Op woensdag brengt SpaceX opnieuw astronauten in de ruimte!
SpaceX, het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf achter de welbekende Elon Musk, staat komende dagen alweer in de kijker. Op woensdag 27 mei 2020 zal SpaceX voor de allereerste keer in de geschiedenis van het bedrijf twee NASA astronauten in de ruimte brengen. Hiervoor hebben ze een nieuwe ‘tool’ ontwikkeld, namelijk hun Crew Dragon ruimtecapsule. Het is sinds 2011 geleden dat er nog vanop Amerikaans grondgebied Amerikanen in de ruimte werden gebracht.
- Een echte liefhebber van NASA? Bestel je eigen hoodie
- Volg de lancering live! Zie extra informatie in dit artikel.
- Extra updates via onze social media kanalen Facebook en Twitter
Deelnemen aan discussie?Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]
Spaceshuttleprogramma
In het midden van de jaren ’70 werd het spaceshuttleprogramma opgestart. Dit was een Amerikaans ruimtevaartprogramma dat zichzelf tot doel stelde om mensen en cargo naar de ruimte te brengen. Dit deden ze door middel van de wel gekende spaceshuttles, ook wel ruimteveren genoemd. De NASA ontwikkelde deze hernieuwbare spaceshuttles met steun van de Amerikaanse luchtmacht. Ze wou hiermee goedkope en op regelmatige basis ruimtemissies kunnen voltooien.
- Meer informatie over de objecten aan de sterrenhemel
De NASA heeft ten gevolge van deze samenwerking vijf ruimte-waardige spaceshuttles laten bouwen: de Challenger, Columbia, Discovery, Endeavour en Atlantis. Met de benaming: ruimte-waardig onderscheiden we deze van drie niet-ruimte-waardige spaceshuttles. Namelijk de Pathfinder, Explorer en Enterprise. Deze laatste drie werden ingezet als test of tentoongesteld in het Kennedy Space Center.
Het programma werd uiteindelijk stopgezet doordat er zich enkele mislukte missies voordeden. Waarbij betreurenswaardig zelfs tot tweemaal toe alle bemanningsleden om het leven kwamen. Op 21 juli 2011 landde de STS-135 veilig op aarde. Dit was de allerlaatste missie van de in totaal 135 missies van het spaceshuttleprogramma.
- Maak je eigen raket via deze bouwset van lego
STS staat voor Space Transportation System, wat een synoniem is voor spaceshuttle. Met het stopzetten verloor de Verenigde Staten de mogelijkheid ruimtevaarders in de ruimte te brengen. Dus sindsdien is de NASA voor bemande missies aangewezen op het opkopen van ‘stoelen’ aan boord van de Russische Sojoez. Deze worden telkens vanuit Kazachstan gelanceerd.
America first! Ook voor astronauten
Kort na het stopzetten van het spaceshuttleprogramma begon NASA een gesubsidieerd ontwikkelingsprogramma. Met deze subsidies werden nieuwe ruimteschepen ontwikkeld. Nu gekend onder de naam Dragon 2 (of Crew Dragon) en de CST-100 Starliner. Met het overtollige geld werden de Atlas V en de Falcon 9 draagraketten geschikt gemaakt voor bemande vluchten. Het kostenplaatje liep op tot een slordige 8,3 miljard dollar.
Dit gefaseerde programma liep samen met het nu nog steeds actieve Commercial Crew-programma. Het doel hiervan is om commerciële partijen in te huren om de ruimtevaarders van de NASA tussen het ISS en de aarde te transporteren. En dus niet meer afhankelijk te zijn van Rusland. De eerste commerciële partijen die zich al snel aanboden waren: Boeing en jawel … SpaceX. Boeing ontwikkelde de Starliner, terwijl SpaceX de Crew Dragon mee hielp ontwikkelen.
- Benieuwd naar het ondernemersverhaal van Elon Musk en hoe hij naast SpaceX ook bouwt aan een Tesla imperium?
De eerste onbemande testvlucht van de Crew Dragon vond plaats op 2 maart 2019. Tijdens deze testvlucht werd deze ruimtecapsule gekoppeld aan het ISS. Hierna keerde deze veilig en wel terug naar de aarde en landde hij in de Atlantische Oceaan.
Lancering astronauten op 27 mei 2020
De SpaceX Falcon 9-raket moet het Crew Dragon-ruimteschip met daarin de twee Amerikaanse astronauten voor het eerst in bijna tien jaar vanop Amerikaanse bodem naar het internationale ruimtestation lanceren aanstaande woensdag. Normaal gezien was de eerste bemande testvlucht, de Demo-2 missie, met de Crew Dragon 2 voorzien halfweg juli 2019. Maar toen doken enkele problemen op tijdens de testen voorafgaand aan de lancering en werd deze belangrijke datum verplaatst.
- Haal je eigen ruimte schilderij in huis! Indrukwekkend canvas
Op 22 mei werden opnieuw enkele routinetests uitgevoerd. De test, genaamd ‘the integrated static fire’ test, werd vanop het lanceerplatform Launch Complex 39A in het Kennedy Space Center van het agentschap in Florida uitgevoerd. Hierbij werden de negen eerste fasemotoren van de raket zeven seconden lang aangezet. Dit leverde geen problemen op. De lancering is voorzien op 27 mei 2020 om 22u32 Belgische tijd.
- Livestream wordt integraal uitgezonden op het Youtubekanaal van NoodweerBenelux. Abonneer nu al gratis via de rode knop.
Informatie over de crew van het ruimteschip
De namen van de twee Amerikaanse NASA astronauten die op 27 mei 2020 naar het Internationaal Ruimtestation ISS worden gelanceerd zijn Bob Behnken en Doug Hurley . Ze hebben hiervoor jarenlang geanticipeerd en geoefend. Op 20 mei kwamen deze twee aan de kust van Cape Canaveral, Florida, aan. Dit is een week voordat ze aan boord gaan van de Crew Dragon en naar het International Space Station gelanceerd worden. Het duo bereidde zich gedurende een lange tijd voor op dit moment. NASA wees hen in 2018 toe aan deze missie.
Trainen deden ze door heen en weer te reizen vanuit hun thuisbasis in Houston nabij NASA’s Johnson Space Center naar het hoofdkwartier van SpaceX in Hawthorne, Californië. Beiden zijn al twee keer eerder in de ruimte geweest. Goed voor een slordige 1400 uur aan ‘ruimte uren’. In Hawthorne hebben ze vooral geoefend op het creëren van interactie met de Crew Dragon, terwijl ze zich in de aangepaste ruimtepakken van SpaceX bevonden.
Vooral het met handschoenen leren bedienen van de touchscreens aan boord van de Crew Dragon kwam uitvoerig aan bod. Ze hebben ook gedurende lange tijd geleerd hoe de Crew Dragon handmatig kan vliegen met alleen de schermen. Hoewel het toestel ontworpen is om zelfstandig te vliegen met minimale input van zijn passagiers. Een onschatbaar onderdeel van hun opleiding is het feit dat de 2 mannen goede vrienden zijn geworden sinds ze in 2000 voor het eerst werden geselecteerd als astronauten.
In feite werden ze zo hecht, dat ze op elkaars bruiloft waren toen ze elk met collega-astronauten uit dezelfde klasse trouwden. Ze beweren dat hun vriendschap op een zekere mate van vertrouwen is gebaseerd, die voortkomt uit het feit dat ze elkaar al jaren kennen.
19 uur lang op weg naar het ISS
Minder dan tien minuten (!) na de lift-off vanop het Launch Complex 39A zullen de twee astronauten zich al in een lage baan om de aarde bevinden. Net zoals bij de lanceringen van de Starlinks door SpaceX moeten de onderste rakettrappen van deze Falcon-9 terugkeren naar de aarde. Het is de bedoeling dat deze daarna opnieuw gebruikt kunnen worden. Deze rakettrappen zullen landen op de daarvoor voorziene landingsplatformen (drone ships) in de Atlantische Oceaan.
Na tien minuten zullen de twee astronauten de ruimtecapsule moeten testen en controleren. Hierna positioneert de capsule zich en zet zijn weg verder naar het ISS. Na een ‘tripje’ van 19 uur zal de ruimtecapsule hier aankomen. Dan zal het ruimtevaartuig, normaal volledig automatisch, een koppeling met het ruimtestation uitvoeren. Hier zullen de twee astronauten zeker enkele maanden vertoeven.
Na hun missie keren de astronauten dan met de Crew Dragon terug naar de aarde. Ze zullen landen in de Atlantische Oceaan, maar wanneer en waar is nu nog niet zeker.
Sommige linkjes bevatten affiliate