11 augustus 2020 - 3 min. lezen
87 reacties 87

Slapeloze nachten, puffende gezichten,… Het zijn tekenen dat de hittegolf onze regio stevig in het vizier heeft. Al enkele dagen is ook de kans op warmteonweer aanwezig. Op dinsdag en woensdag stijgt die kans nog wat meer en kan er naast veel neerslag op korte tijd ook lokaal hagel vallen. Typisch aan deze hitteonweders is dat regio X de volle laag krijgt terwijl regio Y op enkele kilometers afstand niks merkt van fel onweer.

Tropisch warm met lokaal felle onweders

De hitte zorgt steevast voor een opstoot van onstabiliteit. In combinatie met een toenemende luchtvochtigheid is dat een ideale cocktail om fel onweer te veroorzaken. We spreken over fel onweer omdat de snelheid van deze buien erg laag ligt. Hierdoor kan er lokaal veel regen op korte tijd vallen met gevaar voor flash floods (modderstromen) en zelfs wateroverlast. Gebieden die gevoelig zijn voor veel regen op korte tijd kunnen dus maar beter de weerberichten goed in de gaten houden.

  • Ooit al gehoord van een stormglas? Volg een verandering in het weerbeeld via dit cool hebbeding! 😎
Maxima op dinsdag swingen opnieuw de pan uit.

Zowel voor dinsdag (zie weerkaart hierboven) als voor woensdag berekenen weermodellen tropische hitte. Op veel plaatsen kan het kwik dan opnieuw de hete grens van 35°C bereiken. Door deze thermische parameter stijgt ook de onstabiliteit die we CAPE noemen. Wellicht is de temperatuur net niet hoog genoeg om convectie vanaf de grond te veroorzaken. Daarom moeten we rekenen op externe triggers om onweer te veroorzaken. Dat kan bijvoorbeeld de hoogteligging zijn (orografie).

  • Meet jij nog steeds de temperatuur op een manuele manier. Dan bieden we een verlossing met dit digitaal weerstation die ook een connectie heeft met internet en zelfs een smartphone applicatie. 🌧️
Het weermodel ICON maakt het bont voor woensdag. Op meerdere plaatsen 35°C.

Onweerskansen 11 augustus 2020

Op dinsdag zijn de kansen op onweer vooral groot boven het centrum en oosten van België. Ook het zuidoosten van Nederland doet goed mee en maakt in de loop van de late namiddag/vroege avond kans op enkele pittige buien die voor wateroverlast kunnen zorgen. De ‘treksnelheid’ van de cellen op 700 hPa is immers erg traag waardoor éénzelfde regio gedurende langere tijd onder hevige regenval komt te liggen.

Welk type onweer kunnen we verwachten?

Dankzij een hoge CAPE en lage SHEAR verhouding is er van erg dynamisch onweer weinig sprake. Ondanks dat moeten we rekening houden met felle buien die wateroverlast, hagel en mogelijk ook windstoten veroorzaken.

Het type onweer bevindt zich in het kwadrant van pulse storms!

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken