

Wist je dat er nog een andere oplossing bestaat wanneer een split airco niet kan? Er bestaan namelijk airco’s die alleen een binnenunit vereisen. We heten dit monoblocks. Deze monoblocks moeten ook verbonden worden met de buitenlucht. Dat kan met twee gaten en ventilatieroosters. Simpel voor de geoefende klusser!

We lijsten hieronder enkele toestellen op

1) Innova 2.0 monoblock

Tja, deze airco heeft het energielabel A+ en is zelfstandig te installeren. Geen gedoe dus met slangen of andere toebehoren. Hij kan ruimtes tot 18 m2 snel koelen (hoge warmtelast) en ruimtes tot 29 m2 (lage warmtelast). De airco heeft ook een connectie met een app op de smartphone zodat u éénvoudig op elke plaats ter wereld de airco kunt activeren of deactiveren. Toch handig om in een fris huis of appartement terecht te komen. Niet?

Geen buitenunit, maar toch profiteren van de simpele kracht van een binnenunit! Het kan.

2) Vantubo Unico Easy

Wil je liever een monoblock die op de grond kan staan? Geen probleem. 2 gaten in de buur naar de buitenlucht en het klusje is zo gepiept. Dankzij een A score in het energielabel is deze airco ook relatief zuinig in gebruik. Dankzij de staande opstelling moet deze airco wel gebruikt worden bij een lichte wand. Dit type is dan ook eerder geschikt voor bijvoorbeeld gipskartonplaten. Met amper 42 decibel is deze airco het minst luidruchtig van de hele selectie hierboven. Mogelijks iets om over na te denken.

Klein maar fijn en doet wat het moet doen! Ideaal voor een stijlvolle integratie

Conclusie

Er zijn airconditioners of zoals wordt gezegd in de volksmond ‘airco’s’ die duurder en goedkoper zijn. Kies je voor een duurdere variant, dan koelen ze sneller en intensiever een bepaalde ruimte. Kies je voor een minder duur type, dan kan je bijvoorbeeld ook de connectie met een smartphone-app vergeten. Het lijkt ons vooral een persoonlijke keuze welke airco nu het best is in 2021.

Aarzel niet om te reageren in de reacties of je een airco hebt aangeschaft, wat de persoonlijke ervaringen zijn en of er nog extra tips zijn om de hitte te weren!

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken