26 april 2020 - 6 min. lezen
0 reacties 0

Het is 10 juli 2019 en ik ben op La Palma, één van de Canarische Eilanden. Vanaf het balkon van mijn hotelkamer heb ik een mooi uitzicht op de Atlantische Oceaan. De zon is onder aan het gaan en ik ben foto’s aan het maken om deze later achter elkaar te kunnen zetten. Op het moment dat de zon achter de zee zakt gebeurt er iets bijzonders: het kleine stukje zon dat nog boven de zee uitkomt kleurt groen. Dit fenomeen wordt de groene flits genoemd. Hoe ontstaat deze en hoe bijzonder is het?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Hoe ontstaat een groene flits?

Onze atmosfeer werkt als een prisma dat licht opsplitst in het zichtbare spectrum. Iedere kleur van het zichtbare spectrum heeft een andere golflengte: indigo en violet hebben de kortste golflengte. Rood en oranje daarentegen hebben de langste golflengte.

  • Interesse in weerfotografie? Dit praktijkboek heeft een aantal nuttige tips om een spiegelreflexcamera te hanteren.

Overdag staat de zon hoog aan de hemel en is de weg van het licht naar ons door de dampkring relatief kort. Alle kleuren komen makkelijk door de dampkring en we ervaren dat als wit licht.

  • De atmosfeer bestaat uit verschillende lagen. Dit boek visualiseert de dampkring rond de Aarde.

De kortere, blauwe en violette golven worden effectiever verstrooid dan de langere, oranje en rode golven. Hierdoor is de hemel blauw. Dit kun je ook zien in een regenboog. Een regenboog heeft namelijk violet aan de binnenkant. Rood bevindt zich helemaal aan de buitenkant. De violette kleuren worden dus meer gebogen dan de rode kleuren.

Wanneer de zon opkomt of ondergaat, moet het licht een langere weg door de atmosfeer afleggen. Nu wordt niet alleen de kleur blauw verstrooid. Ook een groot deel van rode kleuren worden verspreid. Hierdoor verkleurt de hemel van geel naar oranje en rood. Dit komt omdat de waterdruppeltjes het licht breken. In het spectrum heeft rood een lage frequentie. Daardoor kan deze kleur het langst ‘overleven’ als het ware. De grootste kans is dus dat het rode licht onze ogen bereikt en we ervaren dat dus als het ochtend- of avondrood.

Het feit dat blauwe en groene golven het sterkst gebogen worden zorgt ervoor dat, wanneer de zon zich bijna compleet achter de horizon bevindt, het blauwe en groene licht nog enkele seconden zichtbaar blijft. Omgekeerd is dit trouwens ook het geval…vlak voordat de zon opkomt. Het blauwe licht wordt ook nog eens het meest verstrooid (denk weer aan de blauwe lucht), waardoor het licht dat we net boven de horizon zien voornamelijk groen is. Het resultaat: een groene flits.

De breking van de verschillende kleuren. Uiteindelijk blijft alleen de kleur groen over (LPH/Maniago)

Hoe kun je de groene flits zien?

Allereerst, het is belangrijk om nooit lang naar de zon zonder bescherming te kijken. Dit kan leiden tot permanent oogletsel. Digitale apparaten zijn een veiligere manier om de zon te observeren.

De beste tijd om je camera in te stellen is vlak voor zonsondergang. Je zou ook de groene flits kunnen opvangen als de zon net boven de horizon opkomt, bij zonsopkomst dus. Maar dit vergt wat giswerk, omdat je moet schatten waar en wanneer de zon opkomt.

  • Kies de juiste reflexcamera om deze prachtige fenomenen op beeld te krijgen!

Technisch gezien treedt de groene flits op bij elke zonsopgang en -ondergang, maar het vereist de juiste omstandigheden om zichtbaar te zijn voor menselijke waarnemers.

Een groene flits duurt slechts 1 à 2 seconden. Echt een flits dus!

De beste plek om een groene flits te zien is daar waar je een vrij uitzicht hebt op de horizon. De meest groene flitsen worden waargenomen boven de zee of oceaan. De groene flits kan echter ook gezien worden boven land. Een heldere lucht is essentieel en de beste kijkmogelijkheid is wanneer een inversielaag een lens van koelere lucht ‘opsluit’. Deze koelere lucht fungeert als vergrootglas.

Omdat koude lucht zwaar is, neemt de dichtheidsgradiënt in de atmosfeer toe, waardoor de breking intensiveert. Onder invloed van een hogedrukgebied nemen de kansen om de groene flits waar te nemen ook toe. Dit komt door de dalende luchtbeweging die plaatsvindt in een hogedrukgebied.

De groene flits door mijzelf vastgelegd

Speciale soorten van een groene flits

De groene flits op zichzelf is dus al heel zeldzaam waar te nemen. Maar er zijn variaties op de groene flits die nog zeldzamer zijn.

De groene straal is een zeer zeldzame soort groene flits die een groene lichtstraal omhoog schiet. Het effect is te zien wanneer de groene flits optreedt in een heiige lucht. De straal van groen licht is meestal een paar graden boven de horizon en kan enkele seconden aanhouden.

Zeer zelden kan de breking van zonlicht door de atmosfeer sterk genoeg zijn om een ​​blauwe flits te produceren. De blauwe flits is zo zeldzaam omdat blauw licht over het algemeen door de atmosfeer wordt verstrooid voordat het de kijker bereikt. Het effect is het best te zien op foto’s in plaats van met het oog, dat niet erg gevoelig is voor blauw licht.

Volgens de traditie brengt het zien van de groene flits geluk. Mensen zijn soms tevergeefs hun hele leven op zoek naar een groene flits. Je mag je dus echt gelukkig prijzen als je zelf een groene flits kunt zien!

  • Is het jou nog niet gelukt om de groene flits op beeld te krijgen? Met dit boek kom je alle tips and tricks te weten voor echte fotografen.

Video van een groene flits bij een zonsondergang

Sommige linkjes bevatten affiliate

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken