29 mei 2020 - 5 min. lezen
0 reacties 0

Iedereen zat er klaar voor afgelopen woensdag. De lancering van de Crew Dragon richting het International Space Station. ‘Ongunstige weersomstandigheden’ gooiden echter roet in het eten. Ruim een kwartier voor de lancering werd alles afgeblazen en uitgesteld naar zaterdag 30 mei. Wat waren deze ‘ongunstige weersomstandigheden’ eigenlijk precies? En zijn de weersomstandigheden 30 mei wel gunstig?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Waarom ging de Crew Dragon lancering woensdag niet door?

Er werd al lang naar uitgekeken, vooral in Amerika. Afgelopen woensdag was het dan eindelijk zo ver. De lancering van NASA’s SpaceX Demo-2, ofwel Crew Dragon. Voor het eerst sinds 2011 zouden er twee astronauten richting het International Space Station gebracht worden vanaf Amerikaans grondgebied. De livestream van SpaceX was al ruim 3 uur bezig. 2 uur voor de lancering zagen we al imposante shelfclouds passeren over het Kennedy Space Center. Toch leek het weer langzaam op te klaren. 17 minuten voor de lancering kwam dan toch de zin die niemand wilde horen: “abort mission!”.

  • Meteorologen houden de weersituatie goed in de gaten. Wil jij zelf ook een weersverwachting opstellen? Dan adviseren wij dit boek

Dat de lancering niet doorging is te verklaren aan de hand van drie factoren. Deze drie factoren zijn elektrische veldmeters (“field mill” in het Engels), natuurlijke bliksem en cumulonimbus wolken met een aambeeld.

Elektrische veldmeters meten de hoeveelheid elektriciteit in de atmosfeer. Hoe hoger de waarde van de veldmeter, hoe groter de kans op bliksem.

Criteria die NASA voor deze drie factoren gebruikt zijn:

  • Niet lanceren gedurende 15 minuten als de veldmeters binnen een straal van ongeveer 10 kilometer van het lanceerplatform meer dan 1500 Volt/meter aangeven.
  • Gedurende 30 minuten niet lanceren nadat bliksem is waargenomen binnen een straal van ongeveer 20 kilometer van het lanceerplatform of de vliegroute van de raket.
  • Wat betreft de aambeeld wolken geldt het volgende: niet lanceren als er binnen ongeveer 20 kilometer een aambeeld wordt waargenomen.

Voor alle drie de factoren stond het sein op rood zo’n 20 minuten voor de lancering.

De meteoroloog heeft nog voorgesteld om de lancering 10 minuten later te laten plaatsvinden. Dit ging echter niet. De raket moet precies op het moment gelanceerd worden wanneer het ISS zich op een bepaalde plek bevindt. Daarom konden ze die 10 minuten niet wachten en de lancering een beetje uitstellen en wachten op beter weer.

Gaat de lancering dit weekend wel door?

De lancering staat nu gepland op zaterdag 30 mei om 3:22 p.m. EDT. Dit betekent 21u22 Benelux-tijd. Mocht dit ook niet kunnen doorgaan, is de eerstvolgende mogelijkheid zondag 31 mei. Dit zal dan om precies 21u Benelux-tijd plaatsvinden.

Het weer op zaterdag en zondag zal vergelijkbaar zijn met woensdag.

Het American Air Force 45th Weather Squadron (45 WS) voorspelt een kans van 40% op gunstige weersomstandigheden voor de lancering van NASA’s SpaceX Demo-2. 45 WS is de meteorologische organisatie die NASA voorziet van een weersverwachting tijdens de lanceringen. Opnieuw zullen er drie factoren zijn die problemen gaan geven. Dit zullen cumuluswolken, neerslag en opnieuw aambeeld-wolken zijn. Dit heeft alles te maken met convectie die gedurende de namiddag zal optreden.

De criteria met betrekking tot de cumuluswolken en de neerslag zijn:

  • Er mogen in een straal van 20 kilometer geen cumuluswolken voorkomen, als de toppen een temperatuur onder het vriespunt hebben.
  • Voor neerslag geldt dat er geen lancering mag plaatsvinden als er binnen 10 kilometer gematigde (of zwaardere) neerslag valt.

Afgelopen woensdag was de kans op gunstige weersomstandigheden voor de lancering van de Crew Dragon nog 50%. Voor komend weekend staat dit percentage dus 10% lager. Of de Crew Dragon dit weekend gelanceerd zal worden, zal dus spannend blijven totdat de lancering daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.

  • Wist je dat wolken ook een voorspellingswaarde hebben? Via dit boek kan je hints ontvangen om het weer voor de komende uren te voorspellen
De Falcon-9 raket (NASA)

Is de Crew Dragon te zien vanuit de Benelux?

Afgelopen woensdag zou de Crew Dragon tussen 22u53 en 22u58 te zien zijn in de Benelux.

De lancering van zaterdag is echter ruim een uur eerder op de dag. Hierdoor komt de raket al tussen 21u42 en 21u46 over. Helaas is het dan nog te licht, waardoor de raket dan niet te zien zal zijn in de Benelux.

Volgens de laatste voorspellingen komt de Crew Dragon (heel kort) nog een keer over op zaterdagavond. Dit zal tussen 23u17 en 23u19 zijn. Het ruimtevaartuig trekt van westzuidwest (WZW) naar zuidzuidwest (ZZW).

Hier zitten twee opmerkingen aan vast.

  1. Het ruimtevaartuig zal alleen zichtbaar zijn ten zuiden van de lijn Gent-Brussel!
  2. De hoogte boven de horizon is slechts 11°. Dit maakt het vrij moeilijk om hem te zien. Tip is om een hoge plek uit te zoeken met vrij uitzicht op het zuidwesten.

Net als afgelopen woensdag zullen wij de live lancering volgen. U kunt vanaf 20 uur inschakelen bij een nieuwe livestream op ons kanaal NoodweerBenelux. Abonneer nu al gratis via de rode knop.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

22 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen