Weermodel HARMONIE ook voor België beschikbaar
Liefhebbers van NWP-weerdata en vooral mensen die weerdata interpreteren in functie van extreem weer zullen dit nieuws graag horen. Sinds kort kunnen we via onze collega’s van meteociel.fr ook de weerdata van HARMONIE bekijken voor het Belgische grondgebied. De HARMONIE-weerdata was eerder in 2016 al zichtbaar voor Nederland.
Nu het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) zich ook focust op open data kunnen ontwikkelaars met deze interessante weergegevens aan de slag.
Betekenis van NWP-weergegevens
Wanneer we een weersverwachting willen publiceren, doen we hiervoor beroep op de actuele weergegevens die in het weermodel worden omgezet tot een prognose voor de eerstvolgende dagen. De kwaliteit van de actuele gegevens, via sonderingen en/of weerstations verkregen, is hierbij cruciaal om een logische weersprognose op te maken.
Sommige weermodellen lenen zich daarom beter om te gebruiken voor Europees / Amerikaans grondgebied. HARMONIE zelf werd ontwikkeld door het KNMI in Nederland en draagt natuurlijk de voorkeur om te gebruiken voor het grondgebied van de Benelux.
De actuele weergegevens laten een NWP-weermodel toe om de toestand van temperatuur, luchtvochtigheid en honderden andere parameters te bepalen tussen grondniveau van de oceanen tot in de top van de atmosfeer. Zeer interessant voor stormjagers is het gevoel voor detail die zowel HIRLAM als HARMONIE in zich hebben. Door een sterke resolutie (2,5 km tegenover 25 km bij GFS) kunnen weeramateurs in vrij goede mate bepalen waar de initiële buien/onweders gaan ontstaan.
Waar kan ik het weermodel HARMONIE bekijken?
Net zoals we GFS en ECMWF kunnen bekijken bij onze Franse partners van Meteociel, kunnen we ook de HARMONIE-weergegevens op dezelfde site raadplegen. In de dataset van HARMONIE zijn volgende parameters beschikbaar: temperatuur 2 m, vochtigheid, bewolkingsgraad, geaccumuleerde neerslag tot een bepaald tijdstip, windstoten, wind 10 m, sneeuwvoorspelling en kans op hagel.
Vooral deze laatste parameter (grésil) in combinatie met neerslag (précipitation) kan in de zomerperiode een duidelijk beeld schetsen van waar de eerste onweders gaan ontstaan.
TIP: Boven de parameters biedt Meteociel ook de keuze om het grondgebied te vergroten.
Wat met het Belgisch weermodel Alaro?
Naast HIRLAM en HARMONIE voor het KNMI heeft ook het KMI een weermodel ontwikkeld. Het Alaro-weermodel kan eigenlijk ook bij de NWP-weermodellen worden gerekend aangezien het werkt met een resolutie van 4 km. Iets minder scherp dus dan HARMONIE maar nog steeds te gebruiken in convectieve situaties.
Bij Alaro krijgen we om 18:30, 0:30, 6:30 en 12:30 een update van de weergegevens waarbij de parameters iets uitgebreider zijn dan ten opzichte van het Nederlands verhaal. Zo kunnen we bij Alaro ook de SBcape bekijken die een hulp kan bieden bij het bepalen van de hoeveelheid onstabiliteit in een regio.