29 april 2020 - 5 min. lezen
0 reacties 0

Op 29 april 2020 is het exact 1 week geleden dat het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX, het bedrijf van Elon Musk, een nieuwe reeks van 60 satellieten de ruimte inschoot met de Falcon 9-raket. Daarmee komt het totale aantal satellieten in de ruimte van het Starlink satellietnetwerk op 400. Dit is slechts een fractie van de in totaal meer dan 30000 satellieten die ze in de ruimte willen brengen. Deze 400 maken deel uit van een eerste reeks van in totaal 1584 satellieten. Deze worden allemaal in een lage baan om de aarde gebracht (ca. 550km). Blog met dank aan Michiel Bonte.

Op termijn zullen ook 400 Starlink satellieten tegelijkertijd in de ruimte worden gebracht met behulp van het Spaceship ruimtevaartuig. Deze reeksen zullen zich op verdere afstand t.o.v. de aarde bevinden en dus in een hogere baan. De volgende 60 satellieten worden normaliter op 7 mei 2020 de ruimte ingestuurd.

  • Wil je weten hoe Elon Musk zijn imperium kon uitbouwen via Tesla en SpaceX? Deze biografie is een must-have. (aff.)

Zichtbaarheid op Aarde?

De Starlink satellieten waren afgelopen weken vaak zichtbaar vanop aarde. Dit komt omdat de satellieten het zonlicht weerkaatsen dat invalt op hun zonnepanelen. Door deze zonnepanelen kunnen ze wel zichzelf van energie voorzien. Wij spraken afgelopen weken vaak van een ‘trein’ aan satellieten. Om in de Falcon 9-raket te kunnen moeten deze satellieten per 30 op elkaar gestapeld worden in 2 rijen. Wanneer de raket op de juiste hoogte is gekomen, worden ze tegelijkertijd losgelaten. Hierdoor zitten de vele satellieten kort na hun lancering nog vrij dicht op elkaar.

  • Spot je graag sterren of de Starlink satellieten? Dan is een telescoop echt wel een ding die je in huis moet hebben. Dit instrument raden we aan. (aff.)

Op 22 april 2020 werd de nieuwe lading om 21u48 Belgische tijd losgelaten van de raket net ten zuidwesten van Spanje. Vanuit de Benelux zagen wij omstreeks 21u52 een heldere lichtbol snel voortbewegen van west naar zuidoost, dit waren de 60 satellieten die nog helemaal tegen elkaar plakten en als het ware 1 heldere bol vormden. De satellieten van Elon Musk zijn uitgerust met een ‘ionen voortstuwingssysteem’, mede met behulp van dit systeem zullen de satellieten zichzelf op de juiste positie t.o.v. elkaar plaatsen in hun baan.

De 60 Starlink-6 satellieten zullen komende weken/ maanden steeds verder uit elkaar komen te staan. De 60 Starlink-5 satellieten zijn bij ons ook vaak te zien en zijn op 18 maart gelanceerd. De ‘wagons’ van deze treinen zitten al veel verder van elkaar. Mede door de goede zichtbaarheid vanop aarde komt er ook veel kritiek op dit project.

Het is overigens nog het vermelden waard dat je slechts satellieten kunt spotten enkele uren voor zonsopgang en enkele uren na zonsondergang, daar de satellieten zich niet in de aardschaduw mogen bevinden, want anders reflecteren ze geen zonlicht en zijn ze niet zichtbaar.

De satellieten vliegen in een lage baan om de aarde, de aarde zelf draait om haar as en de aarde draait op haar beurt nog eens rond de zon. Dit alles zorgt ervoor dat de satellieten in een baan vliegen met een sinus/cosinus-vormige verloop hebben als je hun baan projecteert op de aarde. Dit betekent dus concreet dat deze baan soms enkele honderden tot duizenden kilometers kan verschillen en wat kan opschuiven. Dit heeft een grote invloed op de zichtbaarheid.

Door het veranderen van de baan, zitten de satellieten soms wat verder van de Benelux en daardoor ook lager aan de horizon. Dit beïnvloedt op zijn beurt hun helderheid en wanneer deze te laag is, dan zullen wij ze vanop aarde niet kunnen spotten aan de hemel. Het gebeurt ook dat de baan zich gewoon te ver van de Benelux bevindt en dan is het al helemaal onmogelijk om satellieten te zien.

  • Gebeten door alle objecten aan de sterrenhemel? Dit boek is dan ook een ideale must-have voor de boekencollectie. (aff.)

Er zijn echter wel al een paar treinen met elk hun eigen baan, zodat de kans om er elke avond 1 te zien stijgt. In de toekomst zullen er meer en meer verschillende treinen passeren, waardoor de kans om ze waar te nemen ook automatisch stijgt.

Ongunstig weerbeeld met veel wolken

Een andere belangrijke factor die de zichtbaarheid beïnvloedt is de graad van bewolking. Het spreekt voor zich dat je een heldere hemel nodig hebt om de lichtpuntjes te kunnen zien. Ook dit speelt ons parten deze avond. Deze avond en nacht wordt het zwaarbewolkt met perioden van regen tijdens de passage van een regenzone.

Komende 24 uur op meerdere plaatsen regen van betekenis.

Komende dagen blijft het vaak zwaar bewolkt met perioden van regen en (onweers)buien. De bewolking blijft hangen, waardoor ook komende dagen de bewolking een spelbreker wordt. Vooral donderdag lijkt een zeer wisselvallige dag te worden. In de voormiddag is er na de doortocht van de regenzone plaats voor enkele opklaringen en wisselen zon en wolken elkaar af. In de namiddag borrelen de stapelwolken op en komen er regen en onweersbuien opzetten vanaf het zuidwesten. Deze wisselvalligheid blijft doorgaan tot een heel stuk in de avond. Hierdoor kunnen de neerslaghoeveelheden aardig oplopen.

  • Wil je zelf ook het weer kunnen voorspellen en begrijpen? Dit boekje hoort in de kast bij de weerliefhebber. (aff.)
Locatie regenzone.

Michiel

Door Michiel

Master in de toegepaste economische wetenschappen. Geïnteresseerd in de meteorologie, cijfers, data en economie. Met deze insteek ondersteun ik het team in social media, sales en finance.


Verder lezen

Alles bekijken